Μια ομάδα 67 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των Naomi Campbell, Virgil Abloh, Adwoa Aboah και τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Dazed, Ib Kamara, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη Ghana μετά το πρόσφατο κλείσιμο ενός LGBTQ + κέντρου στην Accra.

Εξηντά επτά φωνές ενώθηκαν με σκοπό να καταδικάσουν το κλείσιμο του κέντρου LGBTRightsGhana και την αστυνομική πίεση που υφίσταται η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Η επιστολή προσφέρει υποστήριξη σε όσους επηρεάζονται και καλεί τον πρόεδρο της Ghana, Nana Akufo-Addo, και άλλους πολιτικούς ηγέτες να προσφέρουν προστασία στην LGBTQ + κοινότητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

«Για την LGBTQIA + οικογένεια της Ghana,» ξεκινάει αναφέροντας η επιστολή. «Σας βλέπουμε και σας ακούμε. Νιώθουμε δέος με τη δύναμη, την ανδρεία και την τόλμη σας να είστε αληθινοί, ακόμη κι όταν είναι επικίνδυνο να το κάνετε. Είστε σημαντικοί και αξίζετε ένα ασφαλές μέρος για να συγκεντρώσετε την κοινή σας εμπειρία.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ib Kamara (@ibkamara)

Την περασμένη εβδομάδα, το κέντρο LGBTRightsGhana δέχθηκε επιδρομή από την αστυνομία μετά από έντονη θρησκευτική και πολιτική πίεση. Το προσωπικό έχασε την πρόσβαση στο κτίριο και οι ιδρυτές του κέντρου τράπηκαν σε “φυγή”. «Η επιδρομή από την αστυνομία έχει κάνει την κοινότητα να συνειδητοποιήσει πώς ακριβώς αισθάνεται η κοινωνία της Ghana για αυτή», δήλωσε ο Abdul Wadud, διευθυντής επικοινωνίας της LGBTRightsGhana (LRG). “Η κοινότητα αισθάνεται ανασφαλής και τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δημοσιεύουν περιεχόμενο που τη στοχοποιεί”.

Η επιστολή, η οποία επίσης υπογράφηκε από τους Idris Elba, Edward Enninful, Diane Abbott, και άλλους ανθρώπους με επιρροή, δηλώνει ότι η ομάδα «ενοχλήθηκε βαθιά» από την απειλή αυτής της κοινότητας. «Παρακολουθήσαμε με βαθιά ανησυχία τον τρόπο με τον οποίο αμφισβητήθηκε το έργο της LGBTRightsGhana στην Accra και φοβόμαστε για την προσωπική σας ευημερία και ασφάλεια. Είναι απαράδεκτο για εμάς να αισθάνεστε ανασφαλείς», λέει.

«Ως ισχυροί υποστηρικτές αυτής της μεγάλης χώρας, ζητούμε από την Εξοχότητά του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ghana,  Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, και τους πολιτικούς ηγέτες να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι για συμμαχία, προστασία και υποστήριξη. Αυτά θα κάνουν το έθνος μεγαλύτερο και ακόμη πιο δυνατό.»

Από την ίδρυσή του τον Ιανουάριο, το κέντρο, το οποίο προοριζόταν να είναι ένας ασφαλής χώρος για τους ανθρώπους της LGBTQ + κοινότητας, αποτέλεσε αντικείμενο οργισμένης δημόσιας αντίδρασης με αρκετούς ανθρώπους να απαιτούν το κλείσιμό του. Οι Καθολικοί Επίσκοποι της χώρας πραγματοποίησαν διάσκεψη για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση «να μην υποκύψει σε πιέσεις για νομιμοποίηση των (LGBTQ +) δικαιωμάτων στη Ghana». Προέτρεψαν την κυβέρνηση να κλείσει το κέντρο, όταν πολιτικοί ηγέτες όπως η Sarah Adwoa Safo και ο Kojo Oppong Nkrumah δήλωσαν ότι η κοινότητα αντιτίθεται στον πολιτισμό της Ghana.

Ως απάντηση, μέλη του κεντρου ζήτησαν υποστήριξη από τον ευρύτερο κόσμο. «Θέλουμε ο κόσμος να μιλήσει για την αδικία που συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή μας απέτυχε παταγωδώς να προστατεύει τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και τις κοινότητες», δήλωσε ο Wadud.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below