Ως γυναίκες, ξέρουμε τι σημαίνει να δίνεις μάχη για ισότητα και δικαιοσύνη. Ένα δυνατό επιχείρημα στη συζήτηση για την ισότητα έχει πάντα να κάνει με το φύλο και μια νεαρή γυναίκαι φέρνει τις φυλετικές διακρίσεις στο “γήπεδο”. Ποια είναι η Olivia Moultrie και τι ζητάει; Είναι μια 15χρονο αστέρας του ποδοσφαίρου που έχει κάνει μια συμφωνία 100.000 δολαρών με την Nike. Είναι η νεότερη αθλήτρια ποδοσφαίρου στην ιστορία που πήρε το Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καρολίνα, σε ηλικία 11 ετών, με υποτροφία.

Η Olivia έκανε homeschooling για πολλά χρόνια για να μπορεί να πηγαίνει στις προπονήσεις του αθλήματος με το οποίο είχε εμμονή: το ποδόσφαιρο. Σήμερα είναι γνωστό ως ανερχόμενο ταλέντο αλλά και επειδή κάνει μήνυση στο Αμερικάνικο Γυναικείο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Οι γονείς της K.C. και Jessica Moultrie, έκαναν επιλογές για την κόρη τους και θυσίες που κάνουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους και τώρα στέκονται στο πλευρό της βλέποντας την να διεκδικεί ισότητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η μάχη που δίνουν οι Moultries δεν είναι νέα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η φυλετική διάκριση είναι μια μεγάλη ιστορία στο άθλημα. Τον περασμένο Απρίλιο μια απόφαση πάρθηκε σε μια αγωγή που έγινε στο Αμερικάνικο Γυναικείο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για ισότητα στις αμοιβές. Αθλήτριες του ποδοσφαίρου έκαναν μήνυση τον Μάρτιο του 2019 υποστηρίζοντας ότι για χρόνια έχουν άνιση αντιμετώπιση και αποζημίωση. Συνολικά 28 γυναίκες υπέγραψαν αρχικά την μήνυση που στη συνέχεια προστέθηκαν ακόμα περισσότερα μέλη της γυναικείας ομάδας από το 2015 κι έπειτα.

Η μάχη που δίνει η Olivia είναι κοινή με αυτή που έδωσαν πολλές γυναίκες πριν από εκείνη. Είναι ώρα το Εθνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου να κάνει αλλαγές και να κάνει τα πράγματα σωστά.

Σύμφωνα με το Sports Illustrated, η 15χρονη Olivia: “Από την ηλικία των 7 είχε δικό της προπονητή. Στα 10 έγινε το νεότερο κορίτσι που έκανε κανονική προπόνηση με τα αγόρια στην Αμερικάνικη Ακαδημία Ποδοσφαίρου. Τώρα αγωνίζεται για το δικαίωμά της να παίζει στο Γυναικείο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου όπως έχουν το δικαίωμα και τα αγόρια στην ηλικία της.

Γιατί να μην μπορεί να παίξει επαγγελματικά μέχρι να φτάσει τα 18 της; Ό,τι είναι δίκαιο για τους άνδρες θα πρέπει να είναι και για τις γυναίκες. Το μήνυμα που το Γυναικείο Πρωτάθλημα στέλνει όμως είναι ότι: τα αγόρια και οι άνδρες αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα κορίτσια και τις γυναίκες. Η Olivia ξαναφέρνει το θέμα στο προσκήνιο δίνοντας τον ίδια αγώνα που έδωσε η Ομάδα Πoδοσφαίρου Γυναικών πριν λίγα χρόνια.

“Ήταν πάντα το όνειρό μου να παίξω επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρω ότι τα κορίτσια της ηλικίας μου είναι ανταγωνιστικά έξω στον κόσμο και απλά θέλω να μπω στο γήπεδο και να συναγωνιστώ σε επαγγελματικό επίπεδο”, δήλωσε η Olivia στο The Athletic.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below