Ξέρουμε πόσα πολλά πράγματα έπρεπε να θυσιάσουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που μπήκε στη ζωή μας η πανδημία. Η επανάληψη δεν βλάπτει σε αυτή την περίπτωση γιατί τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες έχασαν τα περισσότερα μέσα από στην χρονιά που μας πέρασε και ειδικά αυτές που είχαν και τον ρόλο του φροντιστή της οικογένειας. Πολλές γυναίκες έπρεπε να εγκαταλείψουν την βιοποριστική τους διέξοδο καθώς δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από το να φροντίσουν την οικογένειά τους. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά που μας δείχνουν πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τις εργαζόμενες γυναίκες και τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο μπορεί να νομίζεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η απώλεια εργασίας για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο ισούται με 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι γυναίκες έχασαν περισσότερα από 64 εκατομμύρια δουλειές μέσα στο 2020. Αυτό είναι απώλεια της τάξεως του 5%, που είναι αρκετά μεγάλη αν την συγκρίνεις με το 3,9% που αντιστοιχεί στους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους.

“Ο οικονομικός αντίκτυπος από την covid-19 έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα στις γυναίκες, που είναι εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε τομείς με χαμηλότερες αμοιβές, λιγότερα προνόμια και τη λιγότερη επαγγελματική ασφάλεια. Αντί να διορθωθεί αυτό το κακώς κείμενο , οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις δουλειές των γυναικών ως επουσιώδεις”, ανέφερε η Gabriela Bucher, Εκτελεστική Διευθύντρια του Oxfam International.

Σε αυτό, σύμφωνα με την Bucher, δεν συνυπολογίζονται καν οι απώλειες των αμοιβών των εκατομμύρια γυναικών που εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν και που έμειναν σπίτι τους ή που οι ώρες και οι μισθοί τους απλά μειώθηκαν δραματικά. Η πανδημία κατέστρεψε όποια νίκη είχαν καταφέρει οι γυναίκες τον τελευταίο καιρό στα εργασιακά.

Για σκέψου το. Ποιος είχε το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά την ευθύνη από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία; Οι γυναίκες.

“Η αλήθεια είναι ότι οι μαμάδες ξελάσπωσαν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις μέσα από την απλήρωτη εργασία της φροντίδας των παιδιών και άλλων μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης εις βάρος της δικής τους ευμάρειας, υγείας και ευεξίας”, τόνισε η Mara Bolis, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Women’s Economic Empowerment της Oxfam America.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below