Το θεμέλιο για όλες τις διεκδικήσεις είναι η καλή υγεία. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03) με ένα αφιέρωμα σε πέντε προσωπικότητες που έχουν καταφέρει, από διαφορετικό μέτωπο η καθεμία, μικρές και μεγαλύτερες νίκες ενάντια σε μια από τις πιο κοινές απειλές της, τον καρκίνο του μαστού.

Η Μαίρη Λαμπρούση, διευθύντρια του Τομέα Ογκολογίας στην MSD, μιλά στο Marie Claire για τη σημαντικότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας και των νέων ερευνών για τον καρκίνο του μαστού και τον ρόλο του υποστηρικτικού πλαισίου μιας ασθενούς.

Ποια είναι η συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου;

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και πληθώρα ιατρικών εξελίξεων στη μάχη κατά του καρκίνου. Ο ρόλος της φαρμακευτικής καινοτομίας έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς τόσο ο καρκίνος όσο και η αντιμετώπισή του ερευνάται διαρκώς, ενώ νέες θεραπείες ανακαλύπτονται, μελετώνται και εγκρίνονται δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο. Η φαρμακευτική καινοτομία έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της εξατομικευμένης θεραπείας στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου συνδυάζοντας καλύτερες ανταποκρίσεις στη θεραπεία παράλληλα με μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς».

Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή καινοτόμες θεραπείες που μας κάνουν να κοιτάμε το μέλλον για τον καρκίνο του μαστού με περισσότερη αισιοδοξία; 

«Πράγματι, ο καρκίνος του μαστού έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και εξακολουθεί να μελετάται, γεγονός που συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών. Υπάρχουν αρκετές νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σήμερα με εξατομικευμένο χαρακτήρα, που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή, μειώνοντας τον κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου. Έχουμε λόγους να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία γιατί η επιστήμη έχει φέρει στο προσκήνιο νέες αλλά και εξατομικευμένες θεραπείες ανά ασθενή, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, μπορούν να συνεισφέρουν στην πρώιμη αντιμετώπιση και στην καλύτερη εξέλιξη της πορείας της νόσου».

Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας;

«Από τη στιγμή που μια γυναίκα θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και σε όλη τη διάρκεια της πορείας της ασθενούς σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η υποστήριξη που θα λάβουν η ίδια, οι φροντιστές και η οικογένειά της. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι μητέρες, κόρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες. Συχνά, η διάγνωση της νόσου συμβαίνει σε μια παραγωγική αλλά και απαιτητική από πλευράς υποχρεώσεων ηλικία. Υπό αυτές τις συνθήκες, το υποστηρικτικό πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα επιλογών, από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι συμβουλές διατροφής, περιποίησης και διαχείρισης των ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες που χορηγούνται. Η γνώση είναι επίσης σημαντική και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά δραστήριοι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο του μαστού που παρέχουν δυνατότητες υποστήριξης των ασθενών με σεμινάρια ενημέρωσης, σε συνεργασία με ιατρικές και φαρμακευτικές Εταιρείες».

«Συχνά, η διάγνωση της νόσου συμβαίνει σε μια παραγωγική αλλά και απαιτητική από πλευράς υποχρεώσεων ηλικία. Υπό αυτές τις συνθήκες, το υποστηρικτικό πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα επιλογών, από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι συμβουλές διατροφής».

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει καθημερινά στη δουλειά σας με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως οι ογκολογικοί ασθενείς;

«Εργάζομαι στον Τομέα της Ογκολογίας εδώ και 18 χρόνια και στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχω παρακολουθήσει πληθώρα επιστημονικών εξελίξεων, που αφορούν πολλά νεοπλάσματα είτε σπάνια είτε όχι. Έμπνευση για εμένα αποτελεί το ότι μπορώ να συνεισφέρω καθημερινά στον αγώνα των γυναικών, ασθενών με καρκίνο, καθώς και ότι μέσα από το δικό μου ρόλο μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι ώστε οι ανακαλύψεις που συντελούνται καθημερινά στα ερευνητικά εργαστήρια να φτάσουν πιο γρήγορα σε εκείνες, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

»Οι απαιτήσεις για άρτια επιστημονική ενημέρωση, ο σεβασμός στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό των ασθενών τους, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και, βέβαια, η ομάδα και οι συνεργάτες μου με κινητοποιούν καθημερινά να ξεπερνώ τον εαυτό μου, να βελτιώνομαι και να προσπαθώ μέσα από όλες τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιούμε ως εταιρεία να νιώθω ότι βρίσκομαι στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών και να συμμετέχω ενεργά στο μήνυμα της ελπίδας για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής

Με αφορμή και την Ημέρα της Γυναίκας, θα ήθελα να μοιραστείτε ένα μήνυμα για τη δύναμη που έχουν οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού να ανταπεξέρχονται στους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητάς τους.

«Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι οι ηρωίδες που μας δείχνουν μέσα από το παράδειγμά τους και τη μάχη που εκείνες δίνουν καθημερινά ότι η ανθρώπινη δύναμη είναι μέσα μας και πολλές φορές υποτιμούμε το μέγεθος της. Σκέφτομαι πόση δύναμη χρειάζεται μια γυναίκα που αντιμετωπίζει καρκίνο του μαστού να φροντίζει, εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό, τα παιδιά και την οικογένειά της και, παράλληλα, να στέκεται δυνατή στη δουλειά της και να βρίσκει το κουράγιο να ανοιχτεί στον κοινωνικό της κύκλο. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, δεν είναι μόνο η καθημερινότητα που επιβαρύνεται, αλλά και η ψυχολογία της, που ταλαιπωρείται από πολλές σκέψεις για το μέλλον.

»Μόνο θαυμασμό έχω για όλες αυτές τις γυναίκες αλλά συνάμα με διακατέχει και ελπίδα. Γιατί πλέον είμαστε όλες περισσότερο ενημερωμένες και εκπαιδευμένες. Η κοινωνία μας είναι πιο ευαισθητοποιημένη, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου έχουν αυξηθεί και το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές ηχεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί, νοσούντες, φροντιστές, ιατρική κοινότητα, ερευνητικές ομάδες, είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού! Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα που δίνει. Και εμείς που βρισκόμαστε στο φαρμακευτικό κλάδο θα συνεχίσουμε την έρευνα ώστε να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες και με τη βοήθεια της επιστήμης να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο του μαστού».

Διαβάστε εδώ αποσπάσματα συνεντεύξεων των Ζένιας Σαριδάκη-Ζώρα, παθολόγου ογκολόγου και προέδρου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Φιορίτας Πουλακάκη, χειρουργού μαστού και προέδρου του ιδρύματος Build a Bridge, Παρασκευής Μιχαλοπούλου, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και επιζήσασας, και Φρόσως Τζιντζηροπούλου, ψυχολόγου Υγείας – ψυχοθεραπεύτριας και συνεργάτιδας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below