Ήθελε πάντα να δοκιμάζει πρώτος τις δημιουργίες του. «Πάντα έντυνα το ίδιο άτομο, τον εαυτό μου», δήλωσε κάποτε σε συνέντευξή του. Ο Nino Cerruti πέθανε σε ηλικία 91 ετών, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, σε νοσοκομείο της βορειοδυτικής Ιταλίας, όπου βρισκόταν για μία επέμβαση στο ισχίο. Ως μετρ της ιταλικής φινέτσας είναι υπεύθυνος για την αναγέννηση του ανδρικού στυλ τη δεκαετία του 70′ αλλά και για κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές στιγμές στον κόσμο της μόδας. Δε γίνεται να ξεχάσουμε το επαναστατικό show, που συνέπεσε σκόπιμα με τον Μάη του 1968, όπου γυναίκες και άντρες περπάτησαν την πασαρέλα ντυμένοι με τα ίδια ρούχα.

Getty Images

Μπορεί να είναι γνωστός ως ο «φιλόσοφος της μόδας», ωστόσο πρωτού αναχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της παγκόσμιας μόδας ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Γεννηθείς το 1930 στην Μπιέλα της Ιταλίας αναγκάστηκε, ύστερα από το θάνατο του πατέρα του, να αναλάβει το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της οικογένειάς του. Αυτό το συμβάν αποτέλεσε το έναυσμα για μία μακρά και δημιουργική ενασχόληση με το ρούχο, που οδήγησε στη δημιουργία μίας αυτοκρατορίας. Στα τέλη του 60′ πέτυχε την παγκόσμια αναγνωρισημότητα με την παρουσίαση της πρώτης του ανδρικής σειράς με το όνομα “Hitman”, στο Μιλάνο, ενώ το 1967 είναι το έτος που άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να συνεργάζεται με ανερχόμενα ονόματα στο χώρο, όπως ο Giorgio Armani. Τα 70s αποτελούν τη δεκαετία που σχεδίασε το πρώτο “deconstructed” jacket του. Ακολούθησε το λανσάρισμα αρωμάτων και αθλητικών σειρών, αφιερωμένων στο τένις και το σκι.

Getty Images

Πολλοί τον αποκαλούσαν πρωτοπόρο της κομψότητας, ο ίδιος όμως ένιωθε πως η λέξη «κομψότητα» άφηνε μία παλαιική αίσθηση και αντ’ αυτού πρότεινε τη λέξη «στυλ». «Το να έχεις στυλ σημαίνει να μπορείς να συνδυάσεις τον πολιτισμό με την τέχνη», πίστευε με σθένος. Τη δεκαετία του 80‘ επεκτάθηκε και στον κόσμο του Hollywood, ξεκινόντας να σχεδιάζει ρούχα για διάσημους της εποχής συμπεριλαμβανομένων των Michael Douglas, Anthony Hopkins, Sharon Stone, Julia Roberts και Jack Nicholson. Η φήμη του brand του ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, όταν το 1994  ορίστηκε ως βασικός σχεδιαστής για τις στολές της Ferrari στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που εξέφρασαν δημόσια την θλίψη τους για τον χαμό του Cerruti συγκαταλέγεται και ο Ιταλός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Gilberto Pichetto. « Είμαι ιδιαίτερα στεναχωρημένος με το θάνατο του επιχειρηματία και σχεδιαστή Nino Cerruti: μαζί με εκείνον χάθηκε ένα σπουδαίο κομμάτι της ιταλικής επιχειρηματικότητας και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Μπιέλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below