Η παρουσίαση των υποψηφίων για τα φετινά Όσκαρ ανέδειξε τη λίστα με τα πιο λαμπρά ταλέντα της κινηματογραφικής βιομηχανίας για το 2022. Ανάμεσά τους ξεχώρισε και το όνομα της Πενέλοπε Κρουζ, η οποία προτάθηκε για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου με τη συμμετοχή της στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ “Παράλληλες Μητέρες”.

Η 47χρονη Ισπανίδα σταρ πρωταγωνιστεί σε μία ταινία-ύμνο στη μητρότητα, εξερευνώντας τις ζωές δύο γυναικών που γνωρίζονται στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου λίγο πριν γεννήσουν. Αν και η σύλληψη των παιδιών τους δεν είναι προσχεδιασμένη, οι αφετηρίες τους είναι παντελώς διαφορετικές. Η Τζάνις, την οποία υποδύεται η Πενέλοπε Κρουζ, αποτελεί μία 40χρονη φωτογράφο μόδας που προσεγγίζει με χαρά και αισιοδοξία το νέο της ρόλο, σε αντίθεση με την κατά πολύ νεότερη και τραυματισμένη ψυχικά Σμιτ, η οποία ως θύμα βιασμού και δίχως τη στήριξη των γονιών της βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Getty Images

Μέσα από το μελοδραματικό φιλμ με το έντονο συγκινησιακό αλλά και κωμικό στοιχείο, αναδεικνύεται η παντοδυναμία των γυναικών που ούτως ή άλλως βρίσκεται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής έμπνευσης και φιλοσοφίας του Αλμoδόβαρ. Μεταξύ των στοιχείων που αγαπήσαμε στην ταινία, ξεχωρίζει το Dior μπλουζάκι που φοράει η Πενέλοπε με το χαρακτηριστικό logo: «Θα έπρεπε όλοι να είμαστε φεμινιστές/-ριες». To t-shirt πρωτοεμφανίστηκε στο σχεδιαστικό ντεμπούτο της Maria Grazia Chiuri για λογαριασμό του γαλλικού οίκου, το 2017. Κατάφερε να κεντρίσει από το πρώτο λεπτό το ενδιαφέρον του παγκόσμιου fashion και φεμινιστικού στερεώματος, με τη σχεδιάστρια να δηλώνει «Η θέση μου σε έναν οίκο που ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή όσο ο Dior, όπως και ο ρόλος μου ως μητέρα, μου υπενθυμίζει καθημερινά τις ευθύνες μου και τη σημασία των πράξεών μου».

Το εμβληματικό σχέδιο εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο και TEDx talk της Νιγηριανής Chimamanda Ngozi Adichie και φαίνεται να εκφράζει απόλυτα το πνεύμα του σκηνοθέτη που έχει χαρακτηριστεί ως «σκηνοθέτης γυναικών». Η σχεδιάστρια κοστουμιών, Paola Torres, είχε δηλώσει επανηλειμμένα την επιθυμία της να ντύσει τον χαρακτήρα της Τζάνις με τρόπο που θα εκφράζει τις αξίες και τη φεμινιστική φιλοσοφία της.

Το t-shirt, το οποίο έχει φορεθεί από πλήθος ηθοποιών και διασήμων, όπως η Jessica Alba ή η Natalie Portman, είναι ακόμη διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του Dior.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below