Η ετήσια έκθεση μόδας στο Ινστιτούτο Κοστουμιού του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη είναι μία από τις πιο συζητημένες εκδηλώσεις στο ημερολόγιο της τέχνης, ενώ το πάρτι έναρξης- το Met Gala είναι ένα από τα πιο λαμπερά γεγονότα κόκκινου χαλιού της χρονιάς.

Τα πιο πρόσφατα θέματα κυμάνθηκαν από τον καθολικισμό και την τεχνολογία μέχρι σχεδιάστριες όπως η Rei Kawakubo της Commes des Garçons- για το 2020 όμως σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, ο τίτλος του θέματος είναι About Time: Fashion and Duration. 

Η έκθεση συνδέεται με την 150η επέτειο του Met και θα περιλαμβάνει περίπου 160 κομμάτια από το εκτεταμένο αρχείο του, τα οποία χρονολογούνται από το 1870 μέχρι σήμερα. “Η εφήμερη φύση της μόδας», θα απασχολήσει την έκθεση, με αναδρομές και προς τις δύο κατευθύνσεις του χρόνου, αποκαλύπτοντας ότι η μόδα «μπορεί να είναι τόσο γραμμική όσο και κυκλική» δήλωσε ο Max Hollein, διευθυντής του Met.

Photo: The Metropolitan Museum of Art, Photo © David Bailey

O curator Andrew Bolton αναφέρει ότι η έκθεση θα προσφέρει ένα “διαταραγμένο” χρονοδιάγραμμα. Έτσι, δεν πρόκειται να πάρουμε ένα γραμμικό μάθημα ιστορίας. Αντ ‘αυτού, ο Bolton σχεδιάζει να προσφέρει νέες και απροσδόκητες αντιπαραθέσεις. “Η μόδα είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένη με το χρόνο”, λέει ο ίδιος. “Δεν αντικατοπτρίζει και αντιπροσωπεύει απλά το πνεύμα της εποχής, αλλά αλλάζει και αναπτύσσεται με την καιρό”.

Το φετινό gala θα φιλοξενηθεί από τον Nicolas Ghesquière της Louis Vuitton, την Emma Stone, τον Lin-Manuel Miranda, την Anna Wintour και την Meryl Streep, η οποία θα παρευρεθεί στο πρώτο της Met Gala.

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες θα επιλέξουν να προσεγγίσουν τον ενδυματολογικό κώδικα αν και αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πιο ανοιχτά θέματα για το κόκκινο χαλί που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να επιλέξουν να το μεταφράσουν κυριολεκτικά ή να επιλέξουν απλά να φορέσουν κάτι διαχρονικό.

Mέχρι τότε ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις από το Met Gala 2019