Έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστός σε πολύ νεαρή ηλικία, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ταινία «Επιστροφή στο μέλλον», αλλά η μοίρα του επιφύλασσε μια μεγάλη δοκιμασία: Στα 29 χρόνια του ο Michael J. Fox διαγνώστηκε με Πάρκινσον. Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής διαδρομής αργότερα, ο ηθοποιός μετρά πέντε βραβεία Emmy, δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο Βραβεία SAG και πολλά χρόνια αγώνα κατά της ανίατης, μέχρι στιγμής, νόσου, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσα από το ομώνυμο ίδρυμά του (Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research), το οποίο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 1 δις δολάρια για την έρευνα για τη θεραπεία της νόσου.

Με αφορμή μια επετειακή εκδήλωση που έρχεται, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων του ιδρύματος, ο ηθοποιός θυμήθηκε τις πρώτες του μέρες στο Χόλιγουντ, σχολιάζοντας πως «το μόνο που ήθελα ήταν να γυρίσω ένα διαφημιστικό για τα McDonalds. Δεν περίμενα ότι θα κατέληγα να αναζητώ τη θεραπεία για το Πάρκινσον».

«το μόνο που ήθελα ήταν να γυρίσω ένα διαφημιστικό για τα McDonalds. Δεν περίμενα ότι θα κατέληγα να αναζητώ τη θεραπεία για το Πάρκινσον»

Και μπορεί προς το παρόν να μην έχει ανακαλυφθεί η οριστική θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες, που κάνουν σημαντικά καλύτερη τη ζωή των ασθενών. «Σήμερα απολαμβάνω τη ζωή μου πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Μπορώ να καθίσω και να είμαι ήρεμος, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω πριν από 25 χρόνια. Το χρωστάω στο συνδυασμό φαρμάκων και θεραπειών στις οποίες έχουμε συμμετάσχει».

Ο Fox ελπίζει ότι οι βιοδείκτες θα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νόσου, ώστε μια μέρα αυτή να αποτελεί παρελθόν. «Αν βρούμε τρόπους να την αναγνωρίσουμε προτού εμφανίσει συμπτώματα, αν μπορούμε να παίρνουμε μια τρίχα και να τη διαγιγνώσκουμε, τότε θα λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να μην εκδηλώνεται», σχολίασε, προσθέτοντας: «Είμαι αφοσιωμένος σε αυτό το σκοπό, δεν θα σταματήσω μέχρι να τα καταφέρω».

Παρακολουθήστε παλαιότερη συνέντευξη του Fox για το πρόβλημα υγείας του:

Photo by Kevin Mazur/Getty Images for SiriusXM

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below