Εδώ και αρκετές μέρες μαίνονται πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Φωτογραφίες από τη Ρόδο, που πλήττεται ανελέητα από τις φωτιές, κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενόσω το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται αδιάλειπτα στην πρώτη γραμμή των φυσικών καταστροφών, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι είναι εφικτό.

H φωτογραφία μίας νεαρής γυναίκας πυροσβέστη από το μέτωπο των πυρκαγιών συγκλονίζει, καθώς η ίδια προσπαθεί να πάρει μία ανάσα πριν συνεχίσει το λειτούργημά της.

Instagram.com/ firefighters_greece

Πριν από λίγους μήνες, η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε ποτέ στο Πυροσβεστικό Σώμα, Κάλλι Σαΐνη, είχε μιλήσει στο Marie Claire για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την ευαίσθητη φύση της δουλειάς, το θάρρος που χρειάζεται για να γίνει κάποιος πυροσβέστης, καθώς και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ίδια γνωρίζει πως συναντήθηκε με την ιστορία:

 Προφανώς πρέπει πάντα να διαχειρίζομαι αυτή την ειδική συνθήκη της ζωής μου και να παλεύω ώστε το αποτύπωμα μου να εμπνέει τους νεώτερους άνδρες και γυναίκες.

Στην επαγγελματική της πορεία ξεχωρίζει δύο ρόλους που οι δρόμοι τους συμβαδίζουν στη δική της περίπτωση:

Του δάσκαλου, που πάντα είχε ως έγνοια να περάσει τη γνώση στους νεώτερους, του πυροσβέστη γιατί ξέρετε σε αυτή τη δουλειά είμαστε εθελοντές στο θάνατο. Κάθε ζωή που κατάφερα να σώσω είναι για μένα το μεγαλύτερο μετάλλιο τιμής.

Φωτογραφία: William Faithful

Για τον μικρό αριθμό γυναικών στα σώματα ασφαλείας η αρχιπύραρχος είχε επισημάνει:

Στα στατιστικά μου στοιχεία ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν γυναίκες σε υψηλές θέσεις Πολιτικής Προστασίας, αλλά όχι ένστολες. Εμφανίζεται δε ένα παράδοξο φαινόμενο να συναντούμε γυναίκες σε πολύ υψηλές θέσεις και μετά στις ενδιάμεσες βαθμίδες χάος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον γιατί τα επαγγέλματα αυτά απαιτούν συναισθηματική σύνδεση, πρέπει να τα αγαπάς. Δεύτερον δεν είναι ελκυστικά στους νέους. Πολύ δε περισσότερο στις νέες γυναίκες. Τα ωράρια είναι απαιτητικά και υπό την έννοια αυτή απαιτούν συμπαγείς οικογένειες και μεγάλη στήριξη.

Η Κάλλι Σαΐνη είχε τοποθετηθεί και την κλιματική αλλαγή:

Η κλιματική αλλαγή ξέρετε ήταν μια θεωρητική έννοια πριν μια 20ετια. Τα σημάδια υπήρχαν αλλά πλην των επιστημόνων και των πυροσβεστών που αντιμετώπιζαν τις επιπτώσεις, οι υπόλοιποι δυστυχώς αντιμετώπιζαν το θέμα είτε θεωρητικά, είτε σαν μια ταινία τρόμου.

Καθώς και για το ζήτημα των ακραίων καιρικών φαινομένων:

Υπάρχει ένα δόγμα και πρέπει να το κατανοήσουμε: Κάθε καταστροφή είναι Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε όλα γιατί τα φαινόμενα αυτά, όσο και αν η έρευνα μας δίνει στοιχεία, εξακολουθούν να μην διέπονται από νόμους. Όσα στοιχεία και να έχουμε δεν μπορούμε να λύσουμε μια εξίσωση και να πούμε με ακρίβεια ότι σε αυτό το σημείο γεωγραφικά αυτή την ώρα θα συμβεί αυτό ή το άλλο.

Και της οικολογικής καταστροφής γενικότερα:

Σήμερα υπάρχει ενημέρωση παντού, στο διαδίκτυο, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, παντού. Άρα τι συμβαίνει; Κατά την άποψή μου, οι σημερινές γενιές πληρώνουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών – άναρχη δόμηση, προβληματική βιομηχανική ανάπτυξη, αλόγιστη χρήση πλαστικών, χημικών κλπ.

Φωτογραφία: William Faithful

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της είχε συμβουλέψει όποια γυναίκα σκέφτεται να ενταχθεί στο Σώμα, με βάση τη δική της εμπειρία:

Για τα άλλα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορώ να απαντήσω αλλά για την Πυροσβεστική θα της έλεγα ότι κάθε φορά που θα γυρνάς στο σπίτι θα κουβαλάς το κορυφαίο συναίσθημα που μπορεί ένας άνθρωπος, το συναίσθημα της προσφοράς και της προστασίας ανθρώπινων ζωών. Και αυτό δεν αποτιμάται.

Φωτογραφία: William Faithful

Ολόκληρη τη συνέντευξη της αρχιπυράρχου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below