Με ένα πολύπλοκο ορμονικό σύστημα, τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας στην επιτέλεση των ρόλων και την υποχρέωση να προνοούν πάντα για τους άλλους, οι γυναίκες συχνά παραμελούν την υγεία τους. Αυτή η χρονιά, με όλα όσα έχουμε μάθει πλέον για την Iατρική, είναι η ευκαιρία μας να δεσμευτούμε ότι πρώτα απ’ όλα θα φροντίζουμε τον εαυτό μας. Κάνουμε τις εξετάσεις στην ώρα τους χωρίς αναβολές.

20 ΕΤΩΝ: Επισκεπτόμαστε τον παθολόγο και εκείνος θα μας συστήσει γενικές εξετάσεις αίματος και έναν πλήρη έλεγχο για ζάχαρο, χοληστερίνη, λιπίδια. «Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στις νέες κοπέλες είναι ο σίδηρος και η φεριτίνη γιατί με την περίοδο έχουν απώλεια αίματος και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Παρακολουθούμε και τη βιταμίνη D διότι είναι σημαντική για την υγεία των οστών», μας λέει η παθολόγος Εύη Κατσαρού. Επίσης, ελέγχουμε τον θυρεοειδή με εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα, καθώς είναι συχνές οι διαταραχές στη λειτουργία αυτού του οργάνου. «Από αυτή την ηλικία μέχρι τα 65 γίνεται κάθε χρόνο γυναικολογικός έλεγχος με υπερηχογράφημα και Τεστ Παπ που ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», μας λέει ο γυναικολόγος Βασίλης Φιακάς.

35 ΕΤΩΝ: Επαναλαμβάνουμε όλο το τσεκ απ’ των 20 ετών προσθέτοντας και το ασβέστιο ώστε να ελέγχουμε το μεταβολισμό των οστών. Σε αυτή την ηλικία κάνουμε την πρώτη μαστογραφία. Αυτή θεωρείται εξέταση αναφοράς για να υπάρχει σύγκριση με την επόμενη που θα γίνει στα 40 και στη συνέχεια θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Επειδή ζούμε σε μια χώρα με πολύ ήλιο, ελέγχουμε τους σπίλους του δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση, η οποία και πάλι θα χρησιμοποιηθεί ως αναφορά στις μελλοντικές χαρτογραφήσεις», όπως εξηγεί η δερματολόγος Αναστασία Τζούμα. Έτσι ανακαλύπτουμε έγκαιρα τυχόν αλλοιώσεις στις ελιές.

50 ΕΤΩΝ: Κάνουμε πλήρη αιματολογικό έλεγχο ώστε να δούμε την ηπατική και τη νεφρική λειτουργία και επιπλέον υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας. Σε αυτή την ηλικία γίνεται η πρώτη κολονοσκόπηση ώστε να εντοπιστούν τυχόν κακοήθειες στο έντερο, έναν κίνδυνο που αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε την εξέταση κάθε πέντε χρόνια. «Καλό είναι να κάνουμε και μια ακτινογραφία θώρακος καθώς με την ατμοσφαιρική ρύπανση η λειτουργία των πνευμόνων είναι επιβαρυμένη», μας λέει η παθολόγος. Επισκεπτόμαστε και τον οφθαλμίατρο για βυθοσκόπηση που θα μας ενημερώσει έγκαιρα για παθήσεις στο εσωτερικό του οφθαλμού, καθώς η συχνότητα της εμφάνισής τους επίσης αυξάνεται με την ηλικία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Όταν τελειώνει η αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση. Γι’ αυτό κάνουμε μέτρηση της οστικής μάζας και ελέγχουμε την οστική πυκνότητα κάθε δύο χρόνια. Καθώς μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, χάνουμε την προστατευτική επίδρασή τους και στο καρδιαγγειακό. Παρόλο που οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών όλων των ηλικιών, το φύλο μας παραμελεί την καρδιά. Επισκεπτόμαστε τον καρδιολόγο για καρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς και, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο, κάνουμε τεστ κοπώσεως.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below