Η Ιταλία είναι στο μυαλό μας όχι μόνο γιατί δίνει μια από τις μεγαλύτερες μάχες σε αυτή την πανδημία αλλά γιατί αποτελεί διαχρονικά έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς. Μπορεί τα ταξίδια να έχουν σταματήσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά το μυαλό μας πηγαίνει νοερά σε όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη που έχουμε επισκεφτεί ή θα θέλαμε.

Παγωτό στη gelateria La Carraia ή στη Perche no! στη Φλωρεντία που είναι η “πρωτεύουσα του παγωτού”, πίτσα στην πιτσαρία Di Matteo στη Νάπολη και τιραμισού στο βασίλειό του το Pompi. Καφές και κρασί, απαραίτητα ανάμεσα στις βόλτες που θα κάνεις στα γραφικά στενά κάθε πόλης της γειτονικής χώρας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Για να το κάνουμε λίγο πιο “πραγματικό” εντοπίσαμε τρία μέρη που μπορείς να γνωρίσεις από τον καναπέ του σπιτιού σου. Πριν από αυτό, μπες σε ταξιδιάρικο mood (αν δεν έχεις μπει ήδη) με την παρακάτω playlist.

Σικελία

Ξεκίνα την “βόλτα” σου στο νησί με μια σειρά από πανοραμικές φωτογραφίες και βίντεο από κάθε σημείο του. Κάνε κλικ στο “Sicilian tour map” και έφυγες! Θα πιάσεις τον εαυτό σου να χάσκει στην οροφή στον καθεδρικό ναό του Μονρεάλε στο Παλέρμο, θα θαυμάσεις τα ερείπια της Κοιλάδας των Ναών που βρίσκεται στον Ακράγαντα και θα ακολουθήσεις την ακτογραμμή της Κεφαλού. Τέλος, για να έχεις καλύτερη γενική εικόνα μπορείς να ξοδέψεις μερικά λεπτά για να δεις την πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη της Αίτνα.

Μολίζε

Είναι από τις μικρότερες περιφέρειες της κεντρικής Ιταλίας. Μια περιοχή βοσκών όπου επιβιώνει παραδοσιακή Transumanza (είναι μια ιταλική λέξη για την μετανάστευση κοπαδιών από αγελάδες και πρόβατα, δύο φορές το χρόνο, από τα βουνά στον κάμπο και πίσω). Δεν την έχουν ανακαλύψει πολλοί αλλά έχει ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό γενεαλογικό δέντρο. Η συλλογή Praitano-Eliseo είναι η πιο σημαντική για την τέχνη της Μολίζε από τον 19ο και 20ο αιώνα. Μπορείς να την ανακαλύψεις οnline χάρη στο “From the Invisible to the Visible” που δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Μολίζε. Το site είναι στα ιταλικά αλλά αν δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να μάθεις, κάνε κλικ στην επιλογή “i ritratti” και περιηγήσου στους πίνακες.

Ούρμπινο

Δεν είναι από τις πολύ γνωστές πόλεις της Ιταλίας και ίσως να μη την έχεις ακούσει και ποτέ. Μπορείς όμως να της δώσεις μια ευκαιρία ξεκινώντας με ένα εικονικό ταξίδι. Είναι μια μεσαιωνική πόλη στην κεντρική Ιταλία. Φέτος, συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατο του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ που γεννήθηκε στην πόλη. Μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στο Scuderie del Quirinale (που βρίσκεται στη Ρώμη αλλά παρουσιάζει έκθεση με αφορμή την επέτειο) για να μάθεις περισσότερα για τον καλλιτέχνη.

Πολλές από τις ιδέες της ιταλικής Αναγέννησης εκκολάφτηκαν από τη μελέτη του Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο, δούκα του Ούρμπινο που ήταν στην εξουσία τον 15ο αιώνα. Το παλάτι του Δούκα είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης αφού το μεγαλύτερο μέρος της είναι χτισμένο στα τείχη του. Μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στα μεσαιωνικά τείχη του Ducal Palace  που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below