Το γκρι κοστούμι είναι ένα ρούχο που, παρά το χρώμα του, δε βρίσκεται ποτέ στη γκρίζα ζώνη των προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Συνήθως καλύπτει μία ανάγκη, αυτή της ευπρεπούς εμφάνισης στη δουλειά ή σε μια κοινωνική εκδήλωση και φέρει σχεδόν εξ ορισμού την αίσθηση του ξενέρωτου, του uncool, αυτού που πρέπει να φορέσουμε γιατί είναι σοβαρό, μετρημένο και ταιριάζει σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα ρούχα που υπάρχουν στη ντουλάπα μας. Ο Thom Browne είναι ο σχεδιαστής που κατάφερε να πετάξει αυτή την αίσθηση στο σωρό με τα υπολείμματα των υφασμάτων με τα οποία φτιάχνει τα διάσημα κοστούμια του του και να κάνει cool και ευχάριστα mainstream ένα ρούχο που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε εντελώς αδιάφορο.

Instagram.com/thombrowne

Ο Thom Browne, 68 ετών σήμερα, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου στον οποίο έδωσε το όνομά του, παρουσίασε φέτος την άνοιξη στην Εβδομάδα Μόδας Παρισιού την πρώτη συλλογή υψηλής ραπτικής του. Από την πρώτη ημέρα που προσπάθησε να πείσει τους φίλους του να φορέσουν το «συρρικνωμένο» ανδρικό κοστούμι του, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μεσολάβησαν πολλά χρόνια, αλλά ο σχεδιαστής που αφιέρωσε την καριέρα του στο να κάνει το γκρι κοστούμι να μοιάζει ενδιαφέρον δε φαίνεται να νοιάστηκε καθόλου για την πάροδο του χρόνου.

Η δημοσιογράφος του New Yorker Rachel Chyme επισκέφτηκε το περασμένο καλοκαίρι τα κεντρικά γραφεία του Browne στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην Avenue Montaigne, ένα δρόμο που φιλοξενεί πολλά high-end brands, κι επειδή το κτήριό του δεν είχε πάνω του κάποιο logo ή άλλο σημάδι αναγνώρισης, προβληματίστηκε για το αν είχε φτάσει στον προορισμό της, μέχρι τη στιγμή που παρατήρησε μία παρέα από υπαλλήλους του brand, που έκανε το διάλειμμά της. Καθένας φορουσε κι από μία παραλλαγή του κλασικού γκρι κοστουμιού του, με τα μανίκια που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα 3/4 του χεριού, το κοντό παντελόνι με το εξωτερικό ρεβέρ, τα λεπτά πέτα του σακακιού και τα στρογγυλεμένα flaps κάτω από τα κουμπιά. Κάθε υπάλληλος της εταιρείας – το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας ανήκει στον οίκο Zegna – φοράει συγκεκριμένα ρούχα που του παραδίδονται με το που προσλαμβάνεται. Το συνολικό τους κόστος φτάνει τις 10 χιλιάδες ευρώ. Εκτός από το κλασικό κοστούμι και την εκάστοτε παραλλαγή του, κάθε νέος υπάλληλος παραλαμβάνει πέντε νέα πουκάμισα και μία σειρά από οδηγίες ντυσίματος, όπως το ότι η γραβάτα πρέπει να είναι ισιωμένη και περασμένη μέσα από το παντελόνι. Το μπλε χρώμα επιτρέπεται κάθε Παρασκευή με Κυριακή και τα sneakers μόνο το Σαββατοκύριακο.

thombrowne.com

Η στολή του Browne πρεσβεύει τις αρχές του οίκου και ενσωματώνει σε διάφορα στοιχεία της τις μεγάλες αγάπες του δημιουργού, όπως το κολύμπι, καθώς η τριπλέτα χρωμάτων που πλαισιώνει τα αθλητικά μετάλλια έχει ενταχθεί στα ρούχα με διάφορους τρόπους. Υπάρχει μία ομοιομορφία, η οποία όμως δε θυμίζει καθόλου τις στενάχωρες στολές που φοριούνται σε άλλα μέρη, όπως π.χ. κάποια ιδιωτικά σχολεία. Κι αυτό εκφράστηκε στην πρόσφατη συλλογή του Browne, που παρουσιάστηκε στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού, με τις παραλλαγές του κοστουμιού να γεμίζουν το χώρο με το ειδικό σχεδιαστικό τους βάρος και να τραβούν τα βλέμματα για πολλή ώρα. Μικροσκοπικές παγιέτες, χάντρες, παραλλαγές του μάλλινου υφάσματος που προτιμάει ο Browne για τα κλασικά του κοστούμια και έντονα γεωμετρικά σχήματα μεταμορφώνουν το γκρι κοστούμι σε κάτι νέο, κάτι που ξεπερνάει ακόμα και την ορίτζιναλ εκδοχή του «συρρικνωμένου» ρούχου του Browne, το οποίο παρεμπιπτόντως τιμολογείται γύρω στις 5 χιλιάδες ευρώ.

Launchmetrics/ Spotlight

Ανάμεσα στην υψηλή ραπτική της πασαρέλας και τη στολή Thom Browne υπάρχει η κυριολεκτική γκρίζα ζώνη όπου καθένας μπορεί να φορέσει το γκρι κοστούμι με τον δικό του τρόπο, κλασικό, εκκεντρικό, συνδυασμένο με κάποιο αξεσουάρ που το προσωποποιεί. Οι εκδοχές του σχεδιαστή περιλαμβάνουν βερμούδες, πλισέ φούστες και διάφορες παραλλαγές του κλασικού γκρι υφάσματος. Οι εκδοχές του καταναλωτή μπορούν να συμπεριλάβουν τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, διότι πλέον το γκρι κοστούμι είναι μία επιφάνεια που μπορεί να προσαρμοστεί όπως θέλουμε, όταν το θέλουμε και, κυρίως, εφόσον το θέλουμε.

Launchmetrics/ Spotlight

Η αλλαγή που έφερε σταδιακά ο Browne στη μόδα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στην ποπ κουλτούρα. Στη δημοφιλή σειρά The Bear, η σου-σεφ Sydney (Ayo Edebiri) παίρνει ως δώρο από τον σεφ του εστιατορίου, Carmen (Jeremy Allen White) μία custom made στολή σεφ Thom Browne. Δεν είναι φτιαγμένη από γκρίζο μαλλί, αλλά από λευκό βαμβάκι και έχει πάνω τα διακριτικά χρώματα της κορδέλας των αθλητικών μεταλλίων, κόκκινο, μπλε και άσπρο, και είναι παρόμοια, αλλά και τελείως διαφορετική με αυτή που φορούν οι συνεργάτες της. Πόσο cool είναι αυτό; Το χαμόγελο της σου-σεφ τα λέει όλα. Το ίδιο είναι και το χαμόγελο όποιου αποκτάει το γκρι κοστούμι του Thom Browne, στην οποιαδήποτε παραλλαγή. Είναι κάτι παρόμοιο με το κλασικό ταγιέρ της Chanel; Αναλόγως του πώς θα το φορέσει κανείς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thom Browne (@thombrowne)

 

Με πληροφορίες από το New Yorker

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below