Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως ήταν κεντρική ομιλήτρια στο 1ο Marie Claire The Power Trip. Δεν είναι απλά μια πολιτικός και δυναμική γυναίκα αλλά και σύζυγος και μητέρα 2 μικρών αγοριών. Στη σκηνή του συνεδρίου, απάντησε στις ερωτήσεις της Γαλάτειας Λασκαράκη, μία εκ των οποίων ήταν για γεγονός ότι μόνο 5 γυναίκες βρίσκονται στη νέα κυβέρνηση. “Είμαστε λίγες γυναίκες” ανέφερε. “Ψηφίστηκε πρόσφατα ένα όριο ποσόστωσης, μια υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών σε κάθε ψηφοδέλτιο, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν ψήφισε γυναίκες.  Στη Βουλή έχουμε ένα 21% που είναι γυναίκες. Άρα, ξεκινάμε από μία βάση συμμετοχής γυναικών που είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε επαφές με πολλές καταξιωμένες γυναίκες αλλά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Αναρωτιέται κανείς γιατί. Σίγουρα γιατί οι γυναίκες καλούνται να ανταποκριθούν σε πάρα πολλούς ρόλους” εξηγεί. Αυτό είναι κάτι που ελπίζουν να αλλάξει και μάλιστα η ίδια έχει στο γραφείο της 80% γυναίκες. “Είναι μια συνειδητή απόφαση δική μου, συνεργάζομαι άριστα με γυναίκες και υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναίκες που επιτελούν εξαιρετικό έργο.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 60% των αποφοίτων των Πανεπιστημίων, οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν τις περισσότερες ηγετικές θέσεις. “Δύο πράγματα φταίνε. Πρώτο υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας, δυστυχώς, κάποια στερεότυπα ότι οι γυναίκες είναι ικανές μόνο σε ορισμένους τομείς. Αυτά πρέπει να τα καταρίψουμε. Δεύτερον είναι ότι η γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλούς παράλληλους ρόλους. Επίσης, πολύ συχνά απουσιάζουν οι απαραίτητες δομές ούτως ώστε η γυναίκα να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτούς τους παράλληλους ρόλους.” Η Νίκη κεραμέως έδωσε κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: “Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη άδειας για μια γυναίκα που είναι στα κοινοβούλια και πρόκειται να γεννήσει, ούτε μίας ημέρας.”

“Πιστεύω ότι αλλάζουν τα στερεότυπα. Προφανώς πρέπει να καταβάλλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, απ’ ότι οι άνδρες γιατί εκ των πραγμάτων έχουμε αυτούς τους παράλληλους πολλαπλούς ρόλους”, τόνισε.

Τέλος, για την παιδεία υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να αναπτυχθεί στους μαθητές η κριτική σκέψη ενάντια στη στείρα αποστήθιση και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια.

ΔΕIΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 1ο MARIE CLAIRE ΤΗΕ POWER TRIP

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below