Η ατάκα που συνόδευσε, στις αρχές του καλοκαιριού, το άνοιγμα των κινηματογράφων φαίνεται πως κρατά την ισχύ της. “Το σινεμά σε περιμένει” και σε τώρα σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αφού είναι ένας από τους κλάδους που γνώρισαν μεγάλο πλήγμα μέσα στην πανδημία. Οι χειμερινές αίθουσες παραμένουν, ελπίζουμε για λίγο ακόμα, κλειστές και το σινεφίλ κοινό της Αθήνας βρίσκει παρηγοριά στα θερινά. Από την άλλη, γνώρισαν μεγάλη ανταπόκριση οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Netflix και το δικό μας Cinobo. Οι ταινίες δεν σταμάτησαν να αποτελούν θέμα συζήτησης στις παρέες. Τα παρακάτω podcasts -μια τάση που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας- είναι μια απόδειξη για αυτό και πρέπει να τα βάλεις στη λίστα σου αν θέλεις να ενημερώνεσαι για το τι παίζει, να γελάς με τα κακώς κείμενα του σινεμά και να ακούσεις, στην τελική, μια άλλη άποψη.

Για πες καμιά ταινία

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Ο Στάθης Κόλιας και ο Φίλιππος Χατζίκος βλέπουν κάθε εβδομάδα την πιο αναμενόμενη ταινία και τη σχολιάζουν χωρίς να ξέρει, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο ένας τη γνώμη του άλλου. Μια από τις ταινίες που σχολίασαν ήταν και το “Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος” που θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ταινίες που ανέβασε στην πλατφόρμα του το Netflix μέσα στο Σεπτέμβριο. Οι εκπομπές ανεβαίνουν στη συνέχεια και στο κανάλι τους στο YouTube με την σημείωση αν περιέχει spoilers ή όχι. Αυτό που έχουν όλα πάντως είναι μπόλικες δόσεις χιούμορ.

Tra La Land 

Με οδηγό το χιούμορ ξεκίνησαν το δικό τους podcast και ο Δημήτρης Μοθωναίος με την Μαρκέλλα Γιαννάτου. Είναι δύο φίλοι που μιλούν κυρίως για αυτά που δεν τους άρεσαν στις ταινίες που είδαν. Ξεκίνησαν βέβαια με μια αγαπημένη, το La La Land, που τους ενέπνευσε και για τον τίτλο της σειράς των εκπομπών που ακούμε και μέσα από το Spotify και τα Apple podacasts.

“Ξεκίνησε όπως όλα τα ωραία ως αστείο” , γράφει ο Δημήτρης Μοθωναίος στο instagram ενημερώνοντας πως η ηχογράφηση ήταν σαν ένα από τα ατέρμονα τηλεφωνήματά τους για το πρώτο podcast. Στο δεύτερο ασχολήθηκαν με την ταινία που δεν τους άρεσε καθόλου, το “A star is born”, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

Pulp Fiction

Μιλώντας όμως για κριτική ταινιών δεν θα μπορούσαμε να μην αναζητήσουμε -και να μην κολλήσουμε- με τα podcasts του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου. Ο αγαπημένος κριτικός κινηματογράφου, που έχει στη φαρέτρα του αμέτρητες συνεντεύξεις με χολιγουντιανούς σταρ, μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις του από τις ταινίες που βλέπει. Σίγουρα, είναι αυτός που βλέπει τις περισσότερες από όλους μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του αρέσουν όλες.

Μέσα στη λίστα του είναι και οι ταινίες που προβάλλονται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που πραγματοποιείται στα θερινά σινεμά της πόλης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

View this post on Instagram

OPEN THE NIGHTS CAREFULLY Ξεκίνησαν οι Νύχτες Πρεμιέρας. Σαν ψέμα μου φαίνεται, μετά από τα έκτακτα μέτρα και τις αλλαγές. Το προγραμμα ήρθε τούμπα και οι ταινίες προβάλλονται μόνο σε θερινά Είδα τη Χώρα των Νομάδων στην πρεμιέρα! Ταινιάρα! Πεντάστερη. Βαθιά πολιτική χωρίς πολιτικολογία Ανθρώπινη χωρίς ίχνος ελεημοσύνης Πολύ αμερικάνικη, αλλά «δική» μας. Πήρε όλα τα βραβεία και δεν θα σταματήσει Και κάπου χτες μόλις τελείωσε η ταινία ένιωσα ανακούφιση που την είδα με κόσμο Γιατί θα ήταν άδικο και εντελώς παράλογο, με κάθε υγειονομικό στάνταρ, να είναι ανοιχτά τα καφέ και τα εστιατόρια και κλειστά τα σινεμά, όπως κατέβασαν ρολά τα ανοιχτά θέατρα (γιατί???) Το σήμα στον κόσμο πως το να βγεις να φας και να πιεις είναι πιο ασφαλές από το να δεις ένα έργο (που το έχεις σκεφτεί ήδη αλλιώς γιατί να μπεις στο ρίσκο…) είναι ψυχολογικά αρνητικό για την έννοια του συμμετοχικού πολιτισμού, άσε που ενισχύει την παλιά, όχι και τόσο ευχάριστη θεωρία πως όποιος φωνάζει και πιέζει, εισακούεται #nomadland #masterpiece #chloézhao #francesmcdormand #athens #openingnights #theaters

A post shared by Thodoris Koutsogiannopoulos (@theodorekoutsogiannopoulos) on

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below