Η γνωστή και καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, Ορσαλία Παρθένη μίλησε την περασμένη Τρίτη και λίγο αφότου ανακοινώθηκε η λίστα με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που θα έκλειναν από την Τετάρτη 18/3 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε μία χώρα που βάλλεται από τον ιό, καταθέτει τους προβληματισμούς της και θέτει τα ερωτήματά της για το εμπόριο και τον κλάδο της.

“Η επιδημία του κορονοϊού προκαλεί αβεβαιώτητα και άγχος. Κυρίως στο θέμα της υγείας μας και σε δεύτερη μοίρα στην οικονομία. Η επόμενη μέρα με τρομάζει δεν το κρύβω. Μας πήρε κάποιες μέρες να καταλάβουμε την έκταση του προβλήματος και να περιοριστούμε στα σπίτια. Για μένα πρώτο μέλημα ήταν να προφυλάξω την οικογένεια και τους συνεργάτες μου ρυθμίζοντας τα πράγματα ώστε να διευκολυνθούν οι υποχρεώσεις μας χωρίς περιττές εξόδους και μετακινήσεις. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι με το μέρος μας.  Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν με τους δασκάλους τους και να συνεχίσουν τα μαθήματα τους. Μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας και να συνεχίσουμε κάποιες από τις δραστηριότητες μας. Ωστόσο, δεν είχα τις ίδιες επιλογές για τους εργαζόμενους στα καταστήματα Parthenis.”

Και συνέχισε: “Αισθάνθηκα απροστάτευτη σαν επιχειρηματίας γιατί δυστυχώς η πολιτεία άφησε τα καταστήματα λιανικής τελευταία! Λες και δεν συνδεόμαστε με τον τουρισμό ή τα είδη μας είναι πρώτης ανάγκης! Έσπευσε να προστατεύσει πρώτα αυτούς με τα πολλά τετραγωνικά και εμάς επίσημα από αύριο επιτέλους. Ωστόσο τα βουνά με τα καινούργια ρούχα για τη νέα σεζόν, τα υφάσματα που έχουν κοπεί, είναι μισοραμμένα ή τα υφάσματα που ταξιδεύουν από την Ιταλία ή το Βέλγιο;  Αυτά τι θα γίνουν; Τα μαγαζιά δεν πρόκειται να τα πουλήσουν στο άμεσο μέλλον και στο μακρινό θα είναι πια εκτός σεζόν.  Σαν επαγγελματίας σκέφτομαι, πέρα από την οικογένειά μου, πώς θα στηρίξω και τους συνεργάτες μου. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη μιας και πρόκειται για τη δεύτερη οικογένειά μας και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Οι υποχρεώσεις μιας επιχείρησης που έχει επιλέξει να παράγει στην Ελλάδα είναι εξ’αρχής αυξημένες. Η διαχείριση τους δε όσο δεν υπάρχει ροή εσόδων θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Στο επόμενο διάστημα οι εισπρακτικές θα αρχίσουν να παίρνουν τηλέφωνο για απλήρωτους λογαριασμούς, οι επιταγές πιθανόν θα κοκκινίσουν αν δεν υπάρξει πρόβλεψη από το κράτος και θα κληθούμε όλοι οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση. Από την κρίση αυτή θα επανακάμψουμε μόνο αν οι αρμόδιοι φορείς δράσουν έγκαιρα και προσεκτικά στηρίζοντας την ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς.  Εύχομαι λοιπόν κάθε μέρα να είμαστε όλοι υγιείς για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που μας περιμένει. Θα είναι πολύ δύσκολο αλλά θα τα καταφέρουμε και πάλι.”