Ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry είναι μια διαχρονική ιστορία που από το 1943 συγκινεί μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ένα πιλότος που, κουρασμένος πια από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται έτσι στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οκτώ μέρες. Εκεί συναντάει τον μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη, μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει σε καινούργιους πλανήτες και θέλει να δει και να μάθει.

Έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες, η φήμη που έχει αποκτήσει ξεπερνά κάθε άλλο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας. Το βασικότερο επιμύθιο της ιστορίας είναι ότι η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και πρέπει να τη φροντίζουμε για να δούμε την ομορφιά. Φυσικά, μέσα από τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών αναδεικνύεται η σημασία της φιλίας, της συμπόνιας, της συγχώρεσης.

Εδώ και λίγο καιρό έχει κυκλοφορήσει ένα παραμύθι, το οποίο έγινε ταινία μικρού μήκους από το BBC και πολλοί χαρακτηρίζουν ως «τον Μικρό Πρίγκιπα της εποχής μας».

Μάλιστα, εικόνες, video, μα και διάλογοι από το βιβλίο έχουν κοινοποιηθεί εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο δημοφιλές γνωμικό ίσως είναι εκείνο που λέει: «Τι θεωρείς ως το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου;». «Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους».

 

Το βιβλίο “The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” («Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο») του Charlie Mackesy μιλά στα παιδιά μέσα από όμορφες εικόνες και διαλόγους για θέματα όπως η φιλία, η ευγένεια, ο εγωισμός και η τρυφερότητα. Αυτή η ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες.

Ένα τρυφερό παραμύθι που αφηγείται μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί με περίσσια περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν λαίμαργο και ζωηρό τυφλοπόντικα, μια κουρασμένη από τις κακουχίες αλεπού, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Οι τέσσερις μαζί εξερευνούν τον απέραντο κόσμο. Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν δυσκολίες και αντιξοότητες και τελικά μαθαίνουν ν’ αγαπούν.

Εκδόθηκε το 2019 και προβλήθηκε πρώτη φορά ως ταινία μικρού μήκους στο πρόγραμμα του BBC, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2022, με 4 εκατομμύρια θεατές να την παρακολουθούν. Στους ήρωες τις φωνές τους χαρίζουν οι: Idris Elba, Gabriel Byrne, Tom Hollander και o μικρός Jude Coward Nicoll.

Ο δημιουργός του βιβλίου αγαπούσε πολύ το σχέδιο και όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πριν ακόμα ολοκληρώσει το βιβλίο, έβλεπε τους ήρωες να κινούνται και ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό.

Σημειώνεται ότι το 2019 το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το «Βιβλίο της Χρονιάς» στα British Book Awards, ενώ ο συγγραφέας του στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Nelson Mandela.

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο στα ελληνικά εδώ ή να παρακαλούθησετε την ταινία στο Apple TV+, όπου είναι διαθέσιμη. Διαφορετικά θα βρείτε πολλά αποσπάσματα με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC (@bbc)

Μερικές από τις πιο γνωστές φράσεις στο βιβλίο είναι:

«Τι θες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις;» ρωτά ο τυφλοπόντικας το αγόρι. «Καλός άνθρωπος» απάντησε εκείνο.

«Σκέψου ποιοι θα ήμασταν, αν φοβόμασταν λιγότερο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tuğba Metin Özkan (@tubucka)

«Καμιά φορά το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια. Μπορεί να σου λέει πως δεν είσαι καλό και πως τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά ανακάλυψα αυτό: Είσαι σημαντικός και φέρνεις στον κόσμο πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί. Γι’ αυτό κράτα γερά».

«Όταν νιώθεις πως χάνεις τον έλεγχο, συγκεντρώσου σε όσα αγαπάς και βρίσκονται κάτω από τη μύτη σου. Κι αυτή η καταιγίδα θα περάσει».

«Καμιά φορά νιώθω χαμένος», είπε το αγόρι. «Και εγώ», είπε ο τυφλοπόντικας. «Αλλά σε αγαπάμε και η αγάπη σε φέρνει σπίτι».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below