Οι φήμες κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες, αλλά τώρα εκπρόσωπος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle τις επιβεβαίωσε: Από τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ ζητήθηκε να εκκενώσουν το σπίτι που τούς είχε παραχωρηθεί στο κτήμα του Κάστρου Ουίνδσορ, το λεγόμενο Frogmore Cottage, ιστορικό αξιοθέατο του 18ου αιώνα. Λέγεται μάλιστα ότι η υπερπολυτελής κατοικία προσφέρθηκε στον δούκα της Υόρκης.

Το Frogmore Cottage τούς είχε δοθεί από την Ελισάβετ ως δώρο. Για την ανακαίνιση, δαπανήθηκαν 2,4 εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων. Το ζευγάρι πέρασε μόλις έξι μήνες στο σπίτι πριν μετακομίσει στη βόρεια Αμερική, πρώτα στον Καναδά και στη συνέχεια στην Καλιφόρνια, όπου αγόρασαν μια έπαυλη 11 εκατομμυρίων λιρών στο Montecito.

Το Frogmore Cottage τούς είχε δοθεί από την Ελισάβετ ως δώρο. Για την ανακαίνιση, δαπανήθηκαν 2,4 εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Κατόπιν, ωστόσο, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν τα χρήματα της ανακαίνισης στο κράτος, με μια συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης του Frogmore Cottage. Θεώρησαν ότι η επιστροφή του δημόσιου χρήματος που είχε δαπανηθεί θα έβαζε φρένο στην οποιαδήποτε κριτική.

Το Frogmore Cottage χτίστηκε το 1792, για να λειτουργήσει ως εξοχικό για την βασίλισσα Charlotte και τις κόρες της. Το 1918 φιλοξενήθηκαν εκεί συγγενείς του Τσάρου Νικολάου του Β’, μετά την απόδρασή τους από τη Ρωσία, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρείται ότι στέγασε μέλη του προσωπικού της βασιλικής οικογένειας.

Στη μαύρη λίστα

Ως γνωστόν το ζευγάρι μετά την αποποίηση των βασιλικών καθηκόντων του και τη μετακόμιση στις ΗΠΑ βρέθηκε στη μαύρη λίστα της βασιλικής οικογένειας.

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν η κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του πρίγκιπα Harry, «Ρεζέρβα», οπότε και τούς ζητήθηκε από τον Κάρολο να αδειάσουν τη βρετανική έπαυλη από τα υπάρχοντά τους. Ο βασιλιάς φέρεται να ξεκίνησε τη διαδικασία έξωσης στις 11 Ιανουαρίου, αφού διάβασε έναν φάκελο με διαπιστώσεις από βοηθούς του σχετικά με λεπτομέρειες που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο.

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν η κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του πρίγκιπα Harry, «Ρεζέρβα», οπότε και τούς ζητήθηκε από τον Κάρολο να αδειάσουν τη βρετανική έπαυλη από τα υπάρχοντά τους.

Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στις περιγραφές του βιβλίου, που έγινε μπεστ σέλερ ταχύτερα από οποιοδήποτε μη μυθοπλαστικό βιβλίο στη Βρετανία από το 1998 και μετά, είναι η επίθεση που ο πρίγκιπας Harry ισχυρίζεται ότι δέχτηκε από τον αδερφό του, τον πρίγκιπα William. Ο ίδιος υποστήριξε, ακόμα, ότι τα δύο παιδιά είχαν παρακαλέσει τον πατέρα τους να μην παντρευτεί την Camilla.

Εν τω μεταξύ, πιστεύεται ότι στους Σάσεξ δεν έχει προσφερθεί εναλλακτικό ακίνητο σε κανένα βασιλικό κτήμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Χάρι θα εμφανιστεί στη στέψη του Κάρολου στις 6 Μαΐου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below