Είναι συχνό το φαινόμενο των αγαπημένων ζευγαριών όπου όταν φεύγει ο ένας από τη ζωή, σύντομα ακολουθεί και το έτερον ήμισυ, απαρηγόρητο από την απώλεια. Ακόμα και το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας φαίνεται πως δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς η Ελισάβετ πέθανε έναν μόλις χρόνο μετά το θάνατο του αγαπημένου της Φίλιππου. Για το λαό της Αγγλίας ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο, αλλά για τη βασίλισσα ήταν ο «βράχος» της για περισσότερα από 70 χρόνια. Αυτή είναι η ιστορία της αγάπης τους.

1947: Στο Παλάτι την ημέρα του αρραβώνα τους. (Photo by Fox Photos/Getty Images)

Ο γάμος του Φίλιππου με την Ελισάβετ 

Παντρεύτηκαν το 1947. Ο Φίλιππος ήταν γαλαζοαίματος, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας και ο πατέρας του ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ψηλός, με μπλε μάτια, και είχε την αέρα σταρ του Χόλιγουντ, οπότε ήταν επόμενο να ασκεί γοητεία στις γυναίκες.

Η Ελισάβετ τον είδε για πρώτη φορά στα 13 της, το 1939, όταν του ζητήθηκε από τον μέντορά του και τον θείο του λόρδο Μαουντμπάτεν να ξεναγήσει τον βασιλιά και τη βασίλισσα και τις κόρες τους. Η νεαρή πριγκίπισσα δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του.  Η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».

1953. Χαιρετούν το πλήθος από το μπαλκόνι του Παλατιού. (Photo by Keystone/Getty Images)

Μετά την τελετή του γάμου, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γύρισαν τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Κοινοπολιτεία, όπου έζησαν στιγμές ευτυχίας. Ο γοητευτικός σύζυγός της βασίλισσας Ελισάβετ κέρδιζε τους πάντες με την παρουσία του κι εκείνη ασκούσε τα καθήκοντά της ευτυχισμένη, δίπλα του.

1974. (Photo by Groom/Express/Getty Images)

Ο γάμος τους ήταν μια σπάνια περίπτωση για τη βασιλική ιστορία, χάρη στην μακρόχρονη διάρκεια και την ευτυχία του. Δεν σταμάτησαν ποτέ να δείχνουν την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Κατά την αργυρή επέτειο του γάμου τους, η βασίλισσα είπε σε μια ομιλία: «Αν μου ρωτήσουν τι σκέφτομαι για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να απαντήσω, με απλότητα και πεποίθηση, ότι μου αρέσει». Παρά τις εντάσεις που κλυδώνισαν τη σχέση τους και τις φήμες για απιστίες του, ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφε το σύζυγό της μετά από τόσα χρόνια ήταν ως «απλώς τη δύναμή μου και το στήριγμά μου».

1951. Με τα παιδιά τους πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
1967. Με τον πρίγκιπα Κάρολο σε ιππικό αγώνα.  (Photo by Michael Stroud/Express/Hulton Archive/Getty Images)
1986. Στην βασιλική άμαξα κατευθυνόμενοι στον γάμο του γιου τους πρίγκιπα Άντριου. (Photo by Derek Hudson/Getty Images)
2007. Γιόρτασαν την διαμαντένια επέτειο του γάμου  τους.  (Photo by Tim Graham/Getty Images)

Ήταν «βράχος» για όλη την οικογένεια 

Για την οικογένειά τους ήταν πρότυπο ζευγαριού. «Θα ήθελα πολύ να μάθω το μυστικό τους», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας William. «Νομίζω ότι είναι φανταστικό και έχω ρωτήσει αρκετές φορές και τους δύο πώς το κατάφεραν, γιατί είναι το πιο υπέροχο ζευγάρι».

2015. Ο πρίγκιπας Φίλιππος με τον εγγονό του, πρίγκιπα William.  (Photo by Phil Walter/Getty Images)

Ο Φίλιππος ήταν και πολύ τρυφερός παππούς. Όταν τα εγγόνια του πενθούσαν τη μητέρα τους, πριγκίπισσα Νταϊάνα, ήταν αυτός που τους βοήθησε και τους παρηγόρησε. Για πέντε ημέρες, η βασίλισσα και ο δούκας προστάτευσαν τα εγγόνια τους από το έντονο ενδιαφέρον του Τύπου, κρατώντας τα στο Μπαλμόραλ, όπου μπόρεσαν να θρηνήσουν ιδιωτικά το χαμό της μητέρας τους.

Στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο Φίλιππος περπατούσε δίπλα στον Ουίλιαμ και τον Χάρι. «Αν περπατήσω, θα περπατήσετε μαζί μου;» τους είχε ρωτήσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά που στήριζε την οικογένεια σε μία απώλεια. Τώρα η οικογένεια θρηνεί την απώλεια του πλέον θρυλικού ζεύγους της Βρετανίας.

2014. Σε μια χαλαρή στιγμή κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής στο Παλάτι. (Photo by Leon Neal-WPA Pool/Getty Images)
2016. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ στους εορτασμούς για τα 90α γενέθλιά της. (Photo by Arthur Edwards – WPA Pool/Getty Images)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below