Η πιο cool περσόνα της γαλλικής σκηνής της μόδας Καρολίν Ντε Μεγκρέ υπογράφει μαζί με τη φίλη της Σοφί Μας το βιβλίο Μεγαλύτερη αλλά Καλύτερη, αλλά Μεγαλύτερη και μιλά αποκλειστικά στο ελληνικό Marie Claire για τη χαρά τού να βρίσκεις τον εαυτό σου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Είναι δύσκολο να κάνεις ερωτήσεις για ένα βιβλίο που περιέχει απαντήσεις για τα πάντα, από το πώς αλλάζει η συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα με το πέρασμα του χρόνου μέχρι τα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής. Ας ξεκινήσουμε με μία φράση που βρίσκεται πάντα στο μυαλό σας καθώς περνάει ο καιρός.
«Μη μετανιώνεις για το πρόσωπο που έχεις τώρα, γιατί σε δέκα χρόνια από σήμερα θα το νοσταλγείς»! Για να σοβαρευτούμε, αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι η ηλικία δεν θα έπρεπε να είναι δικαιολογία για τίποτα στη ζωή. Η περιέργεια, το να βγαίνεις έξω και να αλλάζεις τα σχέδιά σου, να ανακατεύεις την τράπουλα, το να μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο, το να κάνεις παρέα με άτομα μικρότερα και μεγαλύτερα από σένα είναι επίσης μερικά από τα μάντρα μας. Οι άνθρωποι που θαυμάζουμε είναι πάντα νέοι, ασχέτως της ηλικίας τους, έχουν αυτή τη λάμψη στα μάτια.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει πει ότι «κάθε άνθρωπος έχει τρεις ζωές: μία δημόσια, μία ιδιωτική και μία κρυφή». Σε αυτό το βιβλίο μάς αφήνετε να ρίξουμε μια ματιά στην κρυφή ζωή σας;
Χα! Ε, όχι και σε όλη την κρυφή ζωή μας, αλλά ναι, μάλλον θέλαμε να μοιραστούμε κάποιες από τις ενδόμυχες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους τις δεκαετίες των 20 και των 30 και φτάνουν στα 40. Σκέψεις που, παρόλο που δεν βλέπαμε να τις μοιράζονται οι άνθρωποι, ήταν κοινός τόπος για όλους: η σχέση μας με το σώμα και την επιδερμίδα μας, η σχέση μας με τον έρωτα ή ακόμη και με την οικογένειά μας. Μερικές φορές όταν μοιράζεσαι τις εμπειρίες και τα μυστικά σου γίνεται πιο εύκολο να τις αντιμετωπίσεις.

Μπορώ να ρωτήσω πόσο χρόνων αισθάνεστε; Συμπεριφέρεστε διαφορετικά;
Σήμερα θα λέγαμε ότι είμαστε 32 (η Καρολίν) και 37 (η Σοφί). Αλλά, στ’ αλήθεια, εξαρτάται από τη μέρα και τη διάθεση, υπάρχουν διακυμάνσεις. Είναι αλλόκοτο να βλέπεις το σώμα και το πρόσωπό σου να γερνάνε ενώ εσύ αισθάνεσαι λίγο πολύ ίδια μέσα σου. Αλλά όλοι μας έχουμε φίλους που συμπεριφέρονταν σαν παππούδες όταν ήμασταν στο σχολείο, ή συμπεριφέρονται σαν παιδιά σήμερα. Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι διαφορετικά πράγματα, αυτό είναι το μυστικό.

Φωτ.: Bertrand Le Pluard

Ποια ήταν η εμμονή που δυσκολευτήκατε περισσότερο να αποχωριστείτε μεγαλώνοντας;
Ειλικρινά, δεν είχαμε κυριολεκτικές εμμονές. Δίναμε, ίσως, υπερβολική σημασία στη γνώμη των άλλων ή στο πώς να προσαρμοστούμε ώστε να ανήκουμε κάπου αντί να αναρωτηθούμε τι ήταν αυτό που θέλαμε πραγματικά. Καθώς μεγαλώναμε συνειδητοποιήσαμε ότι το ενδιαφέρον, με την έννοια της φροντίδας, για τον ίδιο μας τον εαυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό.

 Τι σας συνδέει περισσότερο με τη γενιά των γονιών σας; Και με την επόμενη γενιά;
Το γεγονός ότι γνωρίσαμε, όπως και οι παλιότεροι, έναν κόσμο πριν από την έλευση του Ίντερνετ. Όσο για τη νέα γενιά, μοιραζόμαστε την αγωνία να δράσουμε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Πιστεύετε πως καμιά φορά οι άνθρωποι επιζητούν τον πόνο, όπως όταν ψάχνουν το κινητό του αγαπημένου τους προσώπου όταν είναι στο ντους; Πώς το εξηγείτε;Ακριβώς έτσι! Είναι μέρος τού να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει αγάπη. Αγάπη για τον άλλον, εμπιστοσύνη, αλλά και αγάπη για τον εαυτό σου. Μετά μπορούμε να αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε και με ποιον. Το να ωριμάζεις σημαίνει να αποδέχεσαι τις νευρώσεις σου και μερικές φορές να απαλλάσσεσαι από παλιές και τοξικές συμπεριφορές.

Σεπτέμβριος 2020: Η Καρολίν Ντε Μεγκρέ στο εξώφυλλο του ελληνικού Marie Claire. Φωτ.: Bruno+Nico

Πάνω απ’ όλα βέβαια, επιζητούμε την αγάπη και την ευτυχία. Τι σας κάνει ευτυχισμένες;
Μια και δίνουμε αυτή την απάντηση στην εποχή του COVID, συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ πριν ότι ένα από τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένες είναι η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Το να συναντάς τους φίλους και την οικογένειά σου, να μαθαίνεις και να σε εμπνέουν, να σε προκαλούν, να διασκεδάζεις, να χορεύεις: πόσο τυχεροί και ευτυχισμένοι είμαστε όταν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά!

Υπάρχει άλλο βιβλίο στα σκαριά;
Προς το παρόν όχι, αλλά μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί τόσο πολύ που δεν αποκλείεται να έχουμε ένα κοινό project πολύ σύντομα.

Τι μάθατε από τη φιλία και τη συνεργασία σας; Με ποιον τρόπο αλληλοσυμπληρώνεστε;
Αισθανόμαστε στ’ αλήθεια ότι στην περίπτωσή μας ισχύει το «χίλιοι καλοί χωράνε»! Οι ιδέες είναι πάντα καλύτερες όταν έχεις κάποιον με αντίθετες απόψεις για να τις συζητάς. Η διαφορετική οπτική και πείρα που η μία δίνει στην άλλη είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τι να κρατήσουμε και τι να ξεφορτωθούμε στα κείμενά μας και για να είμαστε πιο τίμιες με τον εαυτό μας.

Editorial μόδας με πρωταγωνίστρια την Ντε Μεγκρέ, styling Anne Sophie Thomass και φωτογραφίες Bruno+Nico

Ποιο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα ήταν το πιο απολαυστικό;
Το L’île de Jacob της Dorothée Janin. Η γραφή της είναι αληθινά δυναμική, είναι μια θαυμάσια νέα συγγραφέας που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Αν το να μεγαλώνουμε είναι μια μορφή τέχνης, αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έχουμε νέους καλλιτέχνες σε αυτό τον τομέα, μόνο ώριμους;
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους από την πρώτη στιγμή, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν ποιοι είναι και τι θέλουν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below