Aπό την ημέρα που ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή, στις 9 Απριλίου, το Παλάτι οργανώνει κάθε λεπτομέρεια για το τελευταίο αντίο, έχοντας βέβαια σαν οδηγό όσα εκείνος είχε σχεδιάσει για την κηδεία του. Η πανδημία άλλαξε τα αρχικά σχέδια ενώ καθυστέρησε και τον προγραμματισμό της και έτσι η τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 (ώρα Αγγλίας),  στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Στο παρεκκλήσι την ώρα της κηδείας θα επιτραπεί η παρουσία μόνο 30 ατόμων.

Σημαντικό στοιχείο της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου είναι το κομμάτι της ελληνικής σημαίας που θα τοποθετηθεί στο φέρετρό του και δείχνει την άρρηκτη σύνδεσή του με την Ελλάδα. Οι δεσμοί του με τη χώρα μας τον έκανα μάλιστα να την επισκεφτεί 11 φορές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές τις επισκέψεις περιγράφει αναλυτικά στο Marie Claire o Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Τατοίου (που στόχο έχει την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος). Γνώστης της ιστορίας της βασιλικής βρετανικής οικογένειας και έχοντας μια επικοινωνία με τους κύκλους της, μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες που ίσως και να μην γνωρίζαμε:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ

Το προσωπικό έμβλημα του πρίγκιπα Φιλίππου αποτελείται από τέσσερα τεταρτημόρια. Το καθένα έχει σχέση με την καταγωγή και την οικογένειά του. Το πάνω αριστερά έχει τα λιοντάρια και τις καρδιές από το έμβλημα της Δανίας -γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική οικογένεια ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Το δίπλα ακριβώς, το δεξί κομμάτι, είναι ο σταυρός από την ελληνική σημαία για το κομμάτι της ελληνικής του καταγωγής. Το κάτω αριστερά είναι οι μαύρες και οι άσπρες γραμμές εναλλάξ, που είναι το έμβλημα της οικογένειας Μάουντμπαττεν. Τέλος, το κάτω δεξιά κομμάτι είναι ένα κάστρο που είναι το κάστρο του Εδιμβούργου γιατί είναι δούκας του Εδιμβούργου.

Η ελληνική σημαία θα είναι πάνω στο φέρετρο του και θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και για την προβολή της που γίνεται και όλες αυτές τις μέρες με τον θάνατο του Φιλίππου. Όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα, καλύπτοντας το γεγονός, αναφέρονται στην Ελλάδα: ότι γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όπου έζησε η οικογένειά του και στο Τατόι είναι θαμμένος ο πατέρας του.

Επίσης, πάνω στο φέρετρο του θα είναι το ξίφος του και το καπέλο του το λευκό ως υποπλοίαρχος στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Γιατί ο Φίλιππος λάτρευε τη θάλασσα και λάτρευε επίσης και το ναυτικό, δηλαδή την καριέρα του που εγκατέλειψε, αναγκαστικά, πριν τον γάμο του με την πριγκίπισσα τότε και μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ.

ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Η μητέρα του Αλίκη είναι θαμμένη στα Ιεροσόλυμα, στον ναό της Μαρίας Μαγδαληνής. Στο ρωσικό μοναστήρι στο όρος των Ελαιών. Επέλεξε να ταφή εκεί γιατί ακολούθησε σε όλη της τη ζωή το παράδειγμα της θείας της Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ Ρωμανόφ η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη φιλανθρωπία και ήταν και η ίδια καλόγρια. Επηρέασε την Αλίκη στην μεταστροφή της με τα ψυχικά της προβλήματα, στο να ασπαστεί την ορθοδοξία και να γίνει και η ίδια καλόγρια και να αφιερωθεί στον Θεό για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της, που είχε χωρίσει με τον Ανδρέα, τον σύζυγό της. Ο πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε στο Μόντε Κάρλο και το 1944 τάφηκε στο Τατόι.

