Εδώ και μία εβδομάδα ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς Μουντιάλ. Το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου διεξάγεται φέτος στο Κατάρ και παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει τόσο για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους θανάτους εργατών στη διάρκεια των έργων για την προετοιμασία των γηπέδων, όσο και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, υπάρχει μία πρωτιά με θετικό πρόσημο.

Στη διάρκεια του τουρνουά έξι γυναίκες διαιτητές θα σφυρίξουν στα γήπεδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ θα υπάρχουν γυναίκες διαιτητές και αυτές είναι οι: Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga, Stephanie Frappart, Neuza Back, Karen Diaz Medina και Kathryn Nesbitt. Οι τρεις πρώτες ως βασικές στη διαιτησία και οι τρεις επόμενες ως βοηθοί στα VAR.

«Οι διαιτήτριες που θα σφυρίξουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν το αποτέλεσμα μια εξέλιξης του σχεδίου μας το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και απέδωσε σύντομα καρπούς. Κέρδισαν τη συμμετοχή τους με τις συνεχείς υψηλού επιπέδου διαιτησίες τους σε σημαντικές διοργανώσεις», διευκρίνισε ο Pierluigi Collina, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας.

Ποιες είναι οι γυναίκες που σφυρίζουν στο φετινό Μουντιάλ

Photo by Mateo Villalba/Quality Sport Images/Getty Images

Η Γαλλίδα Stephanie Frappart, ήταν η πρώτη που «σφύριξε» ματς ανδρών στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ήταν για πρώτη φορά διαιτητής στο Europa League, στην αναμέτρηση της Λέστερ με τη Ζόρια. Η Stephanie Frappart ξεκίνησε ως παίκτρια ποδοσφαίρου, σε τοπικό επίπεδο. «Ήθελα να μάθω τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια. Τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα και στράφηκα στη διαιτησία. Και τελικά αυτό ήταν το σωστό», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της στο CNN.

Photo by Adam Pretty – FIFA/FIFA via Getty Images

Η Γιαπωνέζα Yamashita Yoshimi έγινε το 2019 η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε αγώνα στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών (AFC), ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρονου έγινε διαιτητής A’ κατηγορίας στη χώρα της. Τον Απρίλιο του 2022 σφύριξε στο Champions League της Ασίας.

Η Salima Mukansanga, από τη Ρουάντα, συμμετέχει σε αγώνες από το 2012. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έχει λάβει θέση ευθύνης και στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής. Διαβάστε εδώ την ιστορία της.

Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto via Getty Images

«Είναι τιμή και προνόμιο γιατί δεν έχει ξαναγίνει. Σημαίνει ότι θα είσαι η πρώτη και θα ανοίξεις την πόρτα για άλλες γυναίκες, ειδικά στην Αφρική. Κουβαλάς πολλά και έχεις τη δύναμη να δείξεις στους άλλους πως η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν να προσπαθήσουν».

Το ίδιο έμπειρες και καταξιωμένες είναι και οι βοηθοί, οι οποίες έχουν είτε σφυρίξει σε μεγάλα τουρνουά στις χώρες τους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below