Με μια υπέροχη χορογραφία, άρτια εκτελεσμένη, η Μαρία Ξημεράκη – Χρυσοβαλάντη, γεννηθείσα το 2013 στην Κρήτη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 1ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Νεανίδων – Κορασίδων – Παγκορασίδων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πρωτάθλημα διεξήχθη από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου και τη χώρα μας εκπροσώπησαν συνολικά 13 αθλήτριες από όλη την Ελλάδα.

Οι προκριματικοί ξεκίνησαν σε όλες τις κατηγορίες την Παρασκευή (15/09) και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο (16/09), μέρα κατά την οποία αναδείχθηκαν οι νικήτριες του σύνθετου ατομικού. Η αυλαία των αγώνων έπεσε την Κυριακή (17/09) με τους τελικούς οργάνων σε κάθε κατηγορία και τη νίκη της μικρής αθλήτριας από την Κρήτη.

Η Μαρία Ξημεράκη – Χρυσοβαλάντη είχε αναδειχθεί τον περασμένο Ιούνιο πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία Παγκορασίδων. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα τη συνόδευσε η προπονήτριά της, Φρόσω Λεωνίδου.

Δείτε παρακάτω την καταπληκτική χορογραφία της:

Το Marie Claire μίλησε μαζί της τόσο για το επίτευγμά της αυτό όσο και για τις γυναίκες που θαυμάζει και το πιο μεγάλο της όνειρο. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου, μιλήσαμε επίσης με τη μητέρα και με την προπονήτριά της, για να μάθουμε πώς είναι να τα καταφέρνει τόσο καλά σε ένα δύσκολο άθλημα ένα κορίτσι μόλις 10 ετών.

«Όταν άκουσα το όνομά μου στην πρώτη θέση τρελάθηκα από τη χαρά μου. Ήξερα ότι τη δεύτερη ημέρα στον τελικό οργάνων, εκτέλεσα το πρόγραμμά μου πολύ καλύτερα από την πρώτη μέρα του προκριματικού», μας λέει ενθουσιασμένη.

Η Μαρία και η προπονήτριά της έμαθαν πως θα αγωνιστούν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, όταν βρίσκονταν σε διακοπές. Ενώ κανείς θα περίμενε το άγχος να κυριεύσει το μικρό κορίτσι εκείνη δηλώνει πως ένιωθε σίγουρη για τον εαυτό της, διότι είχε κάνει πολύ καλή προετοιμασία. «Είχαμε 15 ημέρες να προετοιμαστούμε για τον αγώνα και δεν είχα αγχωθεί καθόλου. Τα προγράμματά μου ήταν ήδη δουλεμένα όλη τη χρονιά, επανήλθα γρήγορα σε φόρμα μετά τις διακοπές μου, και είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στην προπονήτριά μου ότι θα με προετοιμάσει κατάλληλα για αυτό τον αγώνα».

Το ίδιο δηλώνει σχετικά και η προπονήτριά της, Φρόσω Λεωνίδου: «Η Μαρία είχε ήδη δουλεμένα τα προγράμματα όλης της σεζόν από τους δύο τελευταίους της αγώνες, την Τελική Φάση Παγκορασίδων τον Ιούνιο και το Κύπελλο Ελλάδος τον Ιούλιο, όπου κι εκεί είχε κατακτήσει την 1η θέση στο Σύνθετο Ατομικό. Το γεγονός ότι το μάθαμε 15 ημέρες πριν δεν μας εμπόδισε στο να ξαναβρεθεί γρήγορα σε φόρμα και να μπορέσει να εκτελέσει τα προγράμματά της με τον ίδιο άρτιο τρόπο όπως στους τελευταίους της αγώνες. Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ωστόσο, ήταν η έλλειψη οικονομικών πόρων. Όλο το εγχείρημα το κάλυψε το σωματείο μας».

Η 10χρονη Μαρία με την προπονήτριά της, Φρόσω Λεωνίδου

Πώς βίωσε η ίδια η Μαρία αυτή την εμπειρία και πώς ένιωσε όταν επέστρεψε νικήτρια στο νησί της; «Το 1ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που έλαβα μέρος και μου άφησε πολύ έντονες και όμορφες στιγμές.  Εύχομαι να μου δοθούν κι άλλες ευκαιρίες να συμμετέχω σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Όταν γύρισα ένιωθα περηφάνια που έφερα το χρυσό μετάλλιο στο νησί μου, την Κρήτη, και όλοι με υποδέχτηκαν με πολλά όμορφα λόγια. Ειδικά τα κορίτσια που προπονούμαστε κάθε μέρα μαζί. Οι συναθλήτριες μου, ειδικά οι μεγαλύτερες, πάντα με συμβουλεύουν και προσπαθώ να πάρω όσο περισσότερα θετικά στοιχεία μπορώ από αυτές, ώστε να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα και πιο πολύ.

Φυσικά, πάντα δίπλα μου είναι η οικογένεια μου και οι προπονήτριές μου, η κ. Φρόσω Λεωνίδου και η δασκάλα μπαλέτου κ. Γεωργία Ανταλουδάκη. Το ίδιο με στηρίζει και το σωματείο όπου ανήκω, Η.Ρ.Α. (Ηράκλειο – Ρυθμός – Άθληση). Ειδικά σε αυτό τον αγώνα ο πρόεδρος, Γιώργος Κανάκης, ήταν αυτός που με βοήθησε οικονομικά για να συμμετέχω και τον ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσε».

