Η πανδημία του κορωνοϊού μας έκανε να προσαρμοστούμε σε νέους κανόνες. Ένας από αυτούς είναι η χρήση μάσκας όταν πρόκειται να πάμε στο νοσοκομείο, στο super market, στην τράπεζα και σε κάθε αναγκαστική συναναστροφή μας αν μάλιστα δεν νιώθουμε και πολύ καλά. Οι λόγοι εξόδου βέβαια είναι πλέον λιγότεροι και ένας από αυτούς είναι και το τρέξιμο ή το περπάτημα. Η μετακίνηση 6, αφού στείλουμε πρώτα μήνυμα στο 13033, γίνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε τις σωστές αποστάσεις αν τρέχει ή περπατάει και κάποιος άλλος στο ίδιο περιβάλλον με εμάς. Τι ισχύει όμως για τη χρήση μάσκας σε αυτή την περίπτωση;

“Όσοι τρέχουν θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις οδηγίες ανάλογα με την διαδρομή που ακολουθούν” αναφέρει ο Steven Mayer, MD, αθλητίατρος του Northwestern Medicine Running Medicine Clinic. Αν πρόκειται να τρέξεις μια πολυσύχναστη διαδρομή ίσως συναντήσεις αρκετούς ακόμα που θα κάνουν το ίδιο οπότε, σύμφωνα  με τον ίδιο, “θα ήταν καλό να έχεις κάποια κάλυψη για το πρόσωπό σου”.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Αν ξέρεις ότι δεν θα συναντήσεις ή δεν θα προσπεράσεις κανέναν άλλο κατά τη διάρκεια της διαδρομής τότε είναι λογικό να τρέξεις χωρίς να φοράς μάσκα. Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο αν μένεις σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή ή στην επαρχία ή τρέχεις σε μια ώρα της ημέρας που δεν κινούνται πολλοί άνθρωποι έξω όπως είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

“Αν πρόκειται να τρέξεις σε μια ασφαλή πλευρά του δρόμου και αποφύγεις εντελώς τους ανθρώπους και δεν πλησιάσεις κάποιον σε λιγότερο από δύο μέτρα απόσταση, τότε είναι δικαιολογημένο να τρέχεις χωρίς μάσκα” αναφέρει ο Δρ Mayer.

Η απόφαση για το αν θα φορέσεις μάσκα ή όχι στο τρέξιμο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σου και την ποιότητα της άσκησης. “Το να τρέχεις με μάσκα είναι πιο δύσκολο από άποψη αντοχής από το να τρέχεις χωρίς” συνεχίζει. “Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να πάρεις αναπνοή καθώς η μάσκα εμποδίζει με έναν τρόπο την εισροή του αέρα”. Επίσης, η μάσκα μπορεί να ζεσταίνει το πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο Δρ Mayer προτείνει σε όσους θέλουν να τρέχουν να φτιάξουν τη δική τους μάσκα με πιο “εύκολα” υφάσματα. “Ένα υλικό που απορροφά την υγρασία μπορεί αν είναι πιο άνετο” λέει. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απορροφά την υγρασία από την αναπνοή σου ή τον ιδρώτα σου. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να φτιάξεις τη δική σου μάσκα και στο Marie Claire σου έχουμε δώσει μερικές. Σιγουρέψου όμως ότι η μάσκα καλύπτει τη μύτη και το στόμα σου και κλείνει στα πλαϊνά του προσώπου σου.

Θα μπορούσες να φορέσεις και μια μάσκα τύπου σκι ή περιλαίμιο τραβηγμένο προς τα πάνω για να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σου αλλά σύμφωνα με τον Δρ Mayer συνήθως έχουν μικρές τρύπες για να αφήνουν τον αέρα να περάσει. Αυτές οι μάσκες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και επιλέγοντάς της είναι πιο κρίσιμο να διατηρήσεις τον κανόνα της απόστασης.

Το να τρέξεις, λοιπόν, χωρίς μάσκα σημαίνει ότι: 1. Δεν είσαι άρρωστη και δεν έχεις συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός ή η δύσπνοια. 2. Αποφεύγεις τους άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου.

Αν τρέχεις σε πολυσύχναστο σημείο πρέπει να φοράς οπωσδήποτε μάσκα αλλά ακόμα και τότε θα πρέπει να τηρείς την απόσταση των 2 μέτρων.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below