Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο τελευταίος συνεργάτης του Αlessandro Michele για τον οίκο Gucci. Ο Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός σχεδίασε και φωτογράφισε το νέο art book του οίκου για τη σεζόν Cruise 2020 στη γκαλερί Leda της Villa Albani Torlonia στη Ρώμη.

Η Γκαλερί Leda χτίστηκε μέσα στις εκτάσεις της βίλας, ένα όνειρο του κλασικισμού, που σχεδιάστηκε μέσα από συναισθηματικά μονοπάτια σε μια ομόφωνη κατανόηση του περιβάλλοντος, των τοπίων και των έργων τέχνης.

Η Villa Albani Torlonia σχεδιάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Carlo Marchionni, με βάση ένα χορωδιακό έργο που επηρεάστηκε από φιγούρες όπως οι Giovanni Battista Nolli, Giovanni Battista Piranesi και Johann Joachim Winckelmann για να φιλοξενήσει την συλλογή αρχαιοτήτων του καρδινάλιου Alessandro Albani, ανιψιού του Πάπα Clement XI. Έτσι, η Villa Albani Torlonia ήταν μια πολιτιστική δύναμη, φιλοξενώντας αμέτρητες συζητήσεις για την άνοδο του νέου νεοκλασικού στυλ, συναυλίες, χορούς και θεατρικά. Κυρίως όμως φιλοξενούσε μια εξαιρετική συλλογή από ελληνικά πρωτότυπα και ρωμαϊκά γλυπτά.

Η Λήδα και ο κύκνος είναι ένα εξαιρετικό ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αιώνα ενός παλαιότερου ελληνικού αγάλματος του 4ου αιώνα π.Χ. το οποίο αποδίδεται στον Τιμόθεο. Το μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της γκαλερί Leda, ανακαλύφθηκε στον Παλατίνο Λόφο στη Ρώμη μαζί με ένα αντίγραφο. Οι δυο εκδοχές, που πιθανώς κατασκευάστηκαν από την αγάπη για συμμετρία, μεταφέρουν μια διακοσμητική ιδέα από την αρχαιότητα της οποίας μόνο σήμερα αναγνωρίζουμε την αξία.

 Η επιθυμία του Αlessandro Michele ήταν στην πραγματικότητα να μεγεθύνει τη σημασία της αξίας του αντιγράφου, ως πιο αυθεντικό και πραγματικό από το πρωτότυπο του.

Το νέο art book θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2019 και θα διανεμηθεί από την IDEA Books. Θα είναι επίσης διαθέσιμο στο Gucci Garden στη Φλωρεντία και στο βιβλιοπωλείο Gucci Wooster στη Νέα Υόρκη.

Χάρη σε αυτό το έργο, η γκαλερί Leda της Villa Albani Torlonia θα αποκατασταθεί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below