Την απίθανη ιστορία του Rock in Athens Festival, του πρώτου rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, έρχεται να μας θυμίσει, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, μια έκθεση-έκπληξη στη δεύτερη σκηνή του Terra Vibe. Το Vibe stage, στο πλαίσιο του RockWave Festival 2023, φιλοξενεί μία σειρά από βίντεο και φωτογραφίες που αποτυπώνουν το συναυλιακό κλίμα εκείνης της εποχής και χαράζει μία νοητή γραμμή για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα μουσικά φεστιβάλ στη χώρα μας.
Το ιστορικό πλέον Rock in Athens, ήταν η έμπνευση και ο «πρόδρομος» του Rockwave Festival, με την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των ονομάτων που φιλοξένησε σε δύο βράδια που σημάδεψαν για πάντα την Αθήνα. Στις 26 και 27 Ιουλίου του 1985, το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) γέμισε από τη νεολαία της εποχής (ανάμεσά της και ανήλικες τότε συντάκτριες του Marie Claire με τους φανερά ανήσυχους μπαμπάδες τους). Στο πρωτόγνωρο για τα τότε ελληνικά δεδομένα φεστιβάλ, «Rock in Athens 85» συμμετείχαν μυθικά συγκροτήματα και σταρ της δεκαετίας του ’80. The Clash, Depeche Mode, The Cure, Culture Club, The Stranglers, Nina Hagen, Talk Talk, Telephone. Το αξεπέραστο line up απόλαυσαν πάνω από 80.000 άτομα.

Ο πολυαγαπημένος του κοινού Dave Gahan των Depeche Mode θυμάται σήμερα: «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο κοινό που είχαμε ποτέ παίξει μέχρι τότε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Εμφανιστήκαμε μπροστά σε 80.000 κόσμο και το απολαύσαμε. Ο χώρος μπορεί να είναι και ο καλύτερος χώρος στον οποίο έχουμε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Ήταν το στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το πόδι μας εκεί για το soundcheck, κοιτάζαμε γύρω μας για περίπου δέκα λεπτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμασταν και που θα παίζαμε. Είχαμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε το κοινό μας, τους φίλους μας στην Ελλάδα και το πλήθος μας υποδέχτηκε θερμά. Στη Μεγάλη Βρετανία η συναυλία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη είδηση».

TELEPHONEAMBIANCEROCK IN ATHENS26 27/07/1985Credit : TERRASSON/DALLE
Βέβαια, στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή μεγάλη είδηση γινόταν σχεδόν κάθε κίνηση της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, της γυναίκας που είχε ανοίξει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σε μία ιδέα αυτής της σπουδαίας Ελληνίδας χρωστάμε έμμεσα και το Rock In Athens, αφού το φεστιβάλ εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεσμό που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985. Ήταν μια ιδέα της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη σε συνεργασία με τον Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ και στόχευε στην ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κουλτούρας καθώς και στην έκφραση της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.
Η επόμενη φορά που είδαμε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό φεστιβάλ από το 1985 ήταν το 1996 με το τριήμερο Rock of Gods (12-13-14 Ιουλίου) στην αποβάθρα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά (https://www.rockwavefestival.gr/en/history/ ), με τον Iggy Pop να κάνει μία από τις πιο συγκλονιστικές εμφανίσεις της καριέρας του, όπως θα σας διαβεβαιώσει όποιος βρέθηκε εκεί, με εμάς πρώτες και καλύτερες. Την επόμενη χρονιά, το 1997, γεννιέται το Rockwave Festival, o θεσμός που διαμόρφωσε έκτοτε τα μουσικά καλοκαίρια μας και έφερε στην Ελλάδα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμια μουσικής σκηνής. Η έκθεση ROCK IN ATHENS 1985 περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες, και σπάνια αρχεία από την εμφάνιση των σταρ στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια, στιγμιότυπα από τους νέους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τότε το χώρο μέσα και έξω από στο Στάδιο, διαφημίσεις, εξώφυλλα κλπ.


Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη– ανθρώπου με ξεχωριστή συμβολή στην τότε διοργάνωση – «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)», Ελλάδα, 1977. Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ σε μια πολύτιμη στιγμή τεκμηρίωσης μιας επανάστασης που τώρα μπορεί επιτέλους να πει το όνομά της. Το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» ξεκινάει με την συνάντηση όσων στη συνέχεια θα έφτιαχναν το ΑΚΟΕ στα τέλης της δεκαετίας του 70 και φτάνει μέχρι το κλείσιμο του περιοδικού ΑΜΦΙ το 1990, τους δύο πυλώνες, δηλαδή που έκαναν ορατή την ομοφυλοφιλία (αλλά και την υπόλοιπη queer κοινότητα των λεσβιών, των τραβεστί τότε κ.ά) στην Ελλάδα, στρώνοντας με τόλμη το δρόμο για ό, τι μετέπειτα θα έπαιρνε τη μορφή των σύγχρονων διεκδικήσεων της κοινότητας.

To Rockwave Festival ξενικά το Σάββατο 1 Ιουλίου με τις πόρτες να ανοίγουν στις 15.00 και επί σκηνής ανεβαίνει στις 17.00  ο Leon of Atnens, στις 18.00 ο Jonathan Jeremiah, στις 19.30 ο Mika, στις 21.00 ο James Bay και στις 22.30 ο πολυαγαπημένος του Marie Claire, Robbie Williams.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below