Είναι από τις γυναίκες που δεν διστάζει να εκφραστεί ελεύθερα και μία από τις πρώτες Ελληνίδες ηθοποιούς που μίλησε για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάματος. Μάλιστα πριν ξεσπάσει αυτό το καθοριστικό τσουνάμι εξομολογήσεων, η ίδια είχε τελειώσει το βιβλίο της Βίος Βίας, εμπνευσμένο από την ίδια της τη ζωή και τις δύσκολες εμπειρίες. Η Δήμητρα Παπαδήμα, μίλησε με την αφοπλιστική ειλικρίνια που τη διακρίνει στο Marie Claire Mαρτίου, για όλα εκείνα που βάραιναν την ψυχή της, τις δυσκολίες που συνάντησε στο χώρο της τέχνης αλλά και για το “φως” που ανυπομονεί να δει στα θέατρα.

Είσαστε από τις πρώτες αναγνωρίσιμες γυναίκες που έχετε μιλήσει δημόσια για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Τι σας ώθησε να το κάνετε;

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Με ώθησε να μιλήσω η κούραση όλων αυτών των χρόνων. Επίσης η ταυτόχρονη συγγραφή του βιβλίου μου ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ που τυχαία εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, όπως επίσης με ώθησε να μιλήσω η παράσταση που βιογραφική παράσταση που έγραψα Το Αγρίμι – Μαρίκα Κοτοπούλη κι ερμήνευσα τον ομώνυμο ρόλο. Θα συνεχίσω! Παραστάσεις βέβαια, το καλοκαίρι (ιού επιτρέποντος).

Τι επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της τέχνης;
Συγκεκριμένα στο θέατρο το “παιχνίδι” είναι πολιτικό, άρα βρώμικο! Από την άλλη, οι πολιτικοί παίζουν βρώμικο θέατρο. Μιλάμε για πολύ μπέρδεμα. Στο μεταξύ οι ΤΟΠ δημοσιογράφοι ασχολούνται και δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά τους ηθοποιούς που παίζουν πολιτικά παιχνίδια για να εξασφαλίσουν την εγκυρότητά τους μέσα σε αυτόν τον αχταρμά της βλακείας, χυδαιότητας, ανωριμότητας, εξευτελισμού. Όπως τελικά αποδεικνύεται.

Πόσες φορές έχετε δεχτεί βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και σε ποιους χώρους; Μπορείτε να περιγράψετε τα περιστατικά;
Από μικρό κορίτσι αντιμετωπίζω παρενοχλήσεις. Αφού νόμιζα πως έτσι είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Γελάω μαζί μου! Εκτός θεάτρου αλλά και εντός. Τα περιστατικά τα αναφέρω στο μυθιστόρημά μου.

Μιλήσατε ποτέ σε κάποιον υπεύθυνο/ ανώτερο της εκάστοτε εργασίας για το τι συνέβη; Ποια ήταν η αντίδραση;

Μίλησα αργά. Στα 25 μου χρόνια. Στον τότε πρώτο διευθυντή καναλιού που πήγα να εργαστώ. Ήταν ο Νίκος Σκουλάς, από το Mega. Πριν λίγες μέρες εξαιτίας μιας συνεντεύξής μου, μου έστειλε ένα μήνυμα υπενθυμίζοντας το γεγονός. Έκλαψα εκτός σκηνής μετά από πολλά χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος, με αυτό το μήνυμα με δικαίωσε. Δεν βρίσκω λέξεις για να τον ευχαριστήσω.

