Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer, βγαίνουν ραντεβού με όλα τα φύλα και αισθάνονται ότι ανήκουν και τα ίδια σε όλα τα φύλα, αλλά η queer ταυτότητά τους είναι πολλά περισσότερα από μια ταμπέλα που ξεκαθαρίζει το με ποιον κάνουν σεξ και αν αισθάνονται άνδρες ή γυναίκες. Κι όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ένα queer άτομο δεν είναι συνώνυμο του gay.

To queer άτομο πάντως δεν είναι straight και ανήκει στην ευρύτερη LGBTQ+ κοινότητα αλλά δεν υπάγεται στην κατηγορία του ομοφυλόφυλου. Ουσιαστικά, πρόκειται για το άτομο που βρίσκεται έξω από το ετεροσεξουαλικό πλαίσιο και επιθυμεί να δει τη δύναμη της αλλαγής όπου αυτή χρειάζεται, κοινώς η σκέψη του έρχεται σε ρήξη με την ετεροκανονική κοινωνία και σκέφτεται εντελώς διαφορετικά. Συχνά έχει μεγάλη ακτιβιστική δράση υπέρ της κοινότητάς του και όχι μόνο και επιθυμεί την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, αυτοπροσδιοριζόταν ως queer άτομο και σε μια συνέντευξη που μου έδωσε στο παρελθόν περιέγραψε τον εαυτό του ως εξής:” Aπό την ακροστοιχίδα LGBTQ+ ανήκω στο Q, που αντιστοιχεί στο Queer και δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά με την ταυτότητα φύλου. Τι είναι λοιπόν το να είσαι (gender) queer. Ελληνιστί, είναι το φύλο μου ρευστό. Δηλαδή, δεν νιώθω στο 100% ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Δεν με εκφράζει κανένα από τα δύο, πιστεύω πως το φύλο είναι μια κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια, και το “άντρας – γυναίκα” είναι ένα δίπολο που εμένα (και άλλους ανθρώπους) δεν με χωράει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είμαι ή το ένα, ή το άλλο. Είμαι συνδυασμός. Βάλε έναν άντρα και μια γυναίκα στο blender, και βγαίνω εγώ. Αυτό.”

Βέβαια, κάποιοι άλλοι, τη ρευστότητα φύλου την περιγράφουν ως ‘gender fluid’ επομένως ο όρος queer περισσότερο έχει να κάνει με τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό του καθενός. Επομένως ο όρος queer μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ομπρέλα από όλα τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας εννοώντας είτε τον προσανατολισμό είτε την ιδεολογία τους όπως ακριβώς την εννοεί ο κάθε ένας από αυτούς ξεχωριστά.

Στην LGBTQ+ κοινότητα όσο κι αν προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τους όρους, τόσο πιο κόντρα στη νοοτροπία της ερχόμαστε αφού πρόκειται για την κοινότητα που ακριβώς επειδή είναι όλοι διαφορετικοί, γιορτάζουν μαζί τις διαφορές τους. Αποδέχονται ο ένας τον άλλο όπως ακριβώς είναι και όσοι δεν μπορούν να ταυτιστούν ακριβώς με μια ταυτότητα, μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο queer που αφήνει και κάτι απροσδιόριστο στην ύπαρξή και τον αυτοπροσδιορισμό τους: τελικά o όρος queer είναι αυτός που η προσωπικότητα, η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα φύλου του δεν έχουν όρια.

Ωστόσο, είναι ο όρος που μπορεί να εξηγηθεί δυσκολότερα από οποιονδήποτε άλλο, ακριβώς επειδή κάθε queer άτομο έχει δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπόκεινται σε κάποια άλλη πιο οριοθετημένη κατηγορία. Ίσως λοιπόν να μπορούσαμε να πούμε ότι αν κάποιος δεν εκφράζεται από οποιονδήποτε άλλο όρο (λεσβία, ομοφυλόφυλος, αμφιφυλόφυλος, πανσεξουαλικός, τρανς, με ρευστό φύλο κλπ.) τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό queer.