Τις τελευταίες μέρες ο David Beckham έχει βρεθεί στη μαύρη λίστα των social media για διαφορετικούς λόγους. Πρώτα γιατί έγινε πρέσβης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και ύστερα επειδή πέταξε με ιδιωτικό τζετ από εκεί μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, τη Βοστώνη, για να παρουσιάσει ένα βραβείο για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο 47χρονος αθλητής και σύζυγος της Victoria Beckham, καθώς ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του πρίγκιπα William να συμμετέχει στο φετινό Earthshot Prize, έκανε ένα τεράστιο ταξίδι για να τιμήσει την τελετή απονομής με τη φυσική παρουσία του. Όπως δήλωσε ο ίδιος σχετικά: «Παράγουμε σκουπίδια. Δημιουργούμε πάνω από 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο. Αυτά ισοδυναμούν σε βάρος με κάθε ενήλικα που υπάρχει πάνω στη Γη».

«Παράγουμε σκουπίδια. Δημιουργούμε πάνω από 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο. Αυτά ισοδυναμούν σε βάρος με κάθε ενήλικα που υπάρχει πάνω στη Γη».

Ο Beckham συνέχισε επαινώντας την «απίστευτη» δουλειά των φιναλίστ του διαγωνισμού στην κατηγορία της βιώσιμης συσκευασίας, προτού ανακοινώσει το όνομα του νικητή που είναι μια startup, η Notpla.

Όμως η επιλογή του να επιβαρύνει το περιβάλλον με μια μεγάλη ποσότητα ατμοσφαιρικών ρύπων πετώντας με ιδιωτικό τζετ από το Κατάρ μέχρι τη Βοστώνη, και μάλιστα με την ιδιότητα του πρέσβη των αγώνων στο Κατάρ, δεν ενθουσίασε κάποιους χρήστες των social media, με έναν από αυτούς να γράφει, χαρακτηριστικά, στο Twitter: «Ο David Beckham δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, είναι ο πρέσβης του Παγκόσμιου Κυπέλλου με το μεγαλύτερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, είναι ένας μεγάλος υποκριτής».

Ενώ ένας άλλος έγραψε: «Διορθώστε με αν κάνω λάθος για αυτή την υπόθεση με τη Γη: Ο Beckham πέταξε από το Κατάρ μέχρι τη Βοστώνη για να απονείμει ένα βραβείο στο νικητή -ο οποίος δεν ήταν εκεί λόγω του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα άφηνε το ταξίδι του- και τώρα θα γυρίσει πίσω στο Κατάρ να συνεχίσει να το υποστηρίζει;».

«Ο Beckham πέταξε από το Κατάρ μέχρι τη Βοστώνη για να απονείμει ένα βραβείο στο νικητή -ο οποίος δεν ήταν εκεί λόγω του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα άφηνε το ταξίδι του- και τώρα θα γυρίσει πίσω στο Κατάρ να συνεχίσει να το υποστηρίζει;»

Ένα ακόμα σχόλιο επεκτάθηκε στη στάση που κράτησαν και άλλοι επώνυμοι στα περιβαλλοντικά βραβεία: «Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι ζητήθηκε από τους νικητές των βραβείων να παραβρεθούν εικονικά στην τελετή, ενώ επώνυμοι πέταξαν από όλο τον πλανήτη για να είναι εκεί (και ας μην αρχίσω να μιλάω για τον David Beckham, που πήγε από το Κατάρ). Κανένα νόημα!».

Ο David Beckham σύναψε συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων λιρών για να αναλάβει το ρόλο του πρέσβη των αγώνων του Κατάρ, που βρέθηκαν στο στόχαστρο όχι μόνο για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χώρας αλλά και για κανονισμούς που παραβιάζουν καταφανώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά των γυναικών και της LGBTQ+ κοινότητας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below