Έχουμε περάσει τα καλύτερά μας χρόνια με στερήσεις, χημικές δίαιτες ή διατροφές που παρουσιάζονταν ως πανάκεια. Καμία από αυτές όμως δεν μας έκανε ευτυχισμένη. Τώρα μια νέα επιστήμη επικεντρώνεται στον ψυχισμό μας και τον φροντίζει με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές. Η διατροφική ψυχιατρική γκρεμίζει θεωρίες όπως ο βιγκανισμός και χαράσσει έναν καινούριο δρόμο. «Η διατροφή μας τόσο άμεσα, χάρη στα θρεπτικά της συστατικά, όσο και έμμεσα, καθώς επηρεάζει τα φιλικά βακτήρια στο πεπτικό, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης», λέει ο Ντέιβιντ Περλμάτερ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Οι τροφές δίνουν τη δομική ύλη για τη λειτουργία και την αναγέννηση του εγκεφάλου: «Στην ενήλικη ζωή ο εγκέφαλος εξακολουθεί να δημιουργεί νέες συνδέσεις οι οποίες γεννούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα, δραστηριότητα γνωστή ως νευροπλαστικότητα. Ρυθμιστής αυτής της διαδικασίας είναι μια νευρο-ορμόνη που χρειάζεται ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ω-3 λιπαρά οξέα για να εκφραστεί. Τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με κατάθλιψη και Αλτσχάιμερ».

Σταματάμε: Η αποφυγή υδατανθράκων (δημητριακά, ζυμαρικά, αμυλούχα), ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων θεωρείται καθοριστική για την ευεξία, εξαιτίας του μηχανισμού της φλεγμονής που προκαλούν αυτές οι τροφές στο σώμα. «Η φλεγμονή δημιουργεί ένα είδος βιοχημικού στρες που στέλνει σήματα αγωνίας στον εγκέφαλο κι αυτός με τη σειρά του μπορεί να μας οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη ή και στα δύο. Αυτός είναι ο λόγος που αντιφλεγμονώδεις διατροφές όπως η μεσογειακή, που είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα των ψαριών, έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου του Αλτσχάιμερ και βελτίωση της κατάθλιψης».

Προτιμάμε: Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόροι αναποφλοίωτοι), σε πρεβιοτικά (κρεμμύδι, σκόρδο, αγκινάρα, πράσο, λάχανο) και σε προβιοτικά (προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο και το κίμτσι) έτσι ώστε τα καλά βακτήρια στο έντερο να κυριαρχήσουν δημιουργώντας ένα υγιές μικροπεριβάλλον. «Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το μικροβίωμα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο άγχος και την κατάθλιψη». Αντίθετα, η επικράτηση των κακών βακτηρίων συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές και αϋπνία. Επιπλέον, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυσικές τροφές ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος, το οποίο είναι κλειδί για την ηρεμία και την καλή διάθεση σε καθημερινή βάση.

Συνδυάζουμε: Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. «Οι προσπάθειές μας πρέπει να εκτείνονται πέρα από τις επιλογές φαγητών», λέει ο Περλμάτερ και συνεχίζει: «Ο μηχανισμός της φλεγμονής πυροδοτείται και από το στρες, την έλλειψη άσκησης και την ανεπάρκεια αναζωογονητικού ύπνου. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες, ανεξάρτητα από τον άλλον, συνδέεται με τον κίνδυνο τόσο για κατάθλιψη όσο και για Αλτσχάιμερ». Στο καθημερινό μας πρόγραμμα μπαίνουν οι τεχνικές χαλάρωσης, η γυμναστική και η τελετουργία του καλού ύπνου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below