Από τη Σοφία Μανδηλαρά

To τεύχος Απριλίου 2024 του Marie Claire είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά, τους ανθρώπους ανάμεσα στα 20 και στα 30 που τώρα χαράσσουν το μονοπάτι τους στη ζωή και προβληματίζονται για τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν.

Η ανεμελιά πάει χέρι-χέρι με την αντίσταση και η ανασφάλεια για το σκοτάδι που τους περιτριγυρίζει με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους να πάνε προς το φως.

Η γιαγιά της η Βασιλεία, μία από τις σημαντικές γυναίκες της ζωής της, όπως λέει, τοποθετείται στην αρχή της ταυτότητάς της. Μοιράζονται το ίδιο όνομα, αλλά εκείνη τη φωνάζουν όλοι Billie γιατί βρίσκει έκφραση στο σήμερα. Το ίδιο επιδιώκει να πετύχει με τη μουσική της.

«Θέλω να φέρω σε επαφή δύο διαφορετικούς κόσμους. Γράφω στίχους ηλεκτρονικής μουσικής στα ελληνικά», εξηγεί. Η Billie, της οποίας “Το Πάρτυ” έχετε σίγουρα σιγοτραγουδίσει τελευταία, δημιουργεί τέκνο μελωδίες σε γραμμή παραδοσιακού στίχου. Ο λόγος είναι η αιτία.

«Οταν θέλω να γράψω κάτι που να εκφράζει αυτό που έχω στην ψυχή μου, επιστρέφω στη μητρική γλώσσα». Τιτλοφορεί τον πρόσφατο δίσκο της «TZINDA», μια έννοια που στα βλάχικα βρίσκεται «στο μεταίχμιο μεταξύ νεράιδας και πνεύματος, το λεγόμενο στοιχειό, που δεν έχει πάντα θετική διάθεση απέναντι στους ανθρώπους».

«Ολα τα τραγούδια αφορούν την αναγέννηση, την εξέλιξη, την ελευθερία της ψυχής» – και η Billie διάλεξε τα ορεινά σημεία της Ηπείρου για να ηχογραφήσει και να παρουσιάσει σε ένα μυσταγωγικό βίντεο τις νότες της.

Στις βουνοκορφές της Πίνδου νιώθει δέος, «πάρα πολύ ασήμαντη ως ύπαρξη και πάρα πολύ σημαντική ταυτόχρονα» ως μέρος του συνόλου. Πιστεύει ότι το καινούριο που φέρνει η γενιά της είναι «το θράσος, με την καλή και την κακή προοπτική του».

«Λένε ότι δεν έχουμε μέλλον. Εχουμε μεγαλώσει σε συνθήκες που δεν μας επιτρέπουν να οραματιστούμε» – και έτσι ήρθε η έλλειψη υπομονής.

«Εχουμε σταματήσει να συμβιβαζόμαστε», περίπου σαν άμυνα. «Σαν να θέλουμε να πούμε ότι δεν μας αρέσει ο κόσμος που έχετε φτιάξει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας», λέει η νεαρή δημιουργός.

Με το δίσκο της μοιράζεται συναισθήματα και αισθήσεις, ίσως περισσότερη «πίστη στους ανθρώπους». «Θα ήθελα όντως να είναι κάτι το οποίο θα σταθείς και θα ακούσεις. Είτε για να συλλογιστείς, είτε για να χορέψεις, είτε απλώς για να περάσεις καλά. Θα ήθελα να είναι κάτι στο οποίο θα κάνεις μια παύση, θα το ακούσεις και μετά θα συνεχίσεις». Και το αξίζει!

Το άρθρο ανήκει στο αφιέρωμα του Marie Claire Απριλίου για τη νέα γενιά. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

  • Φωτογράφος: Νίκος Παπαδόπουλος
  • Creative Director: Λίνα Τσίντζηλα. Fashion Director: Ελίνα Συγγαρέως
  • Μακιγιάζ: Μαρία Πολίτου (BEEHIVE ARTISTS)
  • Χτένισμα: Enez Manav (BEEHIVE ARTISTS)
  • Βοηθοί στυλίστα: Jay Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνος Χαμπέρης

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below