Από την κοινωνική αποστασιοποίηση έως τη συνεχή πλύση των χεριών και την εργασία από το σπίτι, η ζωή όπως την ξέρουμε έχει αναμφισβήτητα αλλάξει. Και ενώ η αβεβαιότητα του άμεσου μέλλοντος μας αφορά, είναι πιθανό ο ιός να φέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας, καθώς η αναγκαστική επιβράδυνση του ρυθμού ζωής θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητά μας να είμαστε αυτάρκεις και πιο προσεκτικοί.

Ο Lidewij Edelkoort, ένας από τους σημαντικότερους trend forecasters στον κόσμο, υποστηρίζει αυτή την ιδέα, λέγοντας στο περιοδικό Dezeen: “Φαίνεται ότι μπαίνουμε μαζικά σε καραντίνα κατανάλωσης, όπου θα μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με ένα απλό φόρεμα, ένα ξεχασμένο βιβλίο και μαγειρεύοντας για να γίνει η ζωή μας όμορφη.”

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Με γνώμονα τον ανθρώπινο σεβασμό, το Marie Claire ξεκινά μια έκκληση προς τις αναγνώστριές του να δεσμευτούν για μια πράξη καλοσύνης. Να σου υπενθυμίσουμε ότι οι καταστροφές έχουν αποδείξει ότι φέρνουν στο τέλος κάτι καλό.

Πίστεψε ότι μπορείς να κάνεις κάτι καλό και διαφορετικό για την κοινωνία – και να θυμάσαι ότι καμία πράξη δεν είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή για να τη μοιραστείς.

Γίνε καλή γειτόνισσα
Στείλε μια κάρτα μέσω των γραμματοκιβωτίων των γειτόνων, για να ρωτήσεις αν χρειάζονται βοήθεια με τα ψώνια ή απλά αν θέλουν να μιλήσετε στο τηλέφωνο.

Επιπλέον, το WhatsApp ενθαρρύνει τους χρήστες να μοιράζονται τους αριθμούς τηλεφώνου τους με τους γείτονες, προκειμένου να ξεκινήσει μια ομαδική WhatsApp, σε περίπτωση που κάποιος είναι απομονωμένος και χρειάζεται βοήθεια.

Δώσε αίμα
Με τους δισεκατομμύρια ανθρώπους που μένουν στα σπίτια τους πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, οι αιμοδοσίες αναμένεται να πέσουν. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης οποιασδήποτε μορφής κορωνοϊού μέσω της δωρεάς αίματος και οι αιμοδοτικοί οργανισμοί λένε ότι μπορείς να συνεχίσεις της αιμοδοσίες κανονικά, εκτός εάν έχεις ταξιδέψει σε περιοχή κινδύνου κορωνοϊού, έχεις έρθει σε επαφή ή έχει μολυνθεί από τον ιό.

Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου του εξωτερικού, δήλωσε ότι εκατοντάδες αιμοδοσίες έχουν ήδη ακυρωθεί. “Κάθε δύο δευτερόλεπτα, κάποιος χρειάζεται μετάγγιση αίματος – κάποιος μπορεί να είναι καρκινοπαθής, θύμα τροχαίου ατυχήματος ή μητέρα που έχει γεννήσει”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Jodi Sheedy, ανώτερος διευθυντής επικοινωνιών βιοϊατρικών υπηρεσιών για τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, στο The Hill .

Μην μείνεις σιωπηλή σε κρούσμα ενδοοικογενειακής βίας
Καθώς μαθαίνουμε να αυτο – περιοριζόμαστε κοινωνικά, η διαμονή στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές προκλήσεις σε ανθρώπους που ζουν με καταχρηστικούς ανθρώπους, μέλη οικογένειας ή άλλους. Αυτή η πανδημία θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της στενής συζυγικής βίας ή της οικιακής κατάχρησης – είτε πρόκειται για λεκτική, συναισθηματική κακοποίηση είτε για σωματική βία, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να περνούν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στο σπίτι τους.

Εάν βιώνεις ενδοοικογενειακή βία ή ανησυχείς για κάποιον άνθρωπο, μπορείς επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλεις ή να ενημερώσεις άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσεις στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197).

Βοήθησε την τοπική τράπεζα τροφίμων
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, οι τράπεζες τροφίμων αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις, καθώς υπάρχουν λιγότερες δωρεές και δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, λόγω του χαμηλού αποθέματος.

Ενημερώσου από την τοπική τράπεζα τροφίμων για το τι χρειάζονται. Θα μπορούσες επίσης να κάνεις μια μικρή δωρεά, καθώς η δωρεά χρημάτων όχι μόνο παρέχει στις τράπεζες τροφίμων, ευελιξία πάνω στην οποία προσφέρουν – και φρέσκα τρόφιμα και προϊόντα χαρτιού – αλλά και τους επιτρέπει να αποφασίσουν πότε να ανανεώσουν τα αποθέματά τους.

Υποστηρίξε τα online καταστήματα
Πολλές μικρές επιχειρήσεις αγωνίζονται, καθώς οι άνθρωποι μένουν σπίτι και δεν επειδή δεν μπορούμε να συναντηθούμε σε εστιατόρια και μπαρ, και προσπαθούν να πωλήσουν μερικά πράγματα online.

Δώρισε ό,τι δεν χρειάζεσαι

Η περίοδος της κρίσης βρίσκεται σε ανάταση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παίρνει όλο και πιο αυστηρές αποφάσεις υπέρ της πρόληψης κατά του καρωνοϊού. Πρόσφατα απαγορεύτηκε η δημόσια κυκλοφορία από τα σπίτια μας- πλην κάποιων εξαιρέσεων – με αποτέλεσμα το μέλλον για κάποια πιθανή έξοδο να μοιάζει άπιαστο όνειρο. Εσύ μπορείς να “εκμεταλλευτείς” αυτές τις ώρες, κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου και δωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται σε αστέγους – πάντα με άδεια κυκλοφορίας.

Μην ξεχνάς ότι εσύ έχεις την πολυτέλεια να μένεις στο σπίτι, κάποιοι, όμως, όχι!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below