Η ActionAid, στο πλαίσιο εκστρατείας για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2020 τα αποτελέσματα της έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στην εργασία. Η έρευνα προσπάθησε να καλύψει το σχετικό κενό δεδομένων, καθώς τα σχετικά στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι λίγα και αποσπασματικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά το καλοκαίρι του 2020 τόσο στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών (δείγμα 1.000 γυναικών) όσο και πιο συγκεκριμένα σε γυναίκες εργαζόμενες στον κλάδο τουρισμού και της εστίασης (δείγμα 376 γυναικών).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 9 στις 10 γυναίκες στον γενικό πληθυσμό αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία. Πιο συγκεκριμένα, 1 στις 10 έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού, ενώ 1 στις 5 έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης εμφανίζουν συχνά πλήθος σωματικών προβλημάτων, ιδιαίτερα όταν η παρενόχληση εκτείνεται στον χρόνο. Μία στις 3 γυναίκες μάς ανέφερε ότι υπέστη αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική της υγεία.

Αυτό που με συγκλονίζει περισσότερο από τις συνεντεύξεις που πήρα από τις γυναίκες είναι η ένταση και ο πόνος που έβγαιναν στις αφηγήσεις τους. Μιλούσαν για περιστατικά που βίωσαν πριν από 10-15 χρόνια και έμοιαζε σαν το είχαν ζήσει μόλις. Από τη μία χαίρομαι που η έρευνά μας έγινε σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή και από την άλλη με θλίβουν τα ίδια τα ευρήματα, όπως και οι μαρτυρίες των δεκάδων γενναίων γυναικών οι οποίες έχουν βγει τις τελευταίες εβδομάδες, που δείχνουν την έκταση αλλά και την «αορατότητα» που επικρατούσε τόσα χρόνια.

Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους του τουρισμού και της εστίασης είναι ότι 1 στις 5 εργαζόμενες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού, όπως και ότι οι μισές από τις εργαζόμενες «πρώτης γραμμής», όπως οι σερβιτόρες, δήλωσαν ότι έχουν νιώσει πως πρέπει να υποστούν σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν το φιλοδώρημά τους. Οι περισσότερες αναφέρουν, μάλιστα, ότι έχουν νιώσει πως οι πελάτες θεωρούν δεδομένο ότι εκείνες θα συμπεριφέρονται με τρόπο που χαρακτηρίζεται από σεξουαλικές προεκτάσεις.

To άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο αφιέρωμα του Marie Claire Μαρτίου για την σεξουαλική παρενόχληση.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below