Ήταν γιορτινή περίοδος όταν μια συλλέκτρια vintage κοστουμιών, η Sara Rivers Cofield, αποφάσισε να επενδύσει σε ένα φόρεμα που εντόπισε σε αντικερί στο Μέιν (ΗΠΑ), το οποίο χρονολογείτο από τη δεκαετία του 1880. Παρά την ηλικία του, το μεταξωτό ύφασμα, τα κεντήματα και τα μεταλλικά κουμπιά του διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Πλήρωσε 100 δολάρια για να το προσθέσει στην προσωπική της συλλογή, αλλά ένα σημείωμα που ανακάλυψε στην τσέπη του επρόκειτο να γίνει η αφετηρία για μια συναρπαστική περιπέτεια.

Στο σημείωμα αναγράφονταν φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους λέξεις και τοποθεσίες: Bismark, omit, leafage, buck, bank, Calgary, Cuba, unguard, confute, duck, Fagan. Μια ετικέτα ραμμένη στο φόρεμα έφερε ένα χειρόγραφο όνομα: Bennett.

Η συλλέκτρια άρχισε, τότε, μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του μυστηριώδους μηνύματος. Ποια ήταν η σημασία του και γιατί η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του φορέματος, η επονομαζόμενη Bennett, το είχε κρύψει στην τσέπη της; Σε αυτή την εκστρατεία έκανε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό της, τον Φεβρουάριο του 2014, με τίτλο «Bennett’s Bronze Bustle». Όπως σχολίασε: «Το βάζω εδώ σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ιδιοφυΐα στην αποκρυπτογράφηση αναζητώντας πρόκληση».

Η συλλέκτρια άρχισε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του μυστηριώδους μηνύματος. Ποια ήταν η σημασία του και γιατί η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του φορέματος, η επονομαζόμενη Bennett, το είχε κρύψει στην τσέπη της;

Ανάμεσα στις θεωρίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μετά τη δημοσίευση, μια από τις πιο δημοφιλείς έλεγε ότι η Bennett ήταν κατάσκοπος και χρησιμοποιούσε αυτές τις λέξεις ως μυστικό κώδικα επικοινωνίας. Άλλες υποθέσεις; Ότι το σημείωμα ήταν ερωτικό ραβασάκι, κωδικό μήνυμα για τον Εμφύλιο Πόλεμο ή μέθοδος μέτρησης και περιγραφής του φορέματος.

Όταν πια η νέα ιδιοκτήτριά του και συλλέκτρια είχε εγκαταλείψει το ιστολόγιό της, το καλοκαίρι του 2018 έπεσε πάνω στην ανάρτησή της ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα τον Καναδά, ο Wayne Chan, ο οποίος, όπως είπε στο CNN, είχε την αποκρυπτογράφηση ως χόμπι. Προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα του σημειώματος ανατρέχοντας σε 170 βιβλία, αλλά δεν κατέληξε πουθενά.

Στη συνέχεια ο Chan άρχισε μια έρευνα στην εποχή του τηλέγραφου και, όπως διαπίστωσε τότε, επρόκειτο για μετεωρολογικό δελτίο της εποχής, που είχε γραφτεί τόσο λακωνικά για λόγους οικονομίας και όχι μυστικότητας. Όσο πιο σύντομο ήταν ένα τηλεγράφημα τόσο λιγότερο κόστιζε η αποστολή του. Και όσο δυσνόητο κι αν είναι σήμερα το συγκεκριμένο, περιλάμβανε μετεωρολογικούς όρους δημοφιλείς της εποχής του.

Ο Chan άρχισε μια έρευνα στην εποχή του τηλέγραφου και, όπως διαπίστωσε τότε, επρόκειτο για μετεωρολογικό δελτίο της εποχής, που είχε γραφτεί τόσο λακωνικά για λόγους οικονομίας και όχι μυστικότητας.

«Υπήρχαν δύο λόγοι που χρησιμοποιούσαν κώδικες στα τηλεγραφήματα: για μυστικότητα και για οικονομία» όπως εξήγησε ο ερευνητής στο CNN. «Στα μετεωρολογικά δελτία, το έκαναν για τον δεύτερο λόγο. Καθώς χρεωνόταν κάθε λέξη, προσπαθούσαν να τα συντομεύσουν όσο το δυνατόν για να μειώσουν το κόστος τους».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below