Έχετε λεπτά μαλλιά; ‘Η μήπως αισθάνεστε ότι είναι λιπαρά ακόμη και μετά το λούσιμο; Όποια κι αν είναι η περίπτωση, ίσως και να φταίει η σειρά με την οποία χρησιμοποιείτε τα προϊόντα κατά το λούσιμο. Με αυτό κατά νου, αποφασίσαμε να συζητήσουμε τα οφέλη και χαρακτηριστικά του νέου trend που κατακλύζει τα social media τις τελευταίες ημέρες.

Τι είναι όμως το reverse washing και γιατί να το δοκιμάσουμε;

Το reverse washing είναι η διαδικασία της εφαρμογής των προϊόντων περιποίησης μαλλιών με αντίστροφη σειρά κατά το λούσιμο, τοποθετώντας πρώτα το conditioner και μετά την εφαρμογή του σαμπουάν στα μαλλιά. Η αλλαγή αυτή, μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τους πιο λεπτούς ή λιπαρούς τύπους μαλλιών καθώς η ιδέα βασίζεται στην βαθύτερη ενυδάτωση της τρίχας, με το conditioner να δρα αποτελεσματικότερα όταν τοποθετηθεί πρώτο, εμποτίζοντας έτσι στα μαλλιά όλα τα απαραίτητα για μαλακή και ενυδατωμένη τρίχα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το reverse washing, όταν υιοθετείται από γυναίκες με λεπτά μαλλιά ενισχύει την πυκνότητα, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει περιπτώσεις αραίωσης ή τριχόπτωσης. Παράλληλα λόγω του ότι το conditioner είναι λιπόφιλο, όταν τοποθετείται πρώτο σε λιπαρά μαλλιά και ακολουθείται από το σαμπουάν, μπορεί να απομακρυνθεί εξ ολοκλήρου και όχι απλά να ξεβγαλθεί εμποδίζοντας τα λιπαρά μαλλιά από το να βαρύνουν προσθέτοντας όγκο.

Conditioner για επανόρθωση και ενδυνάμωση των μαλλιών, Botanical Repair, Aveda

Τα pros και cons του reverse washing ή αντίστροφου λουσίματος

Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τάσης αυτής είναι η περιποίηση και ενυδάτωση της τρίχας, χωρίς ανεπιθύμητα υπολείμματα μαλακτικού στο τριχωτό της κεφαλής.

Επιπλέον, με την εφαρμογή της πρακτικής αυτής, επιτυγχάνεται επανόρθωση της τρίχας πριν τον βαθύτερο καθαρισμό των μαλλιών, αυξάνοντας έτσι τον όγκο τους.

Ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να παρατηρήσετε αν δοκιμάσετε να λουστείτε αντίστροφα είναι πως τα μαλλιά σας θα διατηρούνται καθαρά για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να φαίνονται λιπαρά.

Ενώ το reverse washing μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα επωφελές για ορισμένους τύπους μαλλιών, όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του σε πολύ πυκνά ή σγουρά μαλλιά πιθανότατα να μην έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, τονίζουν πως ενώ τα μαλλιά ενδέχεται να φαίνονται πυκνότερα, η μέθοδος αυτή δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση επαγγελματικές θεραπείες τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια τέτοια πάθηση, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Σαμπουάν Serie Expert Prolonger, L’Oréal Professionnel

How to – ο σωστός τρόπος εφαρμογής του reverse washing

Η διαδικασία είναι απλή. Ξεκινάτε βρέχοντας τα μαλλιά σας και τοποθετείτε το conditioner από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τις άκρες των μαλλιών, κάνοντας μαλάξεις ή χτενίζοντας για περίπου πέντε λεπτά. Eπικεντρωθείτε στις άκρες των μαλλιών, όπου και συγκεντρώνεται η μικρότερη ποσότητα φυσικής λιπαρότητας και ενυδάτωσης. Στη συνέχεια ξεβγάλετε με άφθονο χλιαρό νερό και έπειτα εφαρμόστε το αγαπημένο σας σαμπουάν. Ξεβγάλετε καλά και είστε έτοιμες.

Μπάρα Σαμπουάν, No Plastic Shampoo, weDo

Πόσο συχνά μπορούμε να εφαρμόζουμε το reverse washing;

Αν μείνετε ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα, μπορείτε να επαναλάβετε την μέθοδο του «αντίστροφου λουσίματος» κάθε φορά που λούζετε τα μαλλιά σας, χωρίς κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κλείνοντας, να θυμάστε πως το reverse washing μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κυρίως λιπαρά ή λεπτά μαλλιά. Στην αντίθετη περίπτωση που έχετε σγουρά ή πολύ πυκνά μαλλιά, ενδέχεται να αφαιρέσει από την απαραίτητη υγρασία και λάμψη που μπορεί να προσφέρει το conditioner και δεν συνιστάται. Ωστόσο, για να επιλέξετε την ιδανική μέθοδο περιποίησης για τον δικό σας τύπο μαλλιών, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον δερματολόγο ή τον κομμωτή σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below