Η έναρξη της Σαρακοστής (της μεγάλης νηστείας πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα) στην Ελλάδα ορίζεται – λίγο ειρωνικά – από μια μεγάλη γιορτή. Την Καθαρά Δευτέρα.

Αυτή την ημέρα όλη η χώρα απολαμβάνει ένα παραδοσιακό γεύμα που αποτελείται από όλα τα νόστιμα πιάτα που επιτρέπεται να φάει κανείς και κατά τη διάρκεια της σαρανταήμερης νηστείας. Τα πρωτεία κατέχουν η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα, αλλά η ελληνική κουζίνα έχει πολλές επιλογές και για τις ημέρες που νηστεύουμε.

Αρκετά δημοφιλείς είναι οι συνταγές που περιλαμβάνουν το χταπόδι – είτε αυτό συνοδεύεται από μακαρόνια είτε όχι. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μία εύκολη συνταγή για να το απολαύσετε λιγάκι διαφορετικά – βουτηγμένο σε απολαυστική σάλτσα με κρασί.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 χταπόδι (1,5 με 2 κιλά), καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 120 γρ. Ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 10 ml λευκό, γλυκό κρασί
  • Φύλλα από 3-4 κοτσάνια, θυμάρι
  • Μπαχάρι σκληρό
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς θα το φτιάξετε:

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για περίπου 2-3 λεπτά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το χταπόδι και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήστε με το κρασί.

Προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και το θυμάρι.

Τοποθετήστε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα, στο μέγεθος της κατσαρόλας σας, πάνω από το φαγητό και στη συνέχεια βάλτε το καπάκι. Αυτό θα διασφαλίσει ότι όλη η γεύση και τα υγρά θα κλειδωθούν στην κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για 50 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.

Όταν το χταπόδι έχει μαλακώσει, αφαιρέστε το καπάκι και τη λαδόκολλα και ανεβάστε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία.

Μαγειρέψτε μέχρι η σάλτσα να πήξει και να μειωθεί. Αυτό το βήμα μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αν η σάλτσα είναι ήδη παχύρρευστη. Αν, όχι μπορείτε να κρατήσετε λίγη από τη σάλτσα και να τη χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη συνταγή.

Κόψτε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέστε αλάτι κατά βούληση και πασπαλίστε με το θυμάρι.

Σερβίρετε με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και καλή απόλαυση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below