Φωτογράφηση: studiom.gr, food styling, συνταγές: Μάκης Γεωργιάδης, styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Σούπα με μπρόκολο, καραμελωμένα πράσα και σύγκλινο

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα: 800 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια * 1 κρεμμύδι * 1 μικρή πατάτα * 1 καρότο * 1 κ.σ. βούτυρο * 2 κ.σ. ελαιόλαδο * 50 ml λευκό ξηρό κρασί
* 1 σκελίδα σκόρδο * 1 λίτρο ζωμό κότας * 4 σπόρους κάρδαμο * Μερικούς σπόρους ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο * Χυμό και ξύσμα από ένα
λεμόνι * Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες * 100 γρ. σύγκλινο σε λεπτές λωρίδες * 1 κ.σ. ελαιόλαδο * Αλάτι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο να κάψουν, προσθέτουμε τα λαχανικά σε κομμάτια μέγεθος καρυδιού, τα αφήνουμε να γυαλίσουν για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κρέμα και το λεμόνι. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα λαχανικά μέχρι να επιτύχουμε μία λεία σούπα· ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος ζωμός.
Μεταφέρουμε πάλι τη σούπα στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε την κρέμα και το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε μαζί με πράσο και σύγκλινο που έχουμε τσιγαρίσει σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το πράσο και να πάρει χρώμα το σύγκλινο.
Σαλάτα με μανιτάρια και γκρέιπ φρουτ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα: 2 σακουλάκια σαλάτα mix ή δύο σακουλάκια άγρια ρόκα * 12 μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή ποικιλία μανιταριών * 1 σκελίδα σκόρδο
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο * 60 ml λευκό ξηρό κρασί * 1 κλωνάρι θυμάρι * 300 ml ζωμό κότας * 2 κ.σ. παρμεζάνα * 1 ξινόμηλο κομμένο σε κύβους * 1 γκρέιπ φρουτ σε φέτες
* 100 γρ.χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα φουντούκια
Για τη σάλτσα: 8 κ.σ. ελαιόλαδο * 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon * 2 κ.σ. μέλι * 4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι * Χυμό από 2 μανταρίνια
Εκτέλεση
Σε ένα μπουκάλι με καλό πώμα αναμειγνύουμε καλά τα υλικά για τη σάλτσα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια, βάζουμε αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τα ρίχνουμε μέσα σε φέτες να στεγνώσουν για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, θυμάρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ραντίζουμε με λίγη σάλτσα να βραχούν καλά οι πρασινάδες, τοποθετούμε σε μια πιατέλα, ρίχνουμε τα μανιτάρια και λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα, την παρμεζάνα και τα φουντούκια.
Φιογκάκια με σολομό, ξινοτύρι και ρόκα

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα: 500 γρ. ζυμαρικά φιογκάκια * 500 γρ. σολομός φρέσκος * 100 γρ. ξινοτύρι * 4 κ.σ. ελαιόλαδο * ½ ματσάκι άνηθο * 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
ψιλοκομμένα * 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί * Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το φιλέτο σολομού μαζί με το ελαιόλαδο να ροδίσει από όλες τις πλευρές, για 3΄ από κάθε πλευρά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, αφήνουμε για 1΄ να γυαλίσει και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά με τρυπητή κουτάλα έτσι ώστε να πάρει και λίγο από το νερό που βράσανε, ανακατεύουμε καλά ώστε μαζί με τα ζυμαρικά να κοπεί και το φιλέτο σολομού σε μικρότερα κομμάτια για 2΄, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ξινοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρέσκια ρόκα.
Χοιρινό με μαρμελάδα δαμάσκηνο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα: 2 ψαρονέφρια 400 γρ. έκαστο * Μαρινάδα * 1 σκελίδα σκόρδο * 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη * 6 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
* 2 κλωναράκια θυμάρι * 6 κ.σ. ελαιόλαδο * 2 κ.σ. λευκό βαλσάμικο * Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λοξά χοντρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, ενσωματώνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τοποθετούμε μέσα το κρέας. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Σε ταψάκι όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα τοποθετούμε το κρέας, περιχύνουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το ταψί με άλλη μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά.
Κρατάμε τα υγρά από το ταψί, τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και συμπυκνώνουμε τη σάλτσα που θα σερβίρουμε μαζί με το κρέας και με ψητές μικρές γεμιστές πατάτες.
Μιλφέιγ
Κλασικό γλυκό με γεύση από Παρίσι, ελαφριά κρέμα και πολλά φύλλα. Ετοιμάστε το γλυκό και αφήστε το στο ψυγείο περίπου μία ώρα.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα: 1 φύλλο σφολιάτας * 6 κ.σ. ζάχαρη * 1 κ.γ. κανέλα * 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση: 5 κρόκοι αυγών * 100 γρ. ζάχαρη * 250 ml γάλα * 3 κ.σ. κορν φλάουρ * 6 κ.σ. μαρμελάδα κουμκουάτ * 250 ml σαντιγί * άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
* ζαχαρωμένα κράνα ή βατόμουρα
Εκτέλεση
Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας κάθετα στα τέσσερα και οριζόντια στα τρία. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο και το πασπαλίζουμε με ένα μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Κάλυπτουμε όλα τα κομμάτια με λαδόκολλα και βάζουμε άλλο ένα ίδιο ταψί πάνω για να έχουν βάρος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12-15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα χτυπώντας σε ένα μπολ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Βάζουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και σιγοβράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει.
Διαλύουμε αρχικά το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο γάλα και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς ώστε να είναι χλιαρό.
Προσθέτουμε το γάλα στο μπολ με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει καλά ενσωματώνουμε τη μαρμελάδα και τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά.
Ζαχαρώνουμε τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα βάζοντάς τα μέσα σε ένα μπολ με κρυσταλλική ζάχαρη.
Βάζουμε πάνω σε κάθε πακετάκι φύλλων λίγη κρέμα με το κορνέ, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε τελειώνοντας με φύλλα και λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