Τι περιμένετε από όλο αυτό το κύμα των αποκαλύψεων που έχει προκύψει;
Περιμένω πολλά και λίγα! Ό,τι γίνει για καλό είναι. Θα πάρουμε μια ανάσα.
Έχετε πει πως θα κατονομάζατε τους θύτες αν σας καλούσε εισαγγελέας; Πιστεύετε ότι θα προκύψει κάτι τέτοιο; Γιατί δεν κάνετε εσείς την καταγγελία;
Ασφαλώς θα καταθέσω αν μεσολαβήσει εισαγγελέας. Τι να κατέθετα προσωπικό; Να με έκαναν ρεζίλι οι συστημικοί δημοσιογράφοι; Και καλά εμένα, την οικογένεια μου; Έδερνα κι έφευγα. Αυτό θέλει κότσια και τα είχα. Κι ας έβγαινα απ’ έξω κι ας άκουγα τη φράση “αν μιλήσεις θα σε βρουν στο χώμα”. Μιλάμε για βρωμιά.
Έσπασε το απόστημα της αρρωστημένης νοοτροπίας που κυριαρχούσε;
Σίγουρα κάτι έγινε. Κάτι υπέροχο! Κάτι ανατρεπτικό! ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ από τις γυναίκες του χώρου. Ας βγουν και οι άντρες τώρα… Αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι. Και οι αφανείς ήρωες.
Τι άλλου είδους σεξιστικές συμπεριφορές έχετε συναντήσεις στον χώρο σας; Ακόμη και στον συγγραφικό…
Έχω συναντήσει μίσος κι εκδικητικές ενέργειες γιατί δεν γινόμουν πιόνι όπως ήταν αυτοί πιόνια σε άλλους. Η χειρότερη που συνέβη ήταν στην ώρα παραστάσης, μάλιστα γινόταν επανειλλημένα κιόλας. Ώσπου φόρεσα σορτς για να μη με παρενοχλεί και μου το έσκισε κι αυτό! Καταλαβαίνετε σε τι περίπτωση αναφέρομαι… Σε ποιον να το πω. Αυτό έγινε τρία χρόνια πριν. Το ακούει ο ίδιος τώρα. Είναι νέος, ανερχόμενος και δήθεν ταλαντούχος. Πρωταγωνιστεί και σε πολύ γνωστή σειρά. Με ένα σύστημα από πίσω του. Όμως εγώ πια κάνω ό,τι μου αρέσει ενώ αυτός κάνει ότι μα ό,τι μπορεί για να αρέσει.
Σας έχουν εξομολογηθεί συνάδελφοι παρόμοιες κατάστασεις που έχουν ζήσει;
Ασφαλώς. Αρκετές γυναίκες αλλά και αγόρια ή άνδρες με οικογένεια που έχασαν επαγγελματικές ευκαιρίες, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν. Έμειναν χωρίς δουλειά και συνεχίζουν να μη μιλούν γιατί θα μείνουν εκτός συστήματος. Κάτι που σ’ εμένα το καταλόγιζαν πάρα πολύ. Ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς μου, έχω μείνει εκτός συστήματος. Εμένα αυτό μου έδινε πολλή χαρά κι ευτυχώς δικαιώνομαι. Υπήρχε συγκεκριμένος άνθρωπος με πορεία στον χώρο, που με είχε αφήσει πολλές φορές χωρίς δουλειά για λόγους δικούς του. Γιατί έχω άποψη και γιατί δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου. Κατά τα άλλα όποτε πήγαινα στο θέατρο και τύχαινε να παίζει, με έβαζε στο καμαρίνι να με ρωτήσει την άποψή μου. Πίσω από την πλάτη μου όμως δεχόμουν μαχαιριές κι αυτό είναι κάτι που μου έχουν ομολογήσει παραγωγοί. Είναι σκηνοθέτης που συναντάμε σε talent show και πρωταγωνιστής στο Εθνικό Θέατρο. Κατά τ’ άλλα έχουμε εμείς τη ρετσινιά ότι παίζουμε στην τηλεόραση και η εξουσία μοιράζεται στους ίδιους και τους ίδιους εδώ και 35 χρόνια. Θα έπρεπε να παίρνουν τις θέσεις στα κρατικά θέατρα, με διαφορετικούς τρόπους.
                                                                                                                                                                                                                  
Θα μπει στα θέατρα περισσότερο “φως” μετά το άνοιγμά τους;
Ναι μπορεί και να μπει ΦΩΣ… Φοβάμαι να το πω, μην το ματιάσω!
Έχετε ζήσει έναν βίο… βίας. Μιλήστε μου για την απόφαση συγγραφής του βιβλίου σας;
Απόφαση συγγραφής του βιβλίου; Βαρέθηκα να υποκρίνομαι πως δεν καταλαβαίνω και αρνούμαι να έχω νταβατζήδες πάνω από το κεφάλι μου.
Πώς μπορούμε να συναντάμε λιγότερη βία ως ωριμότερη κοινωνία πια;
Πιστεύω πως στα σχολεία πρέπει να μπουν τέτοια μαθηματα. Μαθήματα αντιμετωπίσης μιας σταθερής κοινωνίας κι όχι μαθήματα για να γίνει χειρότερη.
Στην κόρη σας πότε μιλήσατε για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικότερα κακοποιητικής συμπεριφοράς; Τι τη συμβουλεύσατε;
Στην κόρη μου μιλάω στα ίσα από τότε που γεννήθηκε. Η κόρη μου έχει βάσεις. Υποστηρικτική οικογένεια. Το βασικότερο.
Τελευταία ανεβάζατε με τον σύντροφό σας, ηθοποιό και σκηνοθέτη, Γιάννη Μποσταντζόγλου, τη θεατρική παράσταση “Μαρίκα Κοτοπούλη – Το αγρίμι”. Βρίσκετε κοινά στοιχεία με τη ζωή της μεγάλης πρωταγωνίστριας;
Ερμηνεύοντας το ρόλο στη σκηνή στις αρχές του νέου χρόνου, τα μηνύματα που έπαιρνα ήταν για την ομοιότητά μου με το χαρακτήρα αυτής της γυναίκας. Που έλεγε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Εκεί θα δώσετε ξανά με το κοινό το θεατρικό ραντεβού σας, όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα;
Στις 16 Ιουλίου έχω κλείσει την πρώτη παράσταση στο κηποθέατρο Παπάγου. ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΜΟΥ, η ΜΑΡΙΚΑ θα είναι εκεί να ουρλιάξει για τη ζωή της! Ελπίζω να έρθει το καλοκαίρι.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below