Το να υπάρχει ένα άτομο στο εργασιακό περιβάλλον που προσπαθεί να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα, είναι μία πραγματικότητα που σχεδόν οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ενήλικη ζωή μας. Εάν είστε από τους τυχερούς που δεν έχει χρειαστεί να το βιώσουν, ευχόμαστε να παραμείνει έτσι για εσάς η κατάσταση. Για τους υπόλοιπους όμως που δεν είναι σε αυτήν την πλεονεκτική θέση, το μόνο σίγουρο είναι πως ένας χειριστικός και προσβλητικός υπεύθυνος εργασίας, αποτελεί από μόνος του μία εμπειρία που χαράζεται στη μνήμη και πιθανότατα, αφήνει και κάποια κατάλοιπα.
Η δουλειά υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που προσπαθεί να μας ελέγξει και που αντιδρά σε κάθε μας κίνηση, δεν είναι για κανέναν ευχάριστη και σίγουρα δεν δημιουργεί ωραίο εργασιακό κλίμα. Πολλές φορές μάλιστα, οδηγεί σε καταστάσεις όπως είναι η κακή ψυχολογική κατάσταση και έξω από το εργασιακό περιβάλλον και ακόμα και σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση από αυτό, λόγω ενός ατόμου και όχι μίας συνολικής, δυσάρεστης κατάστασης.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο υπεύθυνος σας είναι χειριστικός
Το να αναγνωρίσετε έναν τέτοιο άνθρωπο, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Γίνεται αμέσως εμφανές από τις πιο μικρές αντιδράσεις. Για αρχή συνήθως πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν τρέφει ιδιαίτερη -έως και καθόλου- εμπιστοσύνη στους υφιστάμενούς του. Επιθυμεί όλες οι κινήσεις να ελέγχονται από τον ίδιο. Ταυτόχρονα, αντιδρά υπερβολικά ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα. Θυμώνει και η συμπεριφορά του γίνεται ειρωνική, επιθετική και απότομη. Παράλληλα, χαρακτηρίζεται από αδυναμία να ελέγξει τα συναισθήματά του και πολλές φορές χρησιμοποιεί υποτιμητικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Τέλος, δημιουργεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους αρνητικά συναισθήματα, άγχος και πολλές φορές επιθυμία εγκατάλειψης της θέσης εργασίας τους.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε πως αν η λύση που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι η παραίτηση, έχετε την απόλυτη στήριξή μας καθώς η ψυχική υγεία έχει σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν θέλετε να επιτρέψετε σε ένα άτομο να σταθεί η αιτία της αποχώρησής σας από την δουλειά σας και πάλι έχετε την στήριξή μας και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες συμβουλές μας για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.
Για αρχή, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως η συνολική κατάσταση αποτελεί πρόβλημα που δημιουργείται από τον εκάστοτε υπεύθυνο και όχι εξαιτίας της δικής σας κακής απόδοσης στη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προχωρήσετε σε μία συζήτηση με τον υπεύθυνο του ανθρώπινου δυναμικού του εργασιακού σας περιβάλλοντος και ίσως ακόμα και με το ίδιο το αφεντικό σας, με σκοπό να τους εκφράσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας. Ωστόσο, φροντίστε να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και για τις αποδόσεις σας, υποστηρίζοντας την προσωπική σας συμβολή στα αποτελέσματα της καλής λειτουργίας του χώρου απασχόλησης.
Όμως, το σημαντικότερο για να αντιμετωπίσετε έναν τέτοιο υπεύθυνο, είναι να το να συνεργάζεστε μαζί του ήρεμα. Ενημερώστε τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόοδο και τις κινήσεις που τον αφορούν, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη διάθεσή του να σας ελέγχει συνεχώς και προσπαθήστε να μην αφήνετε περιθώρια αμφισβήτησης της δουλειά σας. Να είστε δραστήριοι, οργανωτικοί, ειλικρινής και συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας, ώστε να ολοκληρώνετε κάθε project με επιτυχία και να μην είναι εύκολο να σας αμφισβητήσουν ή να σας υποτιμήσουν.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως για να φτιάξει μία σχέση απαιτείται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις σας με το εκάστοτε άτομο εάν δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση και από την άλλη πλευρά. Για αυτόν τον λόγο, εάν η προσπάθειά σας για αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει την έκβαση που επιθυμείτε, μην το θεωρήσετε προσωπική αποτυχία, καθώς το άλλο άτομο έχει το πρόβλημα και όχι εσείς.