Αφότου αναγνωρίστηκε ως η νεότερη γυναίκα που έχει τα ηνία μιας επιτυχημένης εταιρείας, της Bumble, η Whitney Wolfe Herd είναι, αν όχι ο ορισμός του girl boss, τότε το συνώνυμο. Είναι μία από τις κορυφαίες CEO γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, που είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές γνωριμιών στον κόσμο από το μηδέν. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η ίδια, δεν είχε προβλέψει την επιτυχία της.

Μερικά χρόνια πριν, ο Τύπος είχε χτίσει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για την Wolfe Herd. Μια φιλόδοξη επιχειρηματίας, 31 ετών, που δημιούργησε μια εφαρμογή γνωριμιών όπου οι γυναίκες «κάνουν την πρώτη κίνηση». Την χαρακτήριζαν ως η Kill Bill του high-tech κόσμου, διότι επιδίωκε εκδίκηση από τους άνδρες που προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Whitney Wolfe Herd (@whitney)


Μεγάλο μέρος των λανθασμένων πληροφοριών επικεντρώθηκε στην εμπειρία της πριν από χρόνια ως συνιδρύτρια του dating app, Tinder, όπου η Wolfe Herd φέρεται να παρενοχλήθηκε από ένα στέλεχος που ήταν επίσης και σύντροφός της. Τότε απορρίφθηκε, εκδιώχθηκε από την εταιρεία και συνέχισε να τη μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Bumble μπήκε επίσημα στο χρηματιστήριο και η αποτίμησή της έφτασε τα 14 δισεκατομμύρια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Whitney Wolfe Herd βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μιλήσει ανοιχτά γι’αυτή την ιστορία που σημάδεψε την επιχειρηματική και προσωπική της πορεία.

«Δεν χρειάζεται πλέον να δικαιολογώ τον εαυτό μου. Είμαι έτοιμη», αναφέρει. «Γιατί να αντιμετωπίζω το δράμα κάποιου άλλου; Πάντα οι γυναίκες δέχονται πυρά που προορίζονταν για άλλον.»

Η χαοτική της προσωπική ζωή, γεμάτη τοξικές σχέσεις και μισογυνισμό στον τομέα της τεχνολογίας, είναι ακριβώς ο λόγος που υπάρχει η Bumble. Γι ‘αυτό η Wolfe Herd σχεδίασε την εφαρμογή, ώστε μόνο οι γυναίκες να μπορούν να στείλουν το πρώτο μήνυμα, εφόσον οι χρήστες ταιριάξουν. Μιλώντας για την εφαρμογή αναφέρει: «Δεν πρόκειται για dating app, αλλά για κίνημα. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται άντρες και γυναίκες, τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού και τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους». Σε ένα διαδικτυακό τοπίο γνωριμιών όπου οι γυναίκες εκφοβίζονται και παρενοχλούνται, η Wolfe Herd ξεκίνησε να χτίζει έναν ασφαλή χώρο για ψηφιακό ρομαντισμό με σεβασμό προς τη γυναίκα. «Ειλικρινά, η φιλοδοξία μου προέρχεται από τις καταχρηστικές σχέσεις που είχα», είπε η Wolfe Herd στο Time. «Δεν είχα ποτέ αυτήν την υγιή σχέση έως ότου τη δημιούργησα», πρόσθεσε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bumble (@bumble)


Για την ίδια, η Bumble δεν είναι τόσο μια εφαρμογή γνωριμιών, μια κοινωνική πλατφόρμα ή μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά μια μάρκα. «Η Whitney πιστεύει πολύ ότι η επωνυμία είναι το παν», λέει ο Alex Williamson, καλύτερος φίλος της Wolfe Herd και πρώην επικεφαλής της Bumble.

Οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορούν να γίνουν μια άθλια εμπειρία ακόμα και στο καλύτερο περιβάλλον. Είναι δύσκολο να δημιουργηθούν πραγματικές διανθρωπικές σχέσεις, διότι τα πάντα στον ψηφιακό κόσμο στηρίζονται σε έναν αλγοριθμικό αγώνα και δεν είναι σαφές ότι η Bumble οδηγεί σε βαθύτερες ή πιο ουσιαστικές σχέσεις από άλλες εφαρμογές. «Η επωνυμία είναι καλύτερη από το προϊόν αυτή τη στιγμή», λέει η Wolfe Herd. «Αλλά αυτό θα αλλάξει», προσθέτει.

Η Bumble παίζει ένα φεμινιστικό παιχνίδι, ενώ από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ένα μάρκετινγκ τρικ για να δελεάσει τις γυναίκες. Μερικοί πρώην υπάλληλοι λένε ότι η εταιρεία έμοιαζε με γυναικεία αδελφότητα τις πρώτες μέρες.

Μια σύντομη αναδρομή στην επιτυχημένη πορεία της

Ο πατέρας της είχε επιχείρηση αθλητικών ειδών και η Wolfe Herd μαζί με τη μικρότερη αδερφή της πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής τους ηλικίας κάνοντας σκι και κάμπινγκ. Η οικογένεια Wolfe είχε συντηρητικές θρησκευτικές αντιλήψεις. «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται τόσο διαφορετικά εδώ», λέει η παιδική φίλη της, Liddy Huntsman. «Υπακούμε μόνο στους άντρες», πρόσθεσε. 

