Η άρρηκτα δεμένη σχέση του πρίγκιπα Φιλίππου με την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι η χώρα που γεννήθηκε αλλά και στο γεγονός ότι ζούσε εδώ η αγαπημένη του μητέρα. Η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν πολλές φορές οι αφορμή για κάποια από τις 11 συνολικά επισκέψεις του δούκα του Εδιμβούργου στην Ελλάδα. Το 1967 μάλιστα την έπεισε να τον ακολουθήσει στο Μπάκιγχαμ, όπου και πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Αν οι γνώσεις σου για τη βρετανική βασιλική οικογένεια δεν περιορίζονται σε όσα έχεις δει στο The Crown, θα ξέρεις ότι η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν μια ακτιβίστρια της εποχής της. Φεύγοντας από την Ελλάδα μάλιστα δώρισε τη θερινή της κατοικία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ώστε να μετατραπεί σε χώρος όπου θα φιλοξενούνται ηλικιωμένοι.

Η καλοκαιρινή της κατοικία στο Νέο Ηράκλειο, λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του ΗΣΑΠ, διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο. Ένα τριώροφο κτίριο με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε πύργο. Κάνοντας μια μικρή βόλτα στο εσωτερικό του σπιτιού που έχει βαφτιστεί ως “βίλα Αλίκη”, μπορείς να κάνεις μια “βουτιά” και στην ιστορία του.

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1885. Ήταν σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, γιου του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Γνωρίστηκαν το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Τατόι. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα όπου και γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Τα επόμενα χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα: διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και μεταφέρθηκε σε ίδρυμα, ο γάμος της με τον πρίγκιπα Ανδρέα διαλύθηκε. Από το 1932 κι έπειτα ζούσε στη Γερμανία και άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης ενώ το 1938 επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα.

Με το ξεκίνημα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η Αλίκη, αποφάσισε να ενισχύσει τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, παραμένοντας στην Αθήνα. Άρχισε να διοργανώνει συσσίτια και να συμμετέχει εθελοντικά στην διανομή τους. Την περίοδο μάλιστα της Κατοχής είχε αναλάβει την διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Φωτογραφίες: Πέτρος Νικολαρέας/NDP Photo Agency

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below