TMarie Claire Power Trip επέστρεψε για 4η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία είχε για μία ακόμα φορά ένα εντυπωσιακό line up ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την έμφυλη ανισότητα στον κλάδο των θετικών επιστημών και της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα L’Oréal-Unesco για τις γυναίκες στην επιστήμη, μίλησαν οι Alex Davison, CEO L’Oréal Hellas και Μαρίλη Ευφραιμίδη, Beauty Editor του περιοδικού Gala Greece.

Ο κ. Davison ευχαρίστησε στα ελληνικά για την υποδοχή και την πρόσκληση και μίλησε για το πρόγραμμα της L’Oréal. «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες. Σε προπτυχιακό επίπεδο έχουμε πολλές γυναίκες, σε επόμενο επίπεδο, όμως, αυτό ανατρέπεται. Μόνο το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες. Αν δούμε δε τι συμβαίνει και στα βραβεία Νόμπελ – μόνο το 4% απονέμεται σε γυναίκες. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμη πιο χαμηλά», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Photo: Σπύρος Στεργίου

Δύο σημαντικοί λόγοι για να υπάρχουν γυναίκες στην επιστήμη

«Υπάρχει υπο-ερευνητικότητα σε μερικά θέματα, όπως για παράδειγμα στα κρας τεστ των αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν κούκλες γυναικών, άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τον αντίκτυπο. Επιπλέον, είναι μεγάλη αδικία το ότι δεν χρησιμοποιούμε τα μισά μυαλά που υπάρχουν στη γη». 

«Στην προενήλικη φάση οι γυναίκες δέχονται την επιρροή των γονιών και των συνομηλίκων. Τους περνάμε το μήνυμα ότι όλα αυτά είναι “αντρικές δουλειές”. Η κόρη μου, για παράδειγμα, ήταν η μειονότητα στο πανεπιστήμιό της, Οι δάσκαλοί της ήταν εκείνοι που της έδωσαν την αίσθηση του ανήκειν στην επιστήμη της. Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πως όταν δεν προσέχουμε τι λέμε και τι αποδεχόμαστε στέλνουμε τα λάθος μηνύματα. Η έλλειψη γυναικών επιστημόνων μπορεί να είναι καθοριστική. Ενδέχεται τα νεαρά κορίτσια που έχουν όνειρα, να μην μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους στον ρόλο που επιθυμούν. Υπάρχουν προκαταλήψεις που αφορούν στην ανέλιξη, την προαγωγή, τη σεξουαλική παρενόχληση».

Photo: Σπύρος Στεργίου

Πώς θα ενισχύσει το πρόγραμμα αυτή την αλλαγή;

«Στην Ευρώπη έχουμε 500 ακαδημαϊκούς που αναζητούν γυναίκες επιστήμονες ως πρότυπα. Προσφέρουμε ευκαιρίες δικτύωσης μέσω πλατφορμών και δικτύωσης και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε μέσω ενεργειών, όπως η σημερινή. Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι έχοντας στον νου μας την έμφυλη ισότητα στην επιστήμη. Πρέπει, όμως, να φτάσουμε στο τέλος. Να καταλάβει ο κόσμος ότι χρειάζεται τις θετικές επιστήμες και οι θετικές επιστήμες τις γυναίκες».

Το πρόγραμμα  L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Ο θεσμός L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη. Τα προγράμματα του Θεσμού όχι μόνο επιβραβεύουν διακεκριμένες γυναίκες επιστήμονες, των οποίων τα επιτεύγματα έχουν συμβάλλει στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης, αλλά παράλληλα παρέχουν στήριξη σε πολλά υποσχόμενες νέες γυναίκες, που παρόλο που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν θετικά τον επιστημονικό τους κλάδο. Οι λύσεις για να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στις επιστήμες μοιάζουν τόσο προφανείς που λίγοι θα διαφωνούσαν με αυτές. Οφείλουμε καταρχάς να εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, δείχνοντάς τους τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.

Η τρέχουσα κατάσταση ωστόσο δείχνει ότι, αν και διανύουμε πλέον την τρίτη χιλιετία, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που διατείνεται ότι πιστεύει η κοινωνία και σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια προόδου στο θέμα της ισορροπίας των δύο φύλων στην επιστήμη. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί που αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να ενταχθούν στην επιστήμη, καθώς και εμπόδια για την πρόοδο των γυναικών που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιστήμονες.
Για αυτούς τους λόγους, εκτός από τα Ετήσια Διεθνή Βραβεία, που αναγνωρίζουν καταξιωμένες γυναίκες στην επιστήμη, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO θέσπισε και το Πρόγραμμα Διεθνών Ανερχόμενων Ταλέντων, που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την πρόοδο των νέων γυναικών στην επιστήμη παγκοσμίως.

Από την έναρξη του προγράμματος, μέχρι σήμερα 3.900 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 118 χώρες. Συγκεκριμένα, 112 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 5 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. Παγκοσμίως, μόνο το 33,3% των ερευνητών είναι γυναίκες. Η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 11% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη, και λιγότερο από 4% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν στο 4ο Marie Claire Power Trip.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below