Ένας σημαντικός λόγος για να βγούμε από το σπίτι στις ημέρες της καραντίνας είναι το super market καθώς αποφασίστηκε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου. Ακόμα όμως κι εκεί, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας αλλά και για να κάνουμε πιο εύκολη τη δουλειά των υπαλλήλων τους που, παρά τους όποιους προσωπικούς φόβους για την εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι εκεί για να μας εξυπηρετήσουν.

Η Ιωάννα Λιανού είναι μια εργαζόμενη σε μεγάλη αλυσίδα super market, σε ένα από τα καταστήματα της Λάρισας. Μέσα από την προφίλ της στο facebook μας ζητά να ακολουθήσουμε ως καταναλωτές κάποιους κανόνες “ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν και η δική μας δουλειά, αλλά και η δική σας εξυπηρέτηση”.

• Η προσέλευση στα s/m αυτή την περίοδο, δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, βόλτα αναψυχής.
• Προτού εισέλθετε στο χώρο του καταστήματος, καλό είναι, να έχετε έτοιμη μία λίστα αγορών, ώστε να συντομεύσετε τον χρόνο παραμονής σας εντός κλειστού χώρου και να περιορίσετε τις επισκέψεις και τις εξόδους από το σπίτι.
• Επίσης, προτού εισέλθετε, σε περίπτωση πληρωμής των αγορών με κάρτα, φροντίστε να έχετε γνώση του υπολοίπου της κάρτας σας για αποφυγή καθυστερήσεων στα ταμεία.
• Στην είσοδο κάθε καταστήματος θα βρείτε απολυμαντικά και γάντια. Φροντίστε την ατομική σας υγιεινή. Προστατέψτε τον εαυτό σας, τους γύρω σας και τους εργαζόμενους.
• Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, σε όλα τα καταστήματα τηρείται περιορισμός στον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως μέσα στο κατάστημα. Παραλάβετε από την υποδοχή την κάρτα εισόδου.
• Κατά τη διέλευσή σας μέσα στον χώρο του καταστήματος, να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις από τους υπόλοιπους πελάτες και το προσωπικό.
• Οι ελλείψεις σε αντισηπτικά υγρά, αντισηπτικά μαντηλάκια και οινόπνευμα, αφορούν το σύνολο της αγοράς. Όταν υπάρχει παραλαβή των συγκεκριμένων προϊόντων στα καταστήματα, πάντα δίνεται προτεραιότητα σε αυτά για την άμεση διάθεσή τους στα ράφια. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης πλέον για την αγορά αυτών των προϊόντων υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τεμαχίων ανα άτομο, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι καταναλωτές.
• Τα αποθέματα της ελληνικής αγοράς σε τρόφιμα και χαρτικά είναι επαρκή. Δεν χρειάζεται πανικός! Κάνετε τις αγορές σας με σύνεση και σεβασμό στον συνάνθρωπο.
• Κατά την προσέλευσή σας στα ταμεία των καταστημάτων, τηρήστε στη σειρά αναμονής την απαραίτητη απόσταση μεταξύ των πελατών (περίπου 2 μέτρα). Για τη διευκόλυνσή σας, στα περισσότερα καταστήματα, έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση στο δάπεδο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπαλλήλων, ώστε να μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατόν.
• Κατά την έξοδό σας από τα καταστήματα φροντίστε να απορρίψετε σωστά τα υλικά που χρησιμοποιήσατε για την προστασία σας, όπως γάντια, αντισηπτικά μαντηλάκια.
• Λόγω των ειδικών αδειών που δικαιούνται πολλοί εργαζόμενοι, οι ελλείψεις στο προσωπικό των καταστημάτων έχουν επιφέρει έναν επιπλέον φόρτο εργασίας στους υπόλοιπους. Σας διαβεβαιώνουμε πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ταχύτερη, καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή σας και ζητούμε να δείξετε από τη μεριά σας την απαραίτητη κατανόηση.

“Σεβασμός και κατανόηση λοιπόν. Προς όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων, που ακόμη βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους. Η υγεία όλων μας πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Εξηγούμε όσο μπορούμε στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας για ποιο λόγο πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις εξόδους τους και τους συμβουλεύουμε να μείνουν στο σπίτι. Προσπαθούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, να τους βοηθήσουμε, κάνοντας εμείς τις αγορές τους. Για όσους λοιπόν αυτή την περίοδο δεν εργάζονται και έχουν τη δυνατότητα #ΜΕΙΝΕΤΕ_ΣΠΙΤΙ” συμπληρώνει στο κείμενό της.

Κλείνοντας, στέλνει το δικό της μήνυμα συμπαράστασης στους άλλους εργαζόμενους στα super market: “Στους συνάδελφους μου να ευχηθώ καλή δύναμη.