Το Dove ανακοινώνει διεθνώς νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δέσμευσής του να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα ως το 2025, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή χρήσης περισσότερων από 20.500 τόνων πρωτογενούς πλαστικού ετησίως:

• αφαιρώντας το πλαστικό από τη συσκευασία του εμβληματικού κρεμοσάπουνου ομορφιάς σε μπάρα σε παγκόσμιο επίπεδο
• λανσάροντας νέες φιάλες από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό
• δοκιμάζοντας μια νέα μορφή επαναπληρούμενηςσυσκευασίας (
refill) για τα αποσμητικά1, η οποία μειώνει δραστικά τη χρήση πλαστικού

 

Σήμερα, το Dove, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες ομορφιάς στον κόσμο, ανακοινώνει καινοτομίες και στοιχείαγια να επιταχύνει την πρόοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας ομορφιάς σε ότι αφορά στη μείωσητων απορριμμάτων από πλαστικό. Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια μείωσης του είδους του στη βιομηχανία ομορφιάς,οι πρωτοβουλίες τουDoveθα επιφέρουν τεράστιο αντίκτυπο, μειώνονταςτη χρήση πρωτογενούς πλαστικού κατά περισσότερο από 20.500 τόνους ετησίως. Η ποσότητα του πρωτογενούς πλαστικού που θα εξοικονομηθεί από το Dove, θα ήταν αρκετή για να καλύψει τη διάμετρο της γης 2,7φορές2. Η μάρκα επέλεξε μια μακροχρόνια πρωτοβουλία και όχι μεμονωμένες ενέργειες, για να διασφαλίσει ένα σημαντικότερο και πιο βιώσιμο αντίκτυπο.

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και σχετίζονται με το περιβάλλον και την υγεία: ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται από ένα γραμμικό, μίας χρήσης μοντέλο κατανάλωσης. Προκειμένου να αποτελέσει μέρος της λύσης στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας για το πλαστικό, όπου τα  πλαστικά και ανακυκλώνονται, το Dove επιταχύνει και επεκτείνει τις δράσεις του με ανανεωμένη δυναμική υιοθετώντας το μοντέλο ΚΑΘΟΛΟΥ | ΚΑΛΥΤΕΡΟ | ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ:

  1. ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Τον επόμενο χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εμβληματικές μονές συσκευασίες του κρεμοσάπουνου ομορφιάς σε μπάρα δεν θα περιέχουν καθόλου πλαστικό, ενώ αναπτύσσονται λύσεις για την αντικατάσταση του πλαστικού εξωτερικού περιβλήματος των πολυσυσκευασιών, από ένα υλικό που επίσης δεν θα περιέχει καθόλου πλαστικό.
  2. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Το Dove έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε πιο βιώσιμες λύσεις που θα μειώσουν τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη σημερινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το Dove θα αρχίσει να λανσάρει νέες φιάλες από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό (PCR), όπου είναι τεχνικά εφικτό, στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2019 – σε όλες τις σειρές προϊόντων του (Dove, DoveMen+Care και BabyDove)3. ToDove συνεχίζει να αναζητά λύσεις, όπου η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού δεν είναι τεχνικά εφικτή, συμπεριλαμβανομένων των καπακιών και των αντλιών.

 

  1. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Το Dove θα αξιοποιήσει την τεχνολογία1, στην οποία βασίζεται η νέα ανοξείδωτη, επαναπληρούμενη, επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία των αποσμητικών στικ του Dove που ονομάζεται minimTM4. Η τεχνολογία αυτή ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα μειώνοντας δραστικά την ποσότητα πλαστικού που απαιτείται.

Ο SanderDefruyt, Επικεφαλής NewPlasticsEconomy, Ίδρυμα EllenMacArthur, αναφέρει:«Η καλύτερη ανακύκλωση από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με το πλαστικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πλαστικά απορρίμματα στην πηγή. Αυτό σημαίνει την εξάλειψη των πλαστικών αντικειμένων που δεν χρειαζόμαστε, την καινοτομία σε εκείνα που χρειαζόμαστε, ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα ή κομποστοποιήσιμα και η κυκλοφορία όλων όσων χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιώντας ή ανακυκλώνοντάς τα σε νέα προϊόντα και συσκευασίες. Χρειάζεται να δράσουμε τώρα και σε όλα αυτά τα μέτωπα παράλληλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλωσορίζουμε τις ανακοινώσεις του Dove. Τα σημαντικά βήματά τους βοηθούν στη μείωση της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού από το Dove και βοηθούν στην επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό».

 

Οι πρωτοβουλίες του Dove θα συμβάλλουν στις νέες δεσμεύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η Unilever σε σχέση με το πλαστικό:
• Μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών συσκευασιών κατά περισσότερους από 100.000 τόνους και επιταχύνοντας τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού.
• Αρωγή στη συλλογή και επεξεργασία περισσότερου πλαστικού σε σχέση με τις πλαστικές συσκευασίες που διαθέτει στην αγορά.

ΑυτέςοιπρωτοβουλίεςέρχονταιεπίσηςναενδυναμώσουνμιαμακράιστορίαπρωτοπόρωνδράσεωντηςUnileverκαιτουDoveπουαφορούνσεεναλλακτικέςλύσειςστηχρήσηπλαστικού, συμπεριλαμβανομένων του γεγονότος ότι η Unileverείναιιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας NewPlasticEconomy του Ιδρύματος EllenMacArthurκαι της αποφυγής χρήσης περισσότερων από 10.000 τόνων πρωτογενούς πλαστικού από το Dove την τελευταία δεκαετία.
HMarcelaMelero, VicePresidentDoveGlobalSkinCleansing, εξηγεί: «Στο Dove, πιστεύουμε στην φροντίδα τόσο προς τους καταναλωτές μας, όσο και προς τον πλανήτη. Έχουμε δεσμευτεί να γίνουμε μια από τις μάρκες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε τέλειοι, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αναζητούμε λύσεις, ώστε να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο, όσο πιο άμεσα μπορούμε, εμπνέοντας έτσι και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο».