Η Wolfe Herd λέει ότι δεν ήταν δημοφιλές κορίτσι, αλλά φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τους φίλους και την οικογένειά της, στο λύκειο είχε την πρώτη της “καταχρηστική σχέση” που της στιγμάτισε τη ζωή. Ήταν «μια από τις πιο φρικτές σχέσεις που έχω δει ποτέ», λέει η Huntsman. «Έχω βιώσει σοβαρή συναισθηματική κακοποίηση από τον φίλο μου στο λύκειο κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών μου χρόνων. Με έκανε να νιώθω ένα τίποτα», λέει η Wolfe Herd. «Μου έδειξε μια πολύ σκοτεινή πλευρά των σχέσεων και με βοήθησε να καταλάβω τι πάει λάθος στη δυναμική των φύλων». Αυτή η ιστορία έκλεισε με την ίδια να φεύγει από την πόλη για να ξεφύγει από τον πρώην της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Whitney Wolfe Herd (@whitney)

Μετά την αποφοίτησή της το 2011 με πτυχίο διεθνών σπουδών, βρήκε δουλειά στην εταιρεία Cardify, στο Λος Άντζελες. Εκεί αποφάσισε μαζί με κάποιους συναδέλφους της να δημιουργήσουν την εφαρμογή Tinder, με τη Wolfe Herd να επικεντρώνεται στο μάρκετινγκ. Η νεαρή επιχειρηματίας επέλεξε το όνομα της εφαρμογής, που σημαίνει “ξηρό, εύφλεκτο υλικό”. Τα καθήκοντά της αφορούσαν περιοδείες στις πανεπιστημιουπόλεις για να διαφημίσουν την εφαρμογή, με pizza party και δωρεάν φυλλάδια. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η εφαρμογή γίνεται viral, με τους χρήστες να αυξάνονται κάθε λεπτό. Την ίδια στιγμή, άρχισε να βγαίνει με έναν από τους συνιδρυτές του, τον Justin Mateen.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα πράγματα στο Tinder ήταν στάσιμα. To 2013, της αφαιρέθηκε ο τίτλος της συνιδρύτριας επειδή ήταν γυναίκα, παρόλο που ήταν δική της ιδέα το όνομα της εφαρμογής. Στο μεταξύ, η σχέση της με το Mateen πήρε άλλη τροπή, πράγμα που σήμαινε ότι η θέση της στην εταιρεία έγινε επισφαλής. Την πρόσεβαλε δημόσια σε πάρτυ της εταιρείας, τη στιγμή που ο CEO του Tinder αγνοούσε όλα όσα συνέβαιναν επιδεικτικά επί 18 μήνες – παρόλο που πολλές φορές η ίδια του είχε μεταφέρει τα παράπονά της. «Αποκορύφωμα, η φράση του “είσαι drama queen, σύνελθε και κοίτα να κρατάς ήρεμο τον Justin. Είναι υποχρέωσή σου”», ανέφερε στην αγωγή της.

Όταν του ζήτησε να χωρίσουν, την αποκάλεσε «απελπισμένη loser» σε μια επίσημη συνάντηση, ενώ παράλληλα φρόντισε να διαρρεύσουν φήμες ότι ήταν αλκοολική. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την παρενοχλούσε με πληθώρα e-mail με προσβλητικό περιεχόμενο. Το τέλος της συνεργασίας τους ήρθε όταν ο Mateen την αποκάλεσε «πόρνη» σε ένα πάρτυ τον Απρίλιο του 2014.

Βέβαια, η Wolfe Herd δεν αντιμετώπιζε σεξιστικά σχόλια μόνο από τον πρώην σύντροφο και συνεργάτη της, αλλά και απο συναδέλφους της. Ένας πρώην υπάλληλος του Tinder θυμάται στελέχη που της έλεγαν να «το βουλώσει» και κάποιους άλλους να κάνουν συζητήσεις για το μέγεθος του στήθους της όταν η ίδια δεν ήταν εκεί.

Να σημειώσουμε πως για πολύ καιρό, η ίδια δεν είχε κάνει δημόσια καμία δήλωση για τα συγκεκριμένα περισταστικά, λόγω της αγωγής για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει, ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εναντίον της εταιρείας το 2014. Τελικά, από αυτή τη “μάχη” βγήκε νικήτρια!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Whitney Wolfe Herd (@whitney)

Προσπαθώντας να ανακτήσει την ψυχολογία της και αφού έφυγε από το Tinder, η Wolfe Herd αποφάσισε να «αποδείξει σε όλους πως κάνουν λάθος με τη συμπεριφορά τους απέναντί της», λέει ο Williamson. «Ήταν το άτομο που έκανε το μάρκετινγκ πίσω από το Tinder, βοήθησε την εταιρεία να αναπτυχθεί και όλα αυτά διαγράφηκαν με την αποχώρησή της. Το έκανε μια φορά και το ξανάκανε! Καλύτερα αυτή τη φορά.»

Έτσι στα 24 της χρόνια μαζί με τον Ρώσο μεγιστάνα της MagicLab, στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Badoo, Lumen και Chappy, Andrey Andreev δημιούργησαν τη Bumble. Μια εφαρμογή όπου οι γυναίκες θα είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Σήμερα, η Wolfe Herd είναι δισεκατομμυριούχος με τις μετοχές της να εκτιμώνται στα 14δισ. δολάρια, σύζυγος – τον άντρα της τον γνώρισε, φυσικά, σε dating app – και μητέρα ενός παιδιού. Το 2020, το Forbes την καταχώρισε στη λίστα με τις 100 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής με το Bumble είναι το 2ο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below