Για να μην ξεχνιόμαστε: Μέσα στους τελευταίους 18 μήνες είδαμε την πανδημία να μεταμορφώνει την επαγγελματική καθημερινότητά μας. Κάποιες από εμάς δοκιμάσαμε να συνδυάσουμε την τηλεργασία με τις υποχρεώσεις της οικογένειας και του νοικοκυριού, άλλες αναγκαστήκαμε να βγούμε από τον επαγγελματικό στίβο, ενώ λιγότερες χρειάστηκε να παραμείνουμε, για πρακτικούς λόγους, στο φυσικό περιβάλλον εργασίας, για παράδειγμα ως επαγγελματίες υγείας.

Δεν υπήρξε όμως ούτε μία γυναίκα που να μην επηρεάστηκε από τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την COVID-19 και τους υγειονομικούς περιορισμούς της. Ποια είναι η παρακαταθήκη αυτής της πρωτόγνωρης συνθήκης, που είναι αμφίβολο ακόμα αν αφήσαμε πίσω μας; Το αμερικανικό MARIE CLAIRE ένωσε τις δυνάμεις του με την πλατφόρμα του LinkedIn για μια δημοσκόπηση σε 1.132 συμμετέχοντες, γυναίκες και non-binary, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021. Μερικά από τα συμπεράσματά της;

-Περίπου ένας στους δύο αναζήτησε νέα εργασία στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά το 42% αντιμετώπισε μέτριες ή σοβαρές δυσκολίες.

-Το 40% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης εργάζεται αυτή τη στιγμή από το σπίτι, το 49% στον χώρο εργασίας του, ενώ το 11% συνδυάζει την τηλεργασία με την εργασία στο γραφείο.

-Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την επιστροφή στο γραφείο, πάντως: Το 41% θα ήθελε να συνεχίσει την τηλεργασία full time, το 33% επιθυμεί την εργασία από το γραφείο full time, ενώ το 26% θα προτιμούσε έναν «υβριδικό» διακανονισμό, ώστε να μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του.

-Σε όσους προκαλεί ανησυχία η επιστροφή στο γραφείο, το κύριο μέλημά τους είναι η υγεία και η ασφάλειά τους (45%), η ευελιξία (20%) και η μετακίνηση από και προς το γραφείο (15%).

-Περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες (31%) δεν αισθάνεται ότι ο εργοδότης τους κάνει αρκετά για την επιτυχημένη επιστροφή των γυναικών στην εργασία σε ένα μεταπανδημικό περιβάλλον.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below