Η επαναστατική σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Netflix το 2018. Πρόκειται για μία πρωτότυπη σειρά, που μας ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη του 1987, όπου πρωταγωνιστούν gay και τρανς communities, που παίρνουν μέρος και διαγωνίζονται στους φημισμένους χορούς vogue και drug shows στο Μπρονξ. Συγκεκριμένα, αυτές οι κοινότητες αποτελούν σπίτι για αρκετούς ομοφυλόφιλους χορευτές και Drag queens. Είναι μία διαφυγή, μία σωτηρία για εκείνους, διότι παρουσιάζονται να είναι μόνοι λόγω της σεξουαλικής τους ιδιαιτερότητας. H σειρά πρεσβεύει τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της κι εστιάζει στην “κουλτούρα των χορών”. Μας παραπέμπει σε μία εποχή της αρχής του HIV, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καιρό για τη gay κοινότητα και τον επαναπροσδιορισμό φύλου. Γεμάτη με μουσική, χορό, συναίσθημα και μόδα, αυτή η σειρά ήρθε για να μας δώσει και μια διαφορετική εκδοχή του γυναικείου φύλου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pose FX (@poseonfx)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

 

Η επιτυχία της σειράς οφείλεται στο ότι το cast αποτελείται από πραγματικούς trans ηθοποιούς, κατά κύριο λόγο γυναίκες. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο, ν’ αμφισβητήσει κανείς τη θηλυκότητα των γυναικών αυτών. Το Pose σπάει τα στερεότυπα, δείχνοντας μας μια άλλη εκδοχή για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Μία εκδοχή που αφορά την τρανσέξουαλ γυναίκα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος που επιλέγει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του. Το Pose μας δίδαξε οτι το φύλο δεν ορίζεται μόνο απ’ τα γεννητικά όργανα. Η θηλυκότητα μπορεί να βρίσκεται και σε άτομα με ανδρικά γεννητικά όργανα.

Συγκεκριμένα εστιάζει στην Αφροαμερικάνικη και Λατινοαμερικάνικη LGBT υποκουλτούρα και αυτή των “χορών” (ballroom culture). Η “κουλτούρα των χορών” περιγράφει ένα είδος event που λάμβανε μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνήθως τρανς άτομα ή drag queens συμμετείχαν σε πασαρέλες ανταγωνιστικά, με σκοπό να κερδίσουν ένα βραβείο και να εκπροσωπήσουν το “σπίτι” τους. Τα “σπίτια” ήταν εναλλακτικές οικογένειες που αποτελούνταν συνήθως από LGBT άτομα και λειτουργούσαν ως ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο τα μέλη της οικογένειας αυτής, θα μπορούσαν να είναι οι εαυτοί τους ελεύθεροι.

Το Pose ξεκινάει με την Μπλάνκα, μια τρανς γυναίκα, η οποία μαθαίνει ότι είναι φορέας του HIV. Πριν πεθάνει, αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό της σπίτι, την δική της οικογένεια. Αφού λοιπόν βρει την οικογένεια της, στόχος της είναι να κερδίσει όσο περισσότερα τρόπαια μπορεί και ν’ αφήσει το στίγμα της στον κόσμο, αφού ο χρόνος της πλέον είναι μετρημένος.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below