Από την ημέρα που ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή, στις 9 Απριλίου, το Παλάτι οργανώνει κάθε λεπτομέρεια για το τελευταίο αντίο. Η πανδημία καθυστέρησε τον προγραμματισμό της κηδείας καθώς οι συγγενείς που ταξίδεψαν από το εξωτερικό, όπως ο πρίγκιπας Harry, έπρεπε προηγουμένως να περάσουν κάποιες μέρες καραντίνας.

Μετά τον θάνατο του δούκα του Εδιμβούργου ακολούθησε μια περίοδος πένθους που θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 30 ημέρες. Η βασίλισσα Ελισάβετ “επέστρεψε” στα καθήκοντά της μετά από 4 ημέρες κι αυτό γιατί παραβρέθηκε, στο παλάτι του Ουίνσδορ, στην αποχώρηση του Γουίλιαμ Πιλ από την θέση του Λόρδου Τσάμπερλειν. Πρόκειται για τον ανώτατο αξιωματικό της βασιλικής οικογένειας και πλέον υψηλόβαθμο μέλους του προσωπικού του παλατιού. Το γραφείο του Λόρδου Τσάμπερλειν είναι αυτό που διοργανώνει τις βασιλικές τελετές και επιμελήθηκε επίσης τις λεπτομέρειες για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, η οποία έχει πάρει την ονομασία «Operation Forth Bridge».

Πότε θα γίνει η κηδεία

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3,  στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Η βασίλισσα Ελισάβετ ίσως καθίσει μόνη της στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου επειδή κανόνες για τον κορωνοϊό που ισχύουν στη Βρετανία προβλέπουν ότι όσοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, πρέπει να κρατάνε δύο μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του νοικοκυριού τους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Πώς θα είναι η κηδεία

Στο παρεκκλήσι την ώρα της κηδείας θα επιτραπεί η παρουσία 30 ατόμων, που θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα, ενώ θα απαγορεύεται να ψάλλουν. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους λόγω κορωνοϊού μόνο ένας «επαγγελματίας» μπορεί να ψάλλει σε κηδείες.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την κηδεία στην οποία θα συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες από το Πολεμικό Ναυτικό, τους πεζοναύτες, τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο «Land Rover», το οποίο σχεδίασε ο ίδιος για την περίσταση.

Ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι

Αναμένεται πολλά από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να βρίσκονται στην κηδεία, συμπεριλαμβανομένων των 4 παιδιών του με την βασίλισσα Ελισάβετ -πρίγκιπας Κάρολο, πρίγκιπας Άντριου, πρίγκιπας Έντουαρντ και πριγκίπισσα Άννα- και τα εγγόνια τους: πρίγκιπας Harry, πρίγκιπας William, πριγκίπισσα Βεατρίκη, πριγκίπισσα Ευγενία, Zara Tindall, Lady Louise Windsor, Peter Philips και James, Viscount Severn.

Οι 30 που θα βρεθούν στην κηδεία, λόγω των περιορισμένων του κορωνοϊού, θα είναι αυτοί που θα προτιμούσε και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Είναι μια μικρή λίστα που περιορίζεται στην στενή οικογένεια. Σε άλλη περίπτωση οι καλεσμένοι θα ξεπερνούσαν τους 800. Παρόντες θα είναι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι.

Το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν θα δούμε είναι η Meghan Markle, η σύζυγος του πρίγκιπα Harry. Η δούκισσα του Σάσεξ θα παραμείνει στην Καλιφόρνια ενώ ο Harry βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ρόλος της Kate Middleton

Όλο το βάρος θα πέσει στην Kate Middleton που, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, θα αναλάβει να διατηρήσει την ειρήνη ανάμεσα στον πρίγκιπα William και τον πρίγκιπα Harry των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ στην Oprah Winfrey. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ θα βοηθήσει να είναι “ήρεμα” τα δύο αδέρφια κατά τη διάρκεια της τελετής.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below