Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Marieclaire.gr on Google

Το βράδυ της Δευτέρας, 13 Ιουλίου, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Χρύσανθου Πανά, «Κινηματοθέατρο Ζαΐρα», στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Ζαΐρα» στο Γαλάτσι, το οποίο άνοιξε τι πόρτες τους και υποδέχτηκε πλήθος κόσμου που περίμενε με ανυπομονησία να ξεφυλλίσει τις σελίδες του αναγνώσματος, αλλά και να περιπλανηθεί στον χώρο.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, οι οποίοι ευχαρίστησαν την οικογένεια Πανά για την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο σε απολύτως συμβολικό τίμημα προκειμένου ο χώρος να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και ένα πολιτιστικό σημείο συνάντησης πολιτισμού για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο χώρος που έγινε η παρουσίαση -Studio PANOULIS

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και η Ντόρα Βυζοβίτου, συμβάλλοντας ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή παρουσία στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα συγκινητικής βραδιάς αφιερωμένης στην ιστορία, τον κινηματογράφο, τον πολιτισμό και τη μνήμη.

Στεφανία Γουλιώτη, Χρύσανθος Πανάς, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ντόρα Βυζοβίτου – Studio PANOULIS
Στεφανία Γουλιώτη – Studio PANOULIS

Η Στεφανία Γουλιώτη, που διάβασε απόσπασμα του βιβλίου, επέλεξε ένα μαύρο wrap φόρεμα, το οποίο αναδείκνυε τη λεπτή σιλουέτα της και το οποίο συνδύασε με ψηλοτάκουνες μπεζ γόβες.

Ο Χρύσανθος Πανάς με την ανηψιά του Δανάη Πανά και τον αδερφό του Σπύρο Πανά – Studio PANOULIS
Χρύσανθος Πανάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Σπύρος Πανάς – Studio PANOULIS

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ειδικά διαμορφωμένο οπτικοακουστικό υλικό, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το οποίο ταξίδεψε το κοινό στην ιστορία της Ζαΐρας. Το ιστορικό Κινηματοθέατρο Ζαΐρα στο Γαλάτσι αποτελεί τοπόσημο της περιοχής, καθώς ανακατασκευάστηκε και επαναλειτουργεί από τον Δήμο Γαλατσίου. Δημιουργήθηκε από τον Σπυρίδωνα Πανά και πήρε το όνομά του από την κόρη του, Ζαΐρα Πανά, μία από τις πρώτες γυναίκες αρχιτέκτονες στην Ελλάδα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Κινηματοθέατρο Ζαΐρα», ο Χρύσανθος Πανάς ανατρέχει στην ιστορία ενός χώρου στενά συνδεδεμένου με την οικογένειά του, αλλά και με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Προσωπικές αναμνήσεις, ιστορικές αναφορές και εικόνες μιας άλλης εποχής συνθέτουν την αφήγηση ενός τόπου που υπήρξε σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού για πολλές γενιές.

Από την Καταλονία και την Κεφαλονιά έως το Παρίσι και την Αθήνα, το βιβλίο συνθέτει μια ζωντανή ιστορία συνέχειας και μεταμόρφωσης. Η αφήγηση, μέσα από το πρίσμα της οικογένειας, αναδεικνύει τη σχέση της μνήμης με την ταυτότητα και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

 

Στην καρδιά του βιβλίου βρίσκεται το θρυλικό κινηματοθέατρο «Ζαΐρα», στη σημερινή λεωφόρο Γαλατσίου, στα σύνορα με την ιστορική συνοικία Κυπριάδου. Η «Ζαΐρα» δεν παρουσιάζεται μόνο ως ένα νέο τοπόσημο της πόλης, αλλά ως σύμβολο πολιτιστικής συνέχειας, συλλογικής μνήμης και δημιουργικής επανεκκίνησης. Ένας χώρος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή της αθηναϊκής ζωής και επιστρέφει σήμερα ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής. Μέσα από εικόνες, ιστορίες και αφηγήσεις αναδύεται ένα ιδιαίτερο σύμπαν, που μέσα από πολλές δυσκολίες, συνέχισε να εξελίσσεται με ένταση, να μεταμορφώνεται μέσα από τη δημιουργία και τη μεταμόρφωση.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δεν παραβλέπει να καταγράψει την προσωπική κατάθεση του συγγραφέα, μια ιστορία επιχειρηματικής διαδρομής αλλά και έναν στοχασμό πάνω στην έννοια της κληρονομιάς ως ευθύνης.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below