Ο εξαναγκασμός των γυναικών να δείχνουν νεότερες και να ξεγελούν το χρόνο θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του πολιτισμού μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είμαστε το μόνο φύλο που έχει τέτοια υποχρέωση. Μετά όμως κοιτάζουμε τη Μέριλ Στριπ με το πλατύ χαμόγελο, την Νταϊάν Κίτον με την ώριμη κομψότητα, την Ελεν Μίρεν με τον cool ερωτισμό στο βλέμμα και σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν μερικοί σοβαροί λόγοι για να μεγαλώνουμε χωρίς να κυνηγάμε τη σκιά μας. Βρήκαμε επτά από αυτούς.

1. Το διπλοσάγονο εξαφανίζεται
Όταν οι εικοσάρες και οι τριαντάρες παραπονιούνται για το προγούλι, ο πλαστικός τους θα μπορούσε να τους πει να περιμένουν καμιά δεκαετία. Το ζήτημα είναι στενά συνδεδεμένο με την ηλικία, όπως και με την κληρονομικότητα και τη διατροφή, κι αυτό είναι ευοίωνο γιατί σημαίνει ότι μερικά διπλοσάγονα διορθώνονται μόνα τους. «Καθώς μεγαλώνουμε οι αποθήκες λίπους κάτω από το σαγόνι μικραίνουν», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κώστας Φλώρος. Είναι τόσο βέβαιος ώστε, όταν το κρίνει χρήσιμο, συμβουλεύει τις πελάτισσές του να μην επενδύσουν σε δαπανηρές θεραπείες λιποδιάλυσης ή λιποαναρρόφησης στη συγκεκριμένη περιοχή. Μεγαλώνοντας επίσης απαλλασσόμαστε από το contouring. «Το πρόσωπο μετά τα 40 δεν είναι τόσο στρογγυλό όσο ήταν στα νεανικά χρόνια γιατί υποχωρούν οι λιποαποθήκες».

2. Είσαι πολύ πιο χαρούμενη
Θα διακινδυνεύσουμε μία πρόβλεψη που υποστηρίζεται από την επιστήμη: θα είστε πιο χαρούμενη σε πέντε χρόνια απ’ ό,τι σήμερα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychology δείχνει ότι καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο ώριμοι και διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Και αυτή η διαδικασία διαρκώς εξελίσσεται. «Τα επίπεδα της ευτυχίας παρουσιάζουν μία γραμμική ανοδική πορεία από τη δεκαετία των 20 μέχρι τα 90», λέει ο συγγραφέας της έρευνας Ντίλιπ Τζέστε, διευθυντής του Stein Institute for Research on Aging. Συγχρόνως, τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης μειώνονται, συχνά σε αντίθεση με τις συνθήκες ζωής. «Εχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι οι δεκαετίες των 20 και των 30 είναι η χρυσή εποχή της νεότητας, αλλά στις μετρήσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η ηλικία με τα υψηλότερα επίπεδα στρες και κατάθλιψης».

3. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια υποχωρούν
Ε, ναι λοιπόν. Ερευνα του International Journal of Cosmetic Science έδειξε ότι οι σακούλες κάτω από τα μάτια βελτιώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στις γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών, κάτι που δεν συμβαίνει στις νεότερες ηλικίες. Η πιο πιθανή εξήγηση αυτού του απρόσμενου ευρήματος είναι ότι οι σακούλες στις νέες γυναίκες είναι συνήθως μικροαποθήκες λίπους ενώ στις μεγαλύτερες τείνουν να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών, κάτι που αυξάνεται το βράδυ (όπως, ας πούμε, το οίδημα στα πόδια) ενώ υποχωρεί στη διάρκεια της μέρας.

4. Το σεξ γίνεται καλύτερο
Οι μαμάδες μάλλον περνούν καλύτερα από τις κόρες. Στην ερώτηση αν είχαν οργασμό την τελευταία φορά που έκαναν σεξ, το 70% των γυναικών στις δεκαετίες των 40 και 50 απάντησε ναι, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρήθηκε στο γκρουπ των 18-24, όπως φάνηκε σε μελέτη του American Journal of Medicine. Ισως γιατί μεγαλώνοντας οι γυναίκες αποσυνδέουν το σεξ από άλλες προσδοκίες, ας πούμε λόγους αναπαραγωγής ή επιβεβαίωσης, και το κάνουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση. Επιπλέον, έχουν μάθει πια τόσο καλά το σώμα τους ώστε γνωρίζουν πώς να πατήσουν το κατάλληλο κουμπί.

5. Το δέρμα είναι πιο λαμπερό
Στη μέση ηλικία αποκτάει κανείς το είδος της λάμψης που δεν μπορεί να δώσει κανένα highlighter. «Υπάρχει αυτό το χρυσό σημείο ανάμεσα στα 30 και τα 50 κατά το οποίο τα επίπεδα της εσωτερικής ενυδάτωσης στο δέρμα είναι στο μάξιμουμ», λέει ο πλαστικός χειρουργός. Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι μετά τα 50 αυτά τα επίπεδα αρχίζουν να μειώνονται. Η καλύτερη λύση: μία ενυδατική κρέμα με βιταμίνη Ε, την ουσία που συνθέτουν οι σμηγματογόνοι αδένες όταν είμαστε νέες αλλά περιορίζεται καθώς μεγαλώνουμε.

6. Η αγωνία της αποτρίχωσης τελειώνει
Θυμάστε τότε που ερχόταν άνοιξη και θέλαμε να φορέσουμε φούστα αλλά δεν είχαμε κάνει αποτρίχωση; Τότε που θέλαμε να βάλουμε μαγιό για πρώτη φορά αλλά το μπικίνι ήταν σε… άγρια κατάσταση; Το καλό που συμβαίνει στην ανεπιθύμητη τριχοφυΐα καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι οι τρίχες αραιώνουν, μαλακώνουν και αδυνατίζουν. Μετά τα 40ά γενέθλια, όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα αρχίζουν να μειώνονται, οι μασχάλες, τα πόδια και το μπικίνι χρειάζονται σταδιακά λιγότερη αποτρίχωση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το δέρμα που έχει χάσει κολλαγόνο και έχει λεπτύνει κινδυνεύει περισσότερο να ερεθιστεί από μεθόδους όπως το κερί. Η λύση γι’ αυτές τις ηλικίες είναι το λέιζερ.

7. Είσαι πιο ανοιχτόμυαλη
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκε ότι οι γυναίκες άνω των 50 έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από τις νεότερες. «Η αποδοχή των άλλων αυξάνεται μαζί με την ηλικία και αυτό συμβαίνει περισσότερο στο φύλο μας», τονίζουν οι ερευνήτριες. «Μπορεί να επιμένουμε στις απόψεις μας εντονότερα απ’ ό,τι παλιότερα, αλλά έχουμε περισσότερη διάθεση να καταλάβουμε τους άλλους» προσθέτουν. Και αυτό είναι μία πολύ θηλυκή διάθεση για να βλέπουμε τη ζωή.