«Ήτανε μια φορά» ονομάστηκε, όχι αναπάντεχα, η βραδιά που αφιέρωσε ο Σταύρος Ξαρχάκος στον Νίκο Ξυλούρη, τον Κρητικό μουσικό και ερμηνευτή που συνέβαλε στη διάσωση και την αναβίωση της κρητικής μουσικής παράδοσης, φτάνοντάς τη μέχρι το φεστιβάλ μουσικής του Σαν Ρέμο.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν ο ίδιος μάλιστα που το 1979, μετά τη διάγνωση του Νίκου Ξυλούρη με καρκίνο του εγκεφάλου και λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του, έναν χρόνο αργότερα σε ηλικία μόλις 43 ετών, είχε διοργανώσει μια μεγάλη συναυλία στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας με σκοπό την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας του.

Στο νέο αφιέρωμα που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου, στο Christmas Theater, δεν ήταν μόνο η σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου, Ηρώ Σαΐα, που ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, αλλά και τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας του Νίκου Ξυλούρη: η Ουρανία Μελαμπιανάκη και η κόρη τους, Ρηνιώ Ξυλούρη.

Ο Νίκος Ξυλούρης και η Ουρανία Μελαμπιανάκη παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1958 και δημιούργησαν την οικογένειά τους στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η χήρα του θρυλικού μουσικού, ωστόσο, έμελλε να ζήσει μια ακόμα τεράστια απώλεια, όταν το 2015 έχασε τον γιο τους, Γιώργο, σε τροχαίο δυστύχημα.

Δείτε τη νέα εμφάνιση της γυναίκας και της κόρης του Νίκου Ξυλούρη:

Ουρανία Μελαμπιανάκη. Photo: NDP
Ρηνιώ Ξυλούρη και Δημήτρης Λάλος. Photo: NDP
Μιχάλης Αεράκης, Ουρανία Μελαμπιανάκη, Δημήτρης Λάλος. Photo: NDP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below