Μια νέα άφιξη στο καλλιτεχνικό πεδίο του 20ού αιώνα ήταν η άνθιση της έβδομης τέχνης. Τα κινηματογραφικά μονοπάτια με την εξαιρετική καριέρα της Gabrielle Chanel συναντιόνται με έναν συνεχή δημιουργικό διάλογο, το αποτύπωμα της οποίας εξακολουθεί να φέρει σήμερα η βιομηχανία του κινηματογράφου. Μόλις δέκα χρόνια χωρίζουν τη γέννηση της Gabrielle Chanel, το 1883, από εκείνη του κινηματογράφου, το 1895. Μια προφητική σύζευξη για αυτούς τους δύο επαναστάτες που ήρθαν στον κόσμο στα τέλη του 19ου αιώνα για να υποκινήσουν τη νεότητα και να παίξουν έναν μοναδικό και καινοτόμο ρόλο, γράφοντας ο καθένας τη δική του καλλιτεχνική ιστορία.

Ήταν ακόμη παιδί όταν ο κινηματογράφος πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου επανάσταση στο καλλιτεχνικό τοπίο στις αρχές του 20ού αιώνα: να παρουσιάσει εικόνες εν κινήσει. Ούσα η ίδια καινοτόμα σχεδιάστρια, στόχευε σε μια καλλιτεχνική κίνηση προς τη σωματική απελευθέρωση, έτσι ώστε να δώσει ρυθμό στις γυναικείες σιλουέτες. Έτσι ξεκίνησε αυτό το γοητευτικό ταξίδι της Gabrielle Chanel με συνταξιδιώτη τον κινηματογράφο.

Η διαίσθησή της τής επέτρεψε γρήγορα να καταλάβει τη σημασία που θα είχε αυτό το νέο καλλιτεχνικό μέσο για τον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Αναγνώρισε την ανάγκη να ενώσει τη μόδα και τον κινηματογράφο: «Μέσω του κινηματογράφου μπορεί να επιβληθεί η μόδα σήμερα», είπε το 1931, γνωρίζοντας καλά την επιρροή που θα παρείχε σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Την ίδια χρονιά, ο μεγιστάνας του κινηματογράφου και παραγωγός της United Artists, Samuel Goldwyn ρώτησε τη Gabrielle Chanel αν θα ντύσει τις ηθοποιούς για ένα νέο έργο ιδιαίτερα επιτυχημένο, το Tonight or Never (1931). Η απάντηση ήταν καταφατική σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για τον οίκο και την ίδια τη σχεδιάστρια. Εκλεπτυσμένο ντεκόρ στην ταινία ήταν ένα μπουκάλι άρωμα Ν ° 5, κλέβοντας τα βλέμματα των θεατών και αποκαλύπτοντας, παράλληλα, τον προσωπικό ορισμό της γυναικείας γοητεία της Gabrielle Chanel.

Αλλά οι κριτικοί και οι ηθοποιοί θα έβρισκαν αυτό το μάθημα στην παριζιάνικη κομψότητα πολύ απλοϊκό για το Χόλιγουντ. Αρνούμενη να συμβιβαστεί, η Gabrielle Chanel χτύπησε την πόρτα του Χόλιγουντ και πέρασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού με ένα όπλο – μια έντονη αίσθηση φωτογένειας που της επέτρεψε να κυριαρχήσει στην 7η τέχνη. Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα σχεδιάστρια είχε εντοπίσει ένα ύφασμα και πατρόν ικανό να κολακεύει τη γυναικεία σιλουέτα και να απορροφά τέλεια το φως της μεγάλης οθόνης.

Τα κοστούμια και η μόδα αποτελούν πλέον την αρχιτεκτονική βάση μιας κινηματογραφικής σκηνής. Ευαίσθητη στη σύνθεση της εικόνας, τότε ζήτησε από τον μελλοντικό σκηνοθέτη, Robert Bresson, να φωτογραφίσει τη συλλογή κοσμημάτων της, Βijoux de Diamants (1932). Η μοναδική αίσθηση του πλαισίου και του φωτός του Bresson σίγουρα αποτέλεσε βασικό κριτήριο στην επιλογή της.

Επιστρέφοντας στο Παρίσι, η Gabrielle Chanel συνεργάστηκε με Γάλλους σκηνοθέτες σε διάφορες ταινίες: Ο Marcel Carné στο Le Quai des Brumes (1938), ο Jean Renoir στο La Marseillaise (1938), το Human Beast (1938) και το The Rules of the Game (1939), για τα οποία σχεδίασε τα κοστούμια για όλους τους γυναικείους ρόλους.

Η αρρενωπή στάση μιας από τις ηθοποιούς σε αυτήν την ταινία, η οποία τοποθέτησε τα χέρια της στις τσέπες της, δημιούργησε το πιο δυναμικό ανδρόγυνο στυλ, ιδιαίτερα αγαπητό στην Gabrielle Chanel. Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της ταινίας κηρύχθηκε πόλεμος, βάζοντας μια άνω τελεία στην καλλιτεχνική συνεργασία της Gabrielle Chanel με τον κινηματογράφο.

Με την επιστροφή της στη σκηνή της μόδας στη δεκαετία του 1950, το όραμα της Mademoiselle για τη μόδα ως μέρος της πραγματικής ζωής ενσωματώθηκε στο iconic tweed κοστούμι που ταιριάζει απόλυτα με τη νεωτερικότητα μιας αναδυόμενης αισθητικής μεταπολεμικού κινηματογράφου, εν ονόματι The French New Wave.

Η Jeanne Moreau, η οποία έγινε στενή φίλη της Gabrielle, επέλεγε κομμάτια Chanel για τους ρόλους της στο The Lovers (1958),  Elevator to the Gallows (1958) και Les Liaisons Dangereuses (1960), αλλά και για την καθημερινότητά της.

Αυτή η αναζήτηση κομψότητας που βασίζεται τόσο στο χρόνο όσο και στο διαχρονικό είναι ιδιαίτερα εμφανής στο
Last Year in Marienba (1961), όπου ο Alain Resnais ζήτησε από την Gabrielle Chanel να αναλάβει το σχεδιασμό των  κοστουμιών, που προκάλεσαν φρενίτιδα στους κριτικούς της εποχής. Κομμάτια από τη συλλογή της Haute Couture ντύνουν την ηθοποιό Delphine Seyrig, η οποία υπέστη απόλυτη μεταμόρφωση για την ταινία.

Μεταξύ της Gabrielle Chanel και αυτής της νέας γενιάς σκηνοθετών και ηθοποιών, ο καλλιτεχνικός διάλογος ήταν καρποφόρος, ακόμη και πολύ συχνά, φιλικός. H γνωστή ηθοποιός, Romy Schneider είχε πει: «Η Chanel με δίδαξε τα πάντα χωρίς να μου δώσει συμβουλές. Δεν είναι σχεδιάστρια μόδας όπως οι άλλοι … Είναι μια κομψότητα που ευχαριστεί το μυαλό περισσότερο κι από τα μάτια.” Η Romy Schneider εμφανίστηκε στην ταινία Boccaccio ‘70  (1962) με μοναδικά Chanel κομμάτια, που μαγνήτιζαν τα βλέμματα. Από το κλασικό κοστούμι έως τη μοναδική quilted τσάντα, από τα μαργαριταρένια κοσμήματα και two-tone παπούτσια στο άρωμα Νο 5, είναι ένα πραγματικό μανιφέστο γεμάτο με το ταλέντο της Romy Schneider και τη γοητεία της Chanel.

Από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ έως το French New Wave και μέχρι τον πρωτοποριακό κινηματογράφο, το αποτύπωμα της Gabrielle Chanel έχει σφραγίσει τις σύγχρονες εικόνες του κινηματογράφου με το σημάδι μια διαφορετικής μοντερνιτέ. Το ύφος του οίκου θα παραμείνει για πάντα αποτυπωμένο στη γυναικεία ψυχή, τόσο στη σκηνή όσο και στους δρόμους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below