Μέσω ενός συνδυασμού εναλλακτικών υλικών συσκευασίας, ανακυκλωμένου πλαστικού όπου χρειάζεται και επενδύοντας στην τεχνολογία επαναπλήρωσης (refill), το Dove οδηγεί το κίνημα για τη δημιουργία νέας αξίας για το πλαστικό και μειώνει τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών που παράγει.
Ο RichardSlater, UnileverChiefR&DOfficerδηλώνει χαρακτηριστικά: «Στο Dove, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο αφιερωμένες στην αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων. Αλλά ως μία από τις μεγαλύτερες μάρκες ομορφιάς στον κόσμο, έχουμε την ευθύνη να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την πρόοδό μας. Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι ένα σημαντικό βήμα στο έργο μας για να μεταμορφώσουμε τον τρόπο παραγωγής, χρήσης και διάθεσης των πλαστικών συσκευασιών. Κάνοντας αυτή την κίνηση, επιδιώκουμε να ωθήσουμε την παγκόσμια βιομηχανία ανακύκλωσης προς τη συλλογή περισσότερων απορριμμάτων από πλαστικό και τη διάθεση περισσότερου ανακυκλωμένου πλαστικού».

Το Dove δεσμεύεται να οδηγήσει τη μάχη ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα και να λειτουργήσει ως καταλύτης της αλλαγής στην βιομηχανία και ακόμη ευρύτερα. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, το Dove καλεί για άμεση, συνεργατική δράση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος του πλαστικού παγκοσμίως, αλλάζοντας τόσο την εμπορική όσο και την καταναλωτική συμπεριφορά για να μεταστρέψουμετο κύμα ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα.

[1] Δεν ισχύει για την Ελλάδα

2 Το νούμερο που αντιστοιχεί στην ποσότητα μπουκαλιών από πρωτογενές πλαστικό που δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το Dove, έχει υπολογιστεί στοιχίζοντας συσκευασίες Dove 473ml τη μία δίπλα στην άλλη.

3Υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις στο σύνολο των προϊόντων μας που δεν είναι 100% φιάλες από ανακυκλωμένο πλαστικό αλλά ακόμα αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό σε κάποιες συγκεκριμένες αγορές και το πλάνο είναι να πετύχουμε το 100% πολύ σύντομα. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

  • Στην Ευρώπη οι φιάλες Dove με την τεχνολογία MuCell™ θα αποτελούνται κατά 97% από ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το τέλος του έτους. Οι φιάλες του κρεμοσάπουνου, επίσης με την τεχνολογία MuCell™ θα αποτελούνται κατά 97% από ανακυκλωμένο πλαστικό, αλλά έπρεπε να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής στο 3ο τρίμηνο του 2020, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα αξιόπιστου και καλής ποιότητας ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο, ώστε να επιτύχουμε 100% εφαρμογή.
  • Οι συσκευασίες για το σαπούνι για τα χέρια με μορφή μους και το κρεμοσάπουνο στη Βόρεια Αμερική θα αποτελούνται κατά 78% από ανακυκλωμένο πλαστικό. Συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές επιλογές για να φτάσουμε το 100% και σε αυτά τα προϊόντα.
  • Οι συσκευασίες των αποσμητικών αποτελούνται κυρίως από πολυπροπυλένιο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα αξιόπιστου και καλής ποιότητας ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή σε ποσοστό 100%. Συνεπώς, έχουμε ξεκινήσει με όση ποσότητα ανακυκλωμένου πλαστικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε , χωρίς να έχουμε αρνητικές συνέπειες στη λειτουργικότητα της συσκευασίας. Το ποσοστό του ανακυκλωμένου πλαστικού διαφέρει ανάλογα με την συσκευασία (π.χ. στικ και roll-on) και τα χρώματα της.
  • Ορισμένοι τύποι συσκευασιών με χρώμα από τη σειρά προϊόντων μας για μαλλιά στη Βόρεια Αμερική και την ΕΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα τεχνική λύση αλλά αναζητούμε τρόπους, ώστε να αναλάβουμε μια αντίστοιχη ενέργεια.

4Η τεχνολογία minim™ δεν υπάρχει στα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

• Οι συσκευασίες αποσμητικών κατασκευάζονται κυρίως από πολυπροπυλένιο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα αξιόπιστου, υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου πολυπροπυλενίου που να επιτρέπει την εφαρμογή στο 100% των συσκευασιών. Έτσι ξεκινήσαμε με όσο περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό μπορούμε να ενσωματώσουμε, χωρίς να επηρεάσουμε αρνητικά τις λειτουργικές ιδιότητες της συσκευασίας. Το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού διαφέρει, ανάλογα με τη μορφή (για παράδειγμα, τα στικ σε σχέση με τα roll-on) και τα χρώματα των συσκευασιών.
• Για ορισμένους τύπους συσκευασιών με χρώμα στην σειρά μαλλιών μας σε Βόρεια Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ακόμη τεχνική λύση, αλλά διερευνάμε τρόπους για να προχωρήσουμε σε παρόμοια κίνηση.
Το Dove αξιολογεί επί του παρόντος λύσεις για την αντικατάσταση των υφιστάμενων αντλιών και καπακιών με 100% ανακυκλωμένα υλικά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης αυτής της πρωτοβουλίας. Προς το παρόν, η δέσμευση για 100% ανακυκλωμένο πλαστικό