Παρόλο που δεν φαίνεται ότι τις χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή, οι περισσότερες από εμάς εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τσάντες για τις απαραίτητες εξόδους μας, όπως να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Και με τις τσάντες να είναι διαβόητα γεμάτες βακτήρια, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Jade Flinn, εκπαιδευτικός νοσοκόμων στο Johns Hopkins Biocontainment Unit, ρίχνει φως στην κατάσταση.

Πόσο βρώμικη είναι η τσάντα σου;
Οι τσάντες τείνουν να είναι ένας φορέας για βακτήρια και ιούς, καθώς είναι ένα αντικείμενο που κάθεται σε πολλές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των δαπέδων και δεν αποτελεί αντικείμενο που συνήθως καθαρίζεται τακτικά.

Μπορεί ο ιός να επιβιώσει μέσα ή πάνω στην τσάντα σου;
Οι ιοί, όπως ο COVID-19, επιβιώνουν σε επιφάνειες με διαφορετικό τρόπο. Σε σκληρότερες επιφάνειες, όπως πάγκοι, τείνει να είναι βιώσιμος για αρκετές ημέρες έναντι σε πορώδεις επιφάνειες, όπως ύφασμα ή χαρτόνι, όπου μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως μερικές ημέρες. Ανάλογα με τις διαφορετικές επιφάνειες των τσαντών, ο ιός μπορεί να διαρκέσει και να γίνει ένας πιθανός φορέας που τον μετακινείς από τόπο σε τόπο.

Υπάρχουν αντικείμενα στην τσάντα σου που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερα μικρόβια;

Σκέψου τι βάζεις και τι βγάζεις από την τσάντα σου καθημερινά. Τα αντικείμενα που αγγίζονται συχνότερα πρέπει να απολυμαίνονται πιο συχνά. Τα πρώτα πράγματα που μάς έρχονται στο μυαλό είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα κλειδιά και τα περιεχόμενα πορτοφολιών, όπως και οι κάρτες.

Πρέπει να καθαρίσω την τσάντα μου μετά την έξοδο;
Ο καθαρισμός των τσαντών μπορεί να μην είναι απαραίτητος αν η ίδια η τσάντα δεν μπήκε σε δημόσιους χώρους και στηρίχθηκε σε επιφάνειες που ήταν άγνωστες αν είχαν καθαριστεί, όπως πάγκοι καταστημάτων ή τραπέζια καφετέριας. Αν η τσάντα εκτέθηκε σε άτομα που μπορεί να ήταν άρρωστα ή σε περιοχές με υψηλή κυκλοφορία, όπως δάπεδα, θα ήταν καλή ιδέα να καθαρίσεις την τσάντα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να γίνει φορέας αυτού του αντικειμένου στο σπίτι σου.

Πρέπει να βάλω σε “καραντίνα” την τσάντα μου;
Το να αφήνεις ένα αντικείμενο, όπως μια σακούλα, έξω από το σπίτι σου για τυχόν ιικά σωματίδια μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά δεν συνιστάται έναντι της απολύμανσης ή του καθαρισμού.

Πώς να καθαρίσω την τσάντα μου
Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις τις τσάντες είναι με τη χρήση γαντιών – για να προστατευτείς – και  να βάλεις απολυμαντικό διάλυμα ή απολυμαντικά μαντηλάκια ή ίσως λίγο σαπούνι και νερό.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below