Όσο για το μεγαλύτερο όνειρό της αυτή τη στιγμή; «Να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ και να συμμετέχω και σε άλλους διεθνείς αγώνες με το εθνόσημο της χώρας μου. Εύχομαι στη νέα γενιά, της οποίας κι εγώ είμαι μέρος, να καταφέρει να φτάσει το όνομα της χώρας μας ψηλά. Θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ομοσπονδία, αλλά και από το κράτος, επειδή υπάρχουν πολλά κορίτσια με ταλέντο και δυνατότητες που μπορούν να φτάσουν να ξεχωρίσουν σε αυτό το άθλημα και να το κάνουν ακόμα πιο γνωστό σε όλη την Ελλάδα». 

Η μητέρα της, Λαρίσα, συγκινημένη, εξομολογείται πως ήξερε ότι η κόρη της θα έχει μία θέση στο βάθρο, διότι έχει δουλέψει πολύ σκληρά και το άξιζε. Η ίδια προέρχεται από τη Ρωσία, μια χώρα με παράδοση στη ρυθμική γυμναστική, και εύχεται η κόρη της να καταφέρει να κατακτήσει όλα τα όνειρά της.

«Όταν είχα δει την βαθμολογία της κόρης μου χάρηκα πάρα πολύ! Πίστευα ότι θα είναι στα μετάλλια γιατί έχει δουλέψει πολύ σκληρά όλη τη χρονιά και της άξιζε αυτή η διάκριση. Φέτος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Τελική Φάση Παγκορασίδων τον Ιούνιο και Κυπελλούχος Ελλάδος τον Ιούλιο. Εύχομαι να είναι γερή και δυνατή, να έχει πίστη στον εαυτό της, να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Στην χώρα μου η ρυθμική γυμναστική είναι ένα πολύ διάσημο άθλημα με μεγάλη παράδοση. Εκτός του ότι η ίδια το διάλεξε ήταν κι εμένα δική μου επιθυμία αρχικά να το γνωρίσει. Ποτέ όμως δεν την πίεσα για κάτι. Εξελίχθηκε και έγινε μέλος της αγωνιστικής ομάδας χάρη στη δική της προσπάθεια και επιμονή.

«Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι ένα δυνατό παιδί με ήθος, θάρρος και θέληση.  Για μένα είναι μια μαχήτρια γιατί μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές πολύωρες προπονήσεις της, αλλά να είναι και άριστη μαθήτρια στο σχολείο της. Ο τρόπος που μεγαλώνει είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που μεγάλωσα εγώ. Σκεφτείτε πως δεν είχα καμία σχέση με το άθλημά της. Απλώς μου άρεσε να το παρακολουθώ. Γι’ αυτό και δεν θα κουραστώ να στέκομαι δίπλα της, υπερήφανη».

«Ο τρόπος που μεγαλώνει είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που μεγάλωσα εγώ. Σκεφτείτε πως δεν είχα καμία σχέση με το άθλημά της. Απλώς μου άρεσε να το παρακολουθώ. Γι’ αυτό και δεν θα κουραστώ να στέκομαι δίπλα της, υπερήφανη».

«Η Μαρία είναι αυστηρή με τον εαυτό της και θέλει την καλύτερη εμφάνιση της να την εκτελεί πάντα από την πρώτη της προσπάθεια. Όμως ο πρωταθλητισμός έχει τα σκαμπανεβάσματά του και κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Δικαιολογώ τη στάση της λόγω του νεαρού της ηλικίας της και δουλεύουμε πολύ πάνω σε αυτό. Στα τελικά οργάνων την επόμενη ημέρα καταφέραμε μαζί να διαχειριστούμε άψογα την ψυχολογία της κι έτσι ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της Μαρίας. Είναι ένα πολύ δυνατό, έξυπνο και θαρραλέο κορίτσι, ειδικά όταν βγαίνει στο ταπί και είμαι σίγουρη ότι έχει να δώσει πολλά σε αυτό το χώρο. Είμαστε ακόμα στην αρχή… και κάναμε μια πολύ δυνατή αρχή στην αθλητική της καριέρα!», μας λέει στη συνέχεια η προπονήτρια, Φρόσω Λεωνίδου.

«Στην ομάδα μας έχουμε αρκετές μεγαλύτερες και δυνατές αθλήτριες και μια νέα μικρότερη γενιά που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία προπόνησης. Είμαι περήφανη και αισιόδοξη για αυτά τα κορίτσια, για τις αγωνιστικές και προπονητικές τους επιδόσεις».

«Στην ομάδα μας έχουμε αρκετές μεγαλύτερες και δυνατές αθλήτριες και μια νέα μικρότερη γενιά που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία προπόνησης. Είμαι περήφανη και αισιόδοξη για αυτά τα κορίτσια, για τις αγωνιστικές και προπονητικές τους επιδόσεις, γιατί βλέποντας τις επιδόσεις τους ξέρω ότι ανοίγονται τα φτερά τους και μπορούν κι αυτά να ονειρεύονται! Είμαστε από πίσω μια δυνατή ομάδα με όραμα για αυτό που κάνουμε και αγάπη για τα κορίτσια μας. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά και να βγάζουμε αθλήτριες με ήθος, αρχές και σεβασμό προς τις συναθλήτριές τους. Το μοναδικό μας κίνητρο είναι η ευχαρίστηση που παίρνουμε από την αγάπη των παιδιών, μιας και δεν υπάρχει καμία άλλη παρόμοια αίσθηση από την εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε, κάτι που μας ωθεί να υπερβαίνουμε κάθε φορά τον εαυτό μας».

φωτογραφίες: Αντώνης Κεραμίδας

Διαβάστε ακόμα:

H Αλεξία αγωνίζεται ώστε οι έφηβοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που παίρνουν αποφάσεις

Η Anam από το Πακιστάν θέλει να γίνει γυναικολόγος για να βοηθήσει μετανάστριες σαν τη μητέρα της να επικοινωνούν τα προβλήματά τους στους γιατρούς

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below