Η Αλίκη, λόγω του ότι δεν μπορούσε, όταν το 1969 πέθανε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, να μεταφερθεί η σορός της στα Ιεροσόλυμα τάφηκε προσωρινά στην βασιλική κρύπτη του κάστρου του Ουίνδσορ. Είναι η ίδια κρύπτη που θα μπει το φέρετρο του Φιλίππου για να περιμένει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Αυτή η βασιλική κρύπτη είναι κάτω από τον ναό, εκεί θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Δεν θα υπάρξει ταφή με την έννοια του θα μπει στη γη ή σε κάποιο σημείο. Το σώμα του έχει ταριχευθεί. Το φέρετρο που θα τοποθετηθεί είναι από αγγλική βελανιδιά, πάρα πολύ σπάνιο ξύλο και έχει από μέσα επένδυση με μολύβι. Είναι εξαιρετικά βαρύ. Με τον ίδιο τρόπο τάφηκε και η πριγκίπισσα Diana -ήταν πάρα πολύ βαρύ και είχε μόλυβδο από μέσα.

Το φέρετρο, λοιπόν, θα σφραγιστεί με τον Φίλιππο. Θα κατέβει στην βασιλική κρύπτη, στο σημείο που είχε μπει το φέρετρο της μητέρας του, και όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφούν στον δικό τους κοινό προσωπικό τάφο που έχει καθοριστεί.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ

Όσο μακάβριο και να μας ακούγεται εμάς, ότι κάποιος άνθρωπος εν ζωή και μάλιστα πολύ καιρό πριν πεθάνει προετοιμάζει την τελευταία του κατοικία και την εξόδιό του ακολουθία και όλα τα σχετικά, αυτά συμβαίνουν στην βασιλική οικογένειας της Βρετανίας και σίγουρα και σε άλλες βασιλικές οικογένειες. Είναι όλα καθορισμένα από πριν. Οι κωδικές ονομασίες που παίρνουν αυτές οι τελετές κηδείας των μελών της βασιλικής οικογένειας συνδέονται με γέφυρες είτε του Λονδίνου είτε Εδιμβούργου. Η κωδική ονομασία του Φίλιππου είναι η “Τέταρτη Γέφυρα”/ “Operation Forth Bridge”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από αυτή την κωδική ονομασία για το πώς θα εξελιχθεί η τελετή.

Βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι λόγω κορωνοϊού, τα αρχικά σχέδια της τελετής δεν θα εφαρμοστούν. Θα γίνει μια πάρα πολύ μικρή τελετή τελικά. Ούτε λαϊκό προσκύνημα ούτε το φέρετρο θα πάει στο Λονδίνο και θα γυρίσει μέσα από τους δρόμους του Λονδίνου για να ξαναγυρίσει στο κάστρο του Ουίνδσορ. Αυτά θα γινόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες. Λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων ο Φίλιππος, που γνώριζε γιατί έζησε ενάμιση χρόνο σε πανδημία, παίρνει το αρχικό σχέδιο της κηδείας του και λίγο πριν τον θάνατό του το αλλάζει άρδην και λέει στη βασίλισσα ότι δεν θέλω πολλές φασαρίες ούτε πολλά μεγαλεία, ρίξτε με μέσα σε ένα τζιπ και πηγαίνετέ με στον τάφο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Νομοτελειακά η βασίλισσα Ελισάβετ έχει μεγαλώσει, έχει φτάσει πια 94 ετών. Είχε δηλώσει ότι θεωρούσε τον πρίγκιπα Φίλιππο τον “βράχο” της ζωής της, τον άνθρωπο που πάνω του στηριζόταν η ίδια. Φαινόταν αυτός ο δυναμισμός της: μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά της, να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις έχοντας πίσω της αυτόν τον άνθρωπο που τον είχε τον απόλυτο σύμβουλό της και τον μόνο άνθρωπο που ουσιαστικά εμπιστευόταν τόσο πολύ. Νιώθω ότι από αυτά που ακούω και από τις πληροφορίες που έχω ότι είναι τεράστιο το πλήγμα για την ίδια ο θάνατος του συζύγου της.

Παρόλα αυτά είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Έχει περάσει τόσα πολλά και έχει δηλώσει στα 91α γενέθλιά της ότι “όσο μεγάλη ή σύντομη να είναι η ζωή μου, θα συνεχίσω α υπηρετώ το Στέμμα, τον θρόνο και το Ηνωμένο Βασίλειο”. Οπότε από πολλούς μελετητές εικάζεται ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ. Κι εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν θα παραιτηθεί. Δεν παραιτούνται οι Βρετανοί μονάρχες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι μέσα στο 2021 λόγω της κατάστασης αυτής θα υπάρξουν εξελίξεις. Οι εξελίξεις που εγώ βλέπω -αν όχι φέτος, τις επόμενες χρονιές- είναι ότι η Ελισάβετ θα διατηρήσει τον θρόνο και θα εισαγάγει έναν θεσμό που υπάρχει στο πρωτόκολλο της βρετανικής βασιλικής ιστορίας, αυτό των αντιβασιλέων. Θα αναλάβει όλα τα δημόσια πράγματα που κάνει η Ελισάβετ, ο γιος της. Θα τρέχει ουσιαστικά σαν βασιλιάς αλλά δεν θα λέγεται βασιλιάς, θα είναι αντιβασιλέας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clarence House (@clarencehouse)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Φίλιππος μπορεί να μην συμπαθούσε τους Έλληνες αλλά λάτρευε την Ελλάδα. Τους Έλληνες δεν τους αγάπησε ποτέ γιατί θα του δολοφονούσαν τον πατέρα του ο οποίος δεν έφταιγε κιόλας κατά πολλούς ιστορικούς αλλά και για τον ίδιο τον Φίλιππο. Ο Ανδρέας δεν είχε κανένα αρνητικό ρόλο στο θέμα της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό στις 10 Ιουνίου 1921 και ζει στην Ελλάδα 18 μήνες -έφυγε κακήν κακώς από τη χώρα μας.

Ιούλιος 1922. Ο πρίγκιπας Φίλιπποςσε ηλικία ενός ετών. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

Μένει στο Παρίσι όπου τον φιλοξενεί η νύφη του Ανδρέα, Μαρία Βοναπάρτη η οποία έχει παντρευτεί τον αδερφό του Ανδρέα, τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας (και οι δύο είναι θαμμένοι στο Τατόι). Μετά ο Φίλιππος ξεκινάει τις σπουδές του και θα βρεθεί και στη Σκωτία.

1936

Το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το έκανε πολύ μικρός, όταν μεταφέρονται με το θωρηκτό Αβέρωφ από την Ιταλία οι σοροί της γιαγιάς του, βασίλισσας Σοφίας της Ελλάδας και του θείου του, του βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας για να μεταφερθούν στο Τατόι.

1938

Καλείται στους γάμου της πριγκίπισσας Φρειδερίκης και του πρίγκιπα διαδόχου Παύλου, μετέπειτα βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης. Η τελετή έγινε στην Μητρόπολη της Αθήνας.

1939

Στο τρίτο του ταξίδι θα συναντήσει για τελευταία φορά από κοινού τους δυο του γονείς, πριγκίπισσα Αλίκη και πρίγκιπα Ανδρέα.

Μεσολαβεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος όπου ο Φίλιππος γίνεται ήρωας. Συμμετέχει με το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στο στόλο της Μεσογείου και το πλοίο στο οποίο επιβαίνει εμπλέκεται στη μεγάλη μάχη του Ταίναρου της Κρήτης όπου ο Φίλιππος παίζει καθοριστικό ρόλο για να νικήσουν οι σύμμαχοι.

1950

Το μοναδικό ταξίδι που κάνουν με την πριγκίπισσα Ελισάβετ -δεν έχει γίνει ακόμα βασίλισσα καθώς ζει ο πατέρας της. Θα φιλοξενηθούν για μία εβδομάδα στο Τατόι, καλεσμένοι του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Έρχονται προερχόμενοι από την Μάλτα. Ο Φίλιππος επισκέπτεται την Κέρκυρα καθώς διατηρούσε δεσμούς με το νησί.

Η μοναδική επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στη χώρα μας. Έχει γυρίσει όλο τον πλανήτη αλλά ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, επίσημα ή ανεπίσημα. Το κυπριακό που η Κύπρος ήταν στην Κοινοπολιτεία, η κατάσχεση του Τατοΐου από το ελληνικό δημόσιο και το γεγονός ότι δεν συγχώρεσε ποτέ ο Φίλιππος ότι θα σκότωναν τον πατέρα του ήταν οι τρεις λόγοι που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήρθε ποτέ ξανά στην Ελλάδα και ουδέποτε κάλεσε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να πάει σε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Τελευταίος αρχηγός του ελληνικού κράτους που επισκέφτηκε το Λονδίνο ήταν ο βασιλιάς Παύλος με την βασίλισσα Φρειδερίκη, ξαδέρφια της Ελισάβετ και του Φίλιππου, που ήταν ως πράξη ανταπόδοσης της δικής τους πρόσκλησης.

1961

Ο Φίλιππος έρχεται στην Αθήνα ιδιωτικά, για να δει τη μητέρα του.

1964

Ήρθε στην Ελλάδα δύο φορές. Για να παραστεί στην κηδεία του βασιλέως Παύλου και για να παραστεί τους γάμους του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια στην Ακρόπολη το 1964. Διακρίνονται στη φωτογραφία ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα και η πριγκίπισσα Σοφία. (Photo by Bob Haswell/Express/Getty Images)

1965

Ιδιωτική επίσκεψη καλεσμένος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

1967

Έρχεται στην Ελλάδα για να πείσει την πριγκίπισσα Αλίκη να αφήσει τη χώρα μας. Η Αλίκη θα ζήσει δύο χρόνια στο Μπάκιγχαμ και θα πεθάνει τον Δεκέμβριο του 1969.

1981

Έρχεται ο Φίλιππος στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης, στο Τατόι.

1991

Θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα για να παραστεί στο συνέδριο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ένα σημαντικό διορθόδοξο συνέδριο επί της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ο πρίγκιπας Φίλιππος παρέστη σε αυτό το συνέδριο ως ο διεθνής Πρόεδρος της WWF -και ήταν ο διεθνής Πρόεδρος μέχρι τις 9 Απριλίου που πέθανε.Υπήρξε πρωτοπόρος για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τότε τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο.

1992

Ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Επισκέπτεται ιδιωτικά το Άγιο Όρος και ξεναγείται στον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές ενώ επισκέφτηκε και αρκετές μονές σε μία από τις οποίες διανυκτύρευσαι. Φεύγοντας από το Άγιο Όρος επισκέφτηκε την μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

Ο Κάρολος στη συνέχεια ξεκίνησε τις τακτικές επισκέψεις του στην Ελλάδα και το Άγιο Όρος διατηρώντας αυτούς τους δεσμούς που και ο ίδιος ο Φίλιππος είχε χτίσει με το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία. Επηρεασμένοι και οι δύο από την πριγκίπισσα Αλίκη. Ο ρόλος της πάνω στο θέμα της Ορθοδοξίας και της σχέσης του Καρόλου με την Ελλάδα είναι αυτός. Είμαι βέβαιος ότι όταν ο Κάρολος κλαίγοντας κατέθετε το στεφάνι πριν από λίγες εβδομάδες στο Σύνταγμα και με όλα αυτά τα θερμά λόγια που μίλησε στο Προεδρικό Μέγαρο για τους προγόνους του που ήταν Έλληνες, σίγουρα στο μυαλό του είχε τη γιαγιά του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clarence House (@clarencehouse